Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Klinik Tanıda enzimler
Advertisements

KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
ENZİMATİK TANI ALANLARI VE İLGİLİ ENZİMLER
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Kas Biyokimyası § Organizmalar § Hücreler § Hücre içi organeller hareket ederler!!! Bu hareket proteinlerce oluşturulan moleküler motorlarca sağlanır.
Sindirim sistemi.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
HÜCRE ZARI.
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
CANLILIK ve ENERJİ
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt BİyokİmyasI.
Amino asit ve Peptid Yapısı
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Kan Glukoz Tayini.
Keton Cisimleri.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MATEMATİK ORAN ORANTI.
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
LABORATUVAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
Biyoinformatik.
ŞEKER HASTALIĞI.
Biyokimyasal Ölçüm Teknikleri
KUZU BESLEME.
SOLUNUM.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Böbrek Hastalıkları.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR I
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
ETS-MİTOKONDRİAL KOMPLEKSLER
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
H3BO3 (Borik asit) tayini
FOTOSENTEZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Sunum transkripti:

Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)

Enzimatik Ölçümler AST Ölçümü ALT Ölçümü Amilaz Ölçümü Kreatinin Ölçümü

Aspartat Aminotransferaz (AST) Ölçümü Diğer adı: Serum Glutamik Oksaloasetik Transaminaz (SGOT). AST, özellikle karaciğer, kalp, iskelet kası ve eritrositlerde bol miktarda bulunan bir enzimdir. Bu yapılarda bir hasar meydana geldiğinde kanda AST’nin arttığı görülür. Bu enzimin görevi; aspartatın amino grubunun transferini gerçekleştirmektir.

AST Ölçüm Deneyinin Prensibi

Deneyin Yapılışı Deneyde iki reaktif kullanılır: R1: Aspartat ve malat dehidrogenaz içerir. R2: alfa-ketoglutarat ve NADH içerir. Standart: İçerisinde 100 U/L AST aktivitesi olduğu bilinen solüsyondur. Sırasıyla aşağıdaki pipetlemeler yapılır: Standart Tüpü Numune Tüpü R1 400 L Standart 100 L - Numune R2 200 L

R2 katıldıktan sonra, 340 nm dalga boyundaki absorbans değişimi takip edilir. Yorum: NADH, 340 nm dalga boyunda maksimum absorbans veren bir moleküldür. Deney ortamında ne kadar AST aktivitesi varsa, başlangıçta o ölçüde oksaloasetat oluşacak ve daha sonra o ölçüde NADH tüketilecektir. Dolayısıyla, absorbans azalması, AST aktivitesi ile doğru orantılıdır. Standart ve numune tüpündeki absorbans azalmaları kaydedilerek ve standarttaki bilinen AST aktivitesiyle mukayese edilerek, numune tüpündeki AST aktivitesi tayin edilir.

Alanin Aminotransferaz (ALT) Ölçümü Diğer adı: Serum Glutamik Pirüvik Transaminaz (SGPT). ALT, başlıca karaciğerde bulunan bir enzimdir. Karaciğer hücrelerinde bir harabiyet olduğunda, kanda ALT aktivitesi artmış bulunur. AST’ye göre karaciğere daha spesifiktir. Bu enzimin görevi; alaninin amino grubunun transferini gerçekleştirmektir.

ALT Ölçüm Deneyinin Prensibi

Deneyin Yapılışı Deneyde iki reaktif kullanılır: R1: Alanin ve laktat dehidrogenaz içerir. R2: alfa-ketoglutarat ve NADH içerir. Standart: İçerisinde 100 U/L ALT aktivitesi olduğu bilinen solüsyondur. Sırasıyla aşağıdaki pipetlemeler yapılır: Standart Tüpü Numune Tüpü R1 400 L Standart 100 L - Numune R2

R2 katıldıktan sonra, 340 nm dalga boyundaki absorbans değişimi takip edilir. Yorum: NADH, 340 nm dalga boyunda maksimum absorbans veren bir moleküldür. Deney ortamında ne kadar ALT aktivitesi varsa, başlangıçta o ölçüde pirüvat oluşacak ve daha sonra o ölçüde NADH tüketilecektir. Dolayısıyla, absorbans azalması, ALT aktivitesi ile doğru orantılıdır. Standart ve numune tüpündeki absorbans azalmaları kaydedilerek ve standarttaki bilinen ALT aktivitesiyle mukayese edilerek, numune tüpündeki ALT aktivitesi tayin edilir.

Amilaz Ölçümü Başlıca tükürük bezleri ve pankreastan salgılanır. alfa-1,4-glikozidik bağları yıkarak, nişasta ve glikojenin parçalanmasını sağlar. Nişasta, bitkiler tarafından üretilen glukoz polimeridir. Amiloz (%20-25) ve amilopektin (%75-80) adı verilen iki bileşenden oluşur. Glikojen, hayvanlar tarafından üretilen yüksek oranda dallanmış glukoz polimeridir.

Nişastayı Oluşturan Molekül Tipleri

Glikojenin Moleküler Yapısı Glikojen, amilopektine göre daha yüksek oranda dallanmıştır.

Sellüloz, β-1,4-glikozidik bağlarıyla birbirine bağlı lineer glukoz polimeridir. Amilaz, sellülozu parçalayamaz. Bağırsaklarda sindirilmeden kalan sellülozun, bağırsakların peristaltik hareketlerinin uyarılması açısından önemi vardır.

Sellüloz

Amilaz Ölçüm Deneyinin Prensibi Etiliden-(Glukoz)7-paranitrofenil, amilaz aktivitesi ile yıkılır. Ortaya çıkan ürünlerden (Glukoz)n-paranitrofenil molekülleri, alfa-glukozidaz enziminin etkisiyle parçalanır. Açığa çıkan paranitrofenol (PNP) miktarı 409 nm’de spektrofotometrik olarak değerlendirilir. Absorbans artışı, amilaz aktivitesi ile doğru orantılıdır. İçindeki amilaz aktivitesi bilinen standart ile numune karşılaştırılarak, numunedeki amilaz aktivitesi tayin edilir.

Kreatinin Ölçümü Kreatin, kaslarda enerji temini için fosfat taşıyıcısı olarak işlev görür. Glisin ve arjininden sentezlenir. Kreatinin ise, hemen hemen sabit bir hızda spontan olarak (non-enzimatik) oluşan bir atık üründür. Kreatinin, böbrekler yoluyla süzülür ve idrarla atılır. Böbreğin süzme (filtrasyon) fonksiyonu bozulduğunda, kanda kreatinin düzeyleri yükselecektir. Bu nedenle, serum kreatinin konsantrasyonları böbrek fonksiyonlarının bir göstergesi olarak kullanılır.

Kreatinin Ölçüm Deneyinin Prensibi

Oluşan renkli kompleksin absorbansı, 512 nm dalga boyunda spektrofotometrik olarak ölçülür. Yorum: Deney ortamında ne kadar kreatinin varsa, o ölçüde renkli kompleks oluşacaktır. Dolayısıyla, absorbans artışı, kreatinin konsantrasyonu ile doğru orantılıdır. Standart ve numune tüpündeki absorbans artışları kaydedilerek ve standarttaki bilinen kreatinin konsantrasyonu ile mukayese edilerek, numune tüpündeki kreatinin konsantrasyonu tayin edilir.