“Walk the Talk” MDI KULLANICILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
Advertisements

KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Sorular ve Cevaplar.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
KİŞİSEL HİJYEN.
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ
LOJİSTİK.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Sorular ve Cevaplar.
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Elektrik İşlerinde Güvenlik
Acil Servis Temizliği.
ETİKET BİLGİSİ
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
TEHLİKELİ ATIKLARIMIZI AYIRT EDELİM
İLAÇLAMA.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
İKAZ VE ALARM.
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
AKDENİZ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
İKAZ VE ALARM.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
TEMİZLİK KİMYASALLARININ VERDİĞİ ZARARLAR
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
BOYA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
GÜVENLİK İŞARETLERİ.
İLK YARDIM.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
10. BİYOLOJİK ETKENLER «Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olanlar da dahil mikroorganizmalar,
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Periyodik Kontroller-Ölçümler
YANIKLAR.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
Kimyasal atıklarla çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği.
“Walk the Talk” TDI Kullanıcıları
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
“Walk the Talk” Metilenklorit
“Walk the Talk” Kullanım Rehberi
ISOPA URUN DESTEK PROGRAMLARI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

“Walk the Talk” MDI KULLANICILARI ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI “Walk the Talk” MDI KULLANICILARI ISOPA DESTEK PROGRAMLARI – “WALK THE TALK”   KONUŞMACI NOTLARI – MDI MODÜLÜ Bu modüllerin hedefinin Çevre Sağlığı ve Güvenlik konularının ve TDI’in güvenli elleşlenmesini görüşülmesi olduğunu açıklayın.  Henüz yapılmadı ise, sunum / diyalog başlamadan kendinizi tanıtarak bu sunumu gerçekleştirmek için eğitim aldığınızdan söz edin. Sonra herkesden kendilerini tanıtmasını rica edin, isim ve fabrikada ne iş yaptığını.  Hatırlatma – Sunumun diyalog halinde geçmesi ve sadece sunumu yapan kişinin konuşmaması bizlere daha çok şey öğretecektir. Hepbirlikte tecrübelerimizi birbirimize aktararak daha çok şey öğrenebiliriz.  En arka sayfadaki uyarıya lütfen dikkat edin.  SLIDE #1  Bu modül MDI ile çalışanlar için hazırlanmıştır. Revizyon 2017

ISOPA Member Companies SLIDE #2 Öncelikle ISOPA hakkında birkaç kelime. Bu çalışma tüm ISOPA üyeleri ile paylaşılmış ve burada ISOPA üyesi firmaların logoları görülüyor.  

Walk the Talk - MDI Kullanıcıları İçerik Önemli bilgiler Doğru uygulamalar İşler istenildiği şekilde gelişmediğinde . . .  Diyalog SLIDE #3   Bu sunum üç ana başlık altında toplanmaktadır. Sunumun diyalog halinde geçmesi ve sadece sunumu yapan kişinin konuşmaması bizlere daha çok şey öğretecektir. Hepbirlikte tecrübelerimizi birbirimize aktararak daha çok şey öğrenebiliriz. 

AB Yönetmeliklerine göre MDI Sınıflandırması Yasal gereklilikler değişime tabidir ve bölgesel farklılıklar gösterebilir. Bütün federal, ulusal, bölgesel veya yerel kanunlara uygun şekilde faaliyetlerin yürütülmesi alıcının/kullanıcının sorumluluğundadır. DSD CLP Sembol: Xn. İşaret sözcük: Zararlı Risk İfadeleri R20 Solunduğunda zararlıdır. R36/37/38 Gözlerde, solunum sisteminde ve ciltte tahrişe neden olur. R40 Kanserojen etkisine dair sınırlı kanıt vardır. R42/43 Solunduğunda ve cilde temas ettiğinde hassasiyete neden olabilir. R48/20 Zararlı: Solunum yoluyla uzun süreli maruz kalındığında ciddi sağlık sorunlarına neden olma tehlikesi vardır. İşaret sözcük: Tehlike Tehlike ifadeleri H332 Solunması halinde zararlıdır. H315 Ciltte tahrişe neden olur. H319 Ciddi göz tahrişine yol açar. H334 Solunması halinde alerjiye, astım belirtilerine veya nefes almada zorluğa neden olabilir. H317 Alerjik cilt reaksiyonuna neden olabilir. H335 Solunum yollarında tahrişe neden olabilir. H351 Kansere yol açtığından şüphelenilmektedir. H373 Uzun süreli veya tekrar eden maruziyet halinde organlara hasar verebilir.

MDI Fiziksel Özellikler Birçok kimyasal madde gibi MDI uçarak (evaporasyon) havaya karışır Sıcaklıkla orantılı olarak havadaki konsantrasyonu da artar Havadaki MDI Buharı Konsantrasyonu 10 20 30 50 Sıcaklık ºC 40 SLIDE #5   Basit bir bilim kuralı, sıcaklık arttıkça MDI’ın buhar konsantrasyonu artar. Hava sıcaklığı yükseldikçe, havalandırmanın daha kuvvetli olması gereki. Bu yüksek sıcaklıklar özellikle yaz aylarında oluşur.

MDI Fiziksel Özellikler Kendinizi, MDI solumaktan mutlaka korumalısınız Birçok kimyasal madde gibi MDI uçarak (evaporasyon) havaya karışır Sıcaklıkla orantılı olarak havadaki konsantrasyonu da artar Havadaki MDI Buharı Konsantrasyonu 10 20 30 50 Sıcaklık ºC 40 SLIDE #6    Her koşulda ve sıcaklıkta kendinizi MDI solumaktan korumalısınız. Bunun nasıl yapılacağını şimdi açıklayacağız.

MDI Kimyasal Özellikler MDI birçok madde ile reaksiyona girer – özellikle su, polyol, aminler, amonyum hidroksit, alkaliler Yüksek sıcaklık hızlı reaksiyon demektir (40 °C üstündeki sıcaklıklara dikkat) Reaksiyon esnasında ısı ve gazlar (CO2) oluşur  Yanık riski / tehlikeli basınç SLIDE #7   MDI çok reaktif bir kimyasal olduğundan çok değişik bir çok ürünün imalatında kullanılır. Oluşan reaksiyonlar kontrollü ve doğru ortam koşullarında gerçekleşmelidir.  Tüm reaksiyonlar artan sıcaklıklarda hızlanır ve oda sıcaklığı üzerinde MDI için özen göstermek gerekir.   Reaksiyonlar ekzotermik olup ısı verirler. Gaz (CO2) basıncı oluşur. Bu şartlar nerede oluşur ?

Bu şartlar nerelerde oluşur ? Fıçıların dekontaminasyonu Sprey uygulamalarında Yüksek sıcaklıktaki uygulamalarda Köpük kürleşme alanı Polyol / diizosiyanat birlikte depolandığında Dökme kimyasalın yanlış tanka boşaltılmasında Bir oluğa MDI akması durumunda Göz veya herhangi bir yumuşak doku ile MDI teması Artık MDI fıçıları SLIDE #8  Isı ve basıncın arttığı şartlara örnekler.   Fabrikada nerelerde oluşur ? Kontrol ediebilen ve edilemeyen reaksiyonlar hangileridir? (Bkz Fabrika Turu Kontrol Listesi)

MDI’ın Sağlığınıza Etkileri Kısa vadede / bir kez güvenlik seviyesi üzerinde maruz kalma - Ağız, boğaz, akciğerde iritasyon - Göğüs sıkışması, öksürük - Solunum güçlüğü - Göz sulanması - Kaşıntı, kızarık cilt (hemen veya sonra) - Isınma / yanma Semptomlar MDI’a maruz kaldıktan 24 saat sonra dahi çıkabilir SLIDE #9  Bu slayt MDI’a maruz kalmış kişilerde oluşabilecek semptomları listelemektedir.    Bu semptomlar bir gün sonrasına kadar geç oluşabildiğinden olay sonrası dikkatlice monitor edilmelidir.

MDI’ın Sağlığınıza Etkileri Uzun vade / tekrarlı bir şekilde soluyarak veya cilt teması ile MDI’a maruz kalmak Ara sıra astım gibi solunum güçlüğü, yüksek ateş, hapşırma gibi semptomlar Çok az miktar MDI dahi ağır astıma çevirebilir Sensitizasyon (duyarlılaşma), diizosiyanatlarla temas içeren işleri yapmaya ömür boyu engel oluşturabilir. Bu maddelere maruziyete erken bir aşamada ve hemen son verilmesi, genellikle alerjik reaksiyonların ortadan kalkmasını sağlayacaktır. SLIDE #10 MDI buharı ile bir kez temas dahi Izosiyanat duyarlılığı oluşturabilir. Duyarlılık oluşmuş kişide sonradan çok düşük miktarda MDI teması dahi ağır astımla sonuçlanabilir.  Duyarlılık geri dönüşümsüz olup bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur İritasyon ile karıştırılmamalıdır

Güvensiz Davranışlar ile İlgili Örnekler SLIDE #11  Güvensiz davranış ve durumları tanıyın. En önemli husus MDI’a maruz kalmamak ve bununla ilgili dikkat edilmesi gereken 5 örnek :   Malzemenin dökülmesi Su ve MDI Fıçının açılması İş alanında, MDI’a yakın yemek yemek MDI depolama alanı yanında kaynak yapmak Bu fabrikada buna benzer bir duruma şahit oldunuz mu ?

Güvensiz Davranışlar ile İlgili Örnekler SLIDE #12   Tam aksine, burada doğru uygulamaları örneklendiriyoruz :  Pompa ile fıçı boşaltımı Uzman kişiden tıbbi yardım Dökülen TDI’in temizlenmesi Sizlerdeki uygulamalar bunlar gibi mi ?

MDI ‘ın Güvenli Elleçleme Çalışma alanı temiz ve kişisel hijyen koşulları iyi mi? Çalışma alanında kimse yemek, içecek, sigara tüketiyor mu? Çalışma alanında havalandırma iyi mi? Fabrika bakım süresi de dahil olmak üzere doğru KKE ( Kişisel Korunum Ekipmanları) sürekli olarak kullanılıyor mu? Acil durum ekipmanlarını nerede bulacağınızı biliyormusunuz? Çalışma alanında MDI seviyeleri ölçülüyor mu? Acil durum prosedürlerini biliyor ve tatbik ediyormusunuz? Sürekli sağlık muayeneleri yapılıyor mu? SLIDE #13   Listede MDI ile çalışmada kullanılan doğru ve yanlış uygulamaları belirlemek için çeşitli sorular verilmiştir.  Uygun bulduğunuz durum da sorabileceğiniz ek sorular ·    KKE (Kişisel Korunum Ekipmanları) kullanlıyormu? ·    Bakım mühendisleri KKE kullanıyor mu? ·    Acil durum ekipmanlarının nerede muhafaza edildiğini gösterebilirmisiniz? ·    Acil durum prosedürlerinin tatbikatını ne sıklıkta yapıyorsunuz? ·    Bu iş yerinde çalışmaya başlamadan önce yaptırdığınız sağlık kontrolünü hatırlıyormusunuz- ne kontrol edilmişit ? Akciğer fonksiyonları?

Temizlenmek için solvent kullanmayın İyi Kişisel Hijyen İşe başlamadan önce kuru ciltler için koruyucu nemlendirici krem kullanabilirsiniz İş bitiminde yiyecek, içecek ve sigara tüketiminden önce su ve sabunla yıkanın Temizlenmek için solvent kullanmayın Tek kullanımlık havlulardan kullanın MDI ile kontamine olmuş elbise ve eldivenleri tekrar kullanmayın SLIDE #14 Temizlik herzaman önemlidir. Koruyucu/nemlendirici kremler çok faydalıdır.   Solventler problem yaratabilir; sabun ve su herzaman çok daha iyidir.

Kullan at eldiven nasıl güvenli çıkarılır Eldivenlerin yygun atık konteynırına atılması Cildinizi kontaminasyondan korumak için dikkatlice çıkarınız

Çalışma alanını temiz ve düzenli tutun Temiz ve Güvenli Işyeri Çalışma alanını temiz ve düzenli tutun Solunum cihazları ulaşılabilir ve her zaman kullanılabilir durumda olmalı ( ve bakımlı) Güvenlik duşu ve göz duşunun yerini bilin Çalışma alanında yiyecek, içecek ve tütünlü mamül tüketmeyin SLIDE #15  Temiz ve düzenli bir çalışma ortamı herhalikarda daha güvenlidir. Solunum cihazları ne sıklıkta kontrol edilmelidir ? ( Bkz üretici bilgisi)    Acil durumda nereye gideceğiniz bilin. Yemek ve içecek tüketimini kantin / yemekhanede yapın. Sigara içmeniz gerekiyorsa, bunu atölyeden uzakta yapın, ama daha iyisi SIGARAYI BIRAKIN !!  Cildinizin kimyasal maddeyle temas eden bir bölgesini yıkarken, kimyasal maddenin vücudunuzun diğer bölgelerine dağılmamasına dikkat edin.

İyi bir Fabrika* Havalandırması Hep Gereklidir Hava emiş sisteminin çalıştığından emin olun Bacanın kaynağa en yakın yere yerleşmesini sağlayın Sık sık hava akış yönünü kontrol edin SLIDE #16   Havalandırma ve emişin açık olduğundan emin olunmalı ve kritik bölgelerde (labratuar, konveyör tüneli,taze sünger kesim alanı vs..) yeterli emiş sağlanmalıdır. * Depolar dahil

Iyi bir Fabrika Havalandırması Kötü SLIDE #17   İyi ve kötü havalandırma ile ilgili örnekler : Birinci örnekte havalandırma kötüdür  En son örnek tüm alanı kapsıyarak çalışanı korumaktadır En iyi

Doğru KKE’nin Sürekli Kullanımı SLIDE #18   Kişisel Korunum Ekipmanları basitce Eldivenler Kauçuk Botlar Uzun kollu giysiler – yazın bile DAIMA Göz maskesi kullanın Gözlerinizi gözlük ile koruyun Koruyucu eldiven kullanın İş elbisesi ve kauçuk botlar giyin Acil durumlarda ağır iş önlüğü ve/veya iş elbisesi giyin

Doğru KKE’nin Sürekli Kullanımı Yüksek sıcaklıklarda MDI kullanımında Sprey (püskürtme) uygulamalarında Toz ve reaksiyona girmemiş MDI karışımına maruz kalındığında Slide#19 İşyeri havalandırmasının yeterli olmadığı durumlarda, solunum cihazları / maske kullanılmalıdır. Solunum cihazları

MDI dökülmesi / akması ile baş etmek VIDEO KLIPLER : Az dökülme– 2m2 ‘ den küçük dökülme Büyük dökülme – 2m2 ‘den büyük akıntı SLIDE #20 Sunumu yapan kişi adım adım video’yu takip eder. Yeşil alana tıklayarak video başlatılır :   Küçük akıntılarda katı veya sıvı dekontamina kullanın, bu aynı zamanda temizleme ekipmanı da olabilir 2 m2 den büyük akıntılara daima eğitimli ve KKE kullanan personel tarafından müdahale edilmelidir Bir akıntı / dökülme olduğunda alanı boşaltın ve daha fazla dökülmeye engel olun MDI’ın oluklara (drenajlara) akmasına engel olun MDI’ı emerek nötralize edecbilecek kum gibi katı dekontaminantlar kullanın MDI kullanılan işletmelerde kullanılacak temizlik malzemeleri belirgin bir şekilde etiketlenerek işletmenin içinde ve dışında bulundurulmalıdır Tüm artık MDI’ı fıçılarda muhafaze ettikten sonra bertaraf edin MDI’a maruz kalan alanları sıvı temizleyicilerle yıkayın Akıntı bina içinde oluşursa havadaki MDI buharını kontrol edin Tüm atık maddeler yerel kanunlara göre bertaraf edilmelidir, çok az miktar MDI dahi asla oluklar ve kanalizasyona verilmemelidir

MDI dökülmesi / akması ile baş etmek Az dökülme – 2 m2 ‘ den küçük alan Alanı hemen boşaltın Büyük Akıntı – 2m2 ‘ den büyük alan Solunum cihazı ile birlikte KKE’larınızı takın Yangın söndürme köpüğü veya kum ile sızıntının üstünü örterek MDI buharının kaçışını engelleyin Tüm Sızıntılar MDI’ın oluklara akmasını engelleyin Akıntıyı nemli emici kum ile kontrol altına alın Kontamine olmuş kumu çelik fıçılara koyun(max 2/3 dolu) ve ağzını açık bırakarak basınç oluşmasını engelleyin MDI atığı gibi bertaraf edin SLIDE #21 Unutmayın, en önemli nokta küçük ve büyük akıntılarda duruma göre davranmaktır. Akıntının boyutunu belirledikten sonra izleyeceğiniz yöntem şu şekildedir: Prosedürleri takip edin   Aranızda dökülen MDI’ı bertaraf eden oldu mu – bu şekilde mi davrandınız ? Önemli noktalar: Akıntıyı kontrol altına alın MDI buharını solumayın Kullanımdan sonra temizlik malzemelerini doğru ve güvenli bir şekilde imha edin 

Acil Durum Ekipmanlarının Yerini Bilin Temizleyici solüsyonlar Kürekler Fırça ve kovalar Emici malzemeler Örnek :Kum SLIDE #22   Hızlı ve güvenli bir şekilde harekete geçmek için acil durum malzemelerinin nerede olduğunu bilmelisiniz. Buna dahil olanlar : ·         Dekontaminant solüsyon (kullanılacaksa) ·         Emici malzeme, mesela kum ·         Kürek, fırça ve kovalar   ·         Emici malzeme olarak kum kullanıyormusunuz ? ·         Tesisinizde dekontaminant malzeme mevcut mu?

Ilk Yardım Ekipmanları İlkyardım malzemelerinin nerede olduğunu bilin Ne yapmanız gerektiğini bilin Kime söylemeniz gerektiğini bilin SLIDE #23 Işler kötü giderse, ilk yardım prosedürünü başlatın. Buna ilk yardım cihazlarının ne şekilde kullanıldığını bilmek ve olay hakkında kime bilgi verilmesi gerektiğine karar vermek dahildir. İlkyardım ekipmanlarının yerlerini bilin.  Telefon ilkyardımda en önemli cihazlardan biridir.- Doktor veya tıbbi yardım alınacak tefon numarası telefonun hemen yanında yazılı olmalıdır. Sakin olursanız daha faydalı bir şekilde yardımcı olursunuz. Duş Sabun Temiz akar su en iysidir Göz duşu / göz yıkama şişesi Doktor telefon numarası Ve asla panik yapmayın !

Acil Durum Prosedürleri VIDEO KLIP: MDI için acil yardım yapmayı bilin SLIDE #24 VIDEO – Videoyu çalıştırmak için imleçe tıklayın. : Video ile senkronize bir biçimde aşağıdaki bilgileri verin Bir kaza oluşursa ilk yardım acilen yapılmalıdır. Cilt MDI ile temas ederse hemen duş altında iyice yıkayın. MDI bulaşmış giysileri çıkartın. MDI göz ile temas ederse kazazedenin gözün açık olarak 15 dakikadan uzun süre gözün yıkanmasını sağlayın. Bu esnada gözün açık olmasını sağlamak için kazazedeye siz de yardım edin. Böyle bir durumda mutlaka kazazede bir göz uzmanına gitmelidir. MDI ile çalışırken asla birşeyler yiyip içmeyin. MDI yanlışlıkla ağızdan alınırsa, kazazedenin ağzı yıkanmalı ve çok miktarda su içirilmelidir. Asla kazazedeyi kusturmayın, doktor çağırın. Basit bir MDI sıçraması/dökülmesi dahi MDI solunmasına sebep olabilir. Havalandırma olan alanların dışında MDI ile çalışmayın. MDI’a maruz kalındığında solunum semptomları oluşur ve bu semptomlar 24 saat sonra dahi ortaya çıkabilir. MDI solunmasında akciğerler hasar görebilir. Kazazedeyi sakinleştirin ve onu açık/ temiz havaya çıkarın.  Her durumda mutlaka tıbbi yardım alın !!!

MDI için ilk yardım yapmayı bilin Acil Durum Prosedürleri MDI için ilk yardım yapmayı bilin - Göz kapaklarını açmaya zorlayın - 15 dakika boyunca bol su ile yıkayın - Süreden emin değilseniz yıkamaya devam edin - En kısa sürede bir göz uzmanına gözükün - Hemen TDI sıçramış giysileri çıkartın - Hemen sabun ve bolca su ile devamlı yıkayın - Dışarıya temiz havaya çıkın - Hemen tıbbi yardıma başvurun - Tedarikçi firmayı bilgilendirin – faydalı olabilecek bilgiler alabilirsiniz SLIDE #25  İlk Yardım ile ilgili bazı önemli noktalar: Çalışma arkadaşınızın gözüne MDI geldiğini düşünüyorsanız su ile yıkayın.  Su ile yıkamak çok kolay ve zevkli olmasa da en az 15 dakika devam edin. Suyun alternatifi daha da zor olacaktır. Bir göz uzmanı mutlaka incelemelidir. MDI cilt ile temas ettiğinde – devamlı olarak sabun ve bol su ile o bölgeyi yıkayın. Temiz hava iyileşmeye yardım eder. Kazazede mutlaka doktora gözükmelidir.    Doktorun MDI’ın etkileri ile ilgili bilgisi olması gerekir. Doktorunuza yardımcı olabilecek MDI ile ilgili bilgiler tedarikçi firmadan edinilebilir. İşyeri hekiminiz / lokal doktorunuz MDI ile ilgili bilgi sahibi mi ?

Acil Durum Prosedürleri – MDI‘a maruz kalmak MDI duyarlılığına sebep olabilecek faktörlerden bir tanesi de, bir defaya mahsus yüksek miktarda MDI'a maruz kalmaktır. Erken tedavi çok önemlidir Unutmayın, semptomlar 24 saat sonra dahi ortaya çıkabilir ISOPA üyesi firmalardan doktorlara yardım her zaman mümkündür SLIDE #26 Bazı özet noktalar

İlk yardım prosedürleri İle ilgili sık sık egzersiz yapın Acil Durum Prosedürleri – MDI‘a maruz kalmak İlk yardım prosedürleri İle ilgili sık sık egzersiz yapın Hızlı davranmak kaçınılmazdır Tıbbi yardım alın MDI duyarlılığına sebep olabilecek faktörlerden bir tanesi de, bir defaya mahsus yüksek miktarda MDI'a maruz kalmaktır. Erken tedavi çok önemlidir Unutmayın, semptomlar 24 saat sonra dahi ortaya çıkabilir ISOPA üyesi firmalardan doktorlara yardım her zaman mümkündür SLIDE #27 Bazı özet noktalar

Normal Fabrika acil durum prosedürlerini takip edin MDI ve Yangın Normal Fabrika acil durum prosedürlerini takip edin Sesli Alarm Işyerini boşaltın Yangınla mücadelede eğitimli personel kullanın MDI emisyonuna karşı korunum sağlayın SLIDE #28 MDI, birçok kimyasal gibi alev alıcıdır ve tutştuğunda yanar. Tekrar buradada süratle davranmak gerekir- herkesi yangın ile ilgili bilgilendirin – yangın alarmı !  Acil durum servisleri yangınla mücadele için de donatılmış olmalıdır.  Unutmayın yüksek sıcaklık MDI buharına maruz kalma riskin arttırır. Normal Fabrika acil durum prosedürlerini takip edin

MDI-bazlı Taze Süngerin / Köpüğün Elleşlenmesi Tehlikeler: MDI, yardımcı malzemeler ve kalıp ayırıcılara maruz kalma Reaksiyon ile yüksek ısı oluşur Kesim esnasında toz oluşur Kalıp süngerde hücre açılması KKE kullanın İyi bir havalandırma çok önemlidir Süngerin kendi ısısı ile yanma riskini unutmayın SLIDE #29  Yeni oluşmuş köpüklerde / süngerlerde reaksiyon henüz bitmediğinden bazı problemler oluşabilir. BUnlara bazı örnekler buradadır.   Başka aklınıza gelen örnek var mı? Unutmayın sünger üretim hattını / konveyörü/ üretim alanını terk ettikten sonra dahi reaksiyon devam eder, böylece güvenli çalışma kuralları gereği KKE (Kişisel Koruma Ekipmanları) kullanılmalıdır.  Bazı üretimlerde sünger/ köpük kendi kendine alev alabilir. Bu fabrikada böyle birşey olabilir mi? Blok sünger / blok köpük üretiminde çok yüksek eksotermik reaksiyon oluştuğunda yada taze bloklar yetersiz bir hava sirkülasyonunda stoklandığında oluşur. Taze süngerin kesimi esnasında oluşan tozuma iritasyon / duyarlılık yaratabilir. 

Aşağıdaki durumlarda ne yapardınız ? Örnek Sorular Aşağıdaki durumlarda ne yapardınız ? Bakımda olan bir diizosiyanalatlar pompasına yanlışlıkla basınç veriliyor. Teknisyenlerden birinin yüzüne diizosiyanatlar sıçrıyor ------- İşletme içinde sıcak MDI fıçısı yarılıyor Isıtma odasında MDI fıçısı genleşerek deforme oluyor SLIDE #30  Şimdi neler hatırladığınızı görelim - - -   Şu koşulda ne yapardınız - - -

Tekzip Dışarıdan gelen belgeler için sorumluluk reddi ISOPA ve üyeleri, halihazırda mevcut olan en iyi bilgiler temelinde son derece iyi niyetli bir şekilde doğru ve güvenilir bilgiler sunmak için her türlü gayreti göstermiştir ancak doğacak riskler sadece kullanıcıya aittir. Bilgilerin eksiksizliği, doğruluğu veya güvenilirliğine ilişkin herhangi bir beyan ya da taahhütte bulunulması söz konusu olmadığı gibi, bu bilgilerin kullanılmasından veya bilgilere güvenilmesinden kaynaklanabilecek her türlü zarar ya da hasardan dolayı gerek ISOPA gerekse ISOPA üyesi herhangi bir şirket tarafından hiçbir yasal sorumluluk kabul edilmeyecektir. SLIDE #31 Tekzip