Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı"— Sunum transkripti:

1 Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı
Mustafa COŞAR- İsmail ARIK - Murat DOĞAN Hitit Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

2 Giriş Günümüzde bilişim alanında en sık konuşulan konuların başında bulut bilişim (cloud computing) gelmektedir. Bulut bilişim; kurumlar için veri merkezi, enerji, donanım ve yazılım maliyetlerinin düşürülerek hizmetlerin sunulması, Son kullanıcılar için ise tüm uygulama, program ve verilere internet bağlantısı olan herhangi bir ortamdan kesintisiz ve hızlı bir şekilde ulaşabilmek anlamına gelmektedir. Bulut bilişim sunduğu geniş fırsatların ve olanakların yanında belirli riskleri ve güvenlik sorunlarını beraberinde getirmektedir.

3 Gelişim Salesforce.com Basit bir web sitesi aracılığıyla kurumsal uygulamalar. Amazon, Amazon Web Services (AWS) . Depolama ve hesaplama 2006 – Amazon, küçük şirketler için ticari web hizmeti olarak Elastic Compute Cloud (EC2) Eucalyptus, Amazon Web Services-API için geliştirilen ilk açık kaynaklı yazılım. OpenNebula. Hibrit bulut sistemini kullanan ilk açık kaynak yazılım. 2009 – Google, tarayıcı tabanlı kurumsal uygulamalar Microsoft, Windows Azure Günümüzde Google, Amozon, Dropbox, Rapidshare, Megaupload ve daha birçok bilişim firması bulut üzerinden hizmet vermektedir.

4 Olası Problemler ve Zorluklar
Sistemsel problemler Yasal Düzenlemelerde Problemler Yetki Problemleri Güvenlik Veri mahremiyeti

5 2009 - IDC (International Data Corporation)
Zorluklar ve sorunlar değerlendirmesi (Güvenlik – Kullanılabilirlik – Performans)

6 2012 - IDC (International Data Corporation)
Muhtemel güvenlik riskleri ve endişeleri değerlendirmesi (Yetkisiz erişim ve veri sızıntısı )

7 Edvard Snowden NSA analisti -Edvard Snowden’in yaptığı açıklamalardan ses trafiğinin yanı sıra veri trafiğinin de izlenebildiği ortaya çıkmıştır. Amerikan istihbaratının dünya genelinde hiçbir yasal zemin ve kontrol olmaksızın birey ve grupları takibe aldığını, kesinlikle hiçbir suça bulaşmamış kişilerin de takibe alındığını“ söylemiştir Snowden, "Mesajlarınız hiçbir izin olmaksızın okunabiliyor. Ben şahsen, bireyler ve grupları izlemek için özel algoritmalar yarattım" .

8 Hitit Bulut Uygulaması
Büyük boyutlu dosyaların depolanması ve paylaşılması Firmalara herhangi bir lisans ücreti ödememek Esnek depolama kapasitesi Veri güvenliği ve yetkilendirme Kendi host alanımıza kurup verilerin istenmeyen kişi ve kurumlar tarafından kullanılmasının önüne geçme

9 Hitit Bulut Altyapısı Windows platformu PHP 5.4 ve Mysql 5.1
Webmatrix – Açık kodlu web geliştirme aracı Owncloud LDAP Entegrasyonu Harici Depolama

10 Login Ekranı

11 Uygulama Ekranı

12 Admin Ekranı

13 Applications

14

15

16

17 Karşılaşılan Problemler
owncloud’un 8.0 versiyonunun windows’a uyumlu, 8.1 ve 8.2 versiyonları Linux uyumlu Owncloud linux sürümü harici depolama disk sürücüsü bağlantısını desteklememesi IIS’de owncloud kurulumunu gerçekleştirmeye çalıştık fakat dosya okuma ve yazma problemini aşılamadı. C:\Program files (x86)\IIS Express\PHP\v5.4 dizini altında bulunan «php.ini» yapılandırma dosyasında «extension=php_ldap.dll» ve «extension=php_fileinfo.dll» Dosya silme problemi - yamalar

18 Sonuçlar Son kullanıcıdan izinsiz izleme, depolama, veri kullanma olaylarının önüne geçilmiştir. Fiziksel güvenlik, yetki kontrolü, kimlik doğrulama. Kontrol, müdahale ve yedekleme kolaylığı. Web tarayıcısı, masaüstü uygulama ve mobil uygulama ile erişim. Memnuniyet ve aktif kullanım.

19 Sorularınız

20 TEŞEKKÜRLER Mustafa COŞAR - mustafacosar@hitit.edu.tr
İsmail ARIK - Murat DOĞAN - Hitit Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı


"Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları