Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü"— Sunum transkripti:

1 Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
TRAFİK Hazırlayan Seher SALMAN Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü 2015

2 Trafik Nedir ? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir.

3 Dünya’da Ölüm Nedenleri arasında
trafik kazaları; 2004 yılında 9. sıradadır. 2030 yılında, 5. sıraya yerleşecektir.

4 Trafik 15-29 yaş grubunda görülen ölümlerin nedenleri arasında trafik kazaları 1. sırada Türkiye’de 2010 yılında trafik kazalarında kişi hayatını kaybetti!

5 Trafik Tüm dünyada insanların yaralanmasına neden olan olaylar arasında en yüksek oran trafik kazalarınındır.

6 Trafikte Güvenliğin 3 unsuru
İnsan / Sürücü Yol Taşıt

7 Trafik %1 yol

8 Kara yollarında kazaya sebep olan yol kusurları;
Trafik Yol Kara yollarında kazaya sebep olan yol kusurları; yolda münferit çukur, yol sathında gevşek malzeme, düşük banket, tekerlek izine oturma, kısmi veya münferit çökme, trafik işaretlerinin eksikliğidir. yol kusurlarının yanında trafik yoğunluğuna neden olan kara yolu miktarındaki yetersizlik de kazaların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Trafik ne kadar yoğunsa, kaza riski o kadar artar.(%1)

9 %5 TAŞIT

10 Kusurlu araçlar da trafik kazalarına sebep olur.
Taşıt Kusurlu araçlar da trafik kazalarına sebep olur. Toplam kazalar içinde kusurlu araçların sebep olduğu kazaların oranı%5’tir. Lastik patlaması aks kırılması, kusurlu fren, kusurlu rot, kusurlu kapı gibi nedenler en sık görülen araç kusurlarındandır.

11 Araç Muayene İstasyonu
Araç muayenesi ne demektir? Ticari araçlar ne kadar zamanda muayene edilmelidir? (Taksi, kamyon, dolmuş, otobüs, tır, vb. araçlar.) 1. Yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik araç muayeneyesine tabi tutulur. Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek tesbit edilmesidir

12 Araç Muayene İstasyonu
Randevu alarak zaman kazanın! Aracı muayeneye kendiniz götürmüyorsanız sahte muayene olup olmadığını kontrol edin!

13 %94 İNSAN / SÜRÜCÜ

14 Trafik İnsan - Sürücü Sürücü kusurlarından kaynaklanan kazaların toplam kazalar içerisindeki payı en yüksektir. (%94) Sürücülerin kazalara sebep olmasının nedenleri ise; trafik kurallarına uymamalar, dikkatsiz davranmaları, hızlı, alkollü, yorgun, uykusuz ve aceleci araç kullanmaları olarak sıralanabilir.

15 Trafikteki Tehlikeler
Güvenlikteki kilit faktör : İnsan ----- “Ben” BENİM KONTROLÜMÜN DIŞINDA • Yayalar ve diğer yol kullanıcılarının davranışları • Diğer sürücülerin davranışları ve yaptıkları hareketler araçlarının güvenliği ve bakımı • Yol koşulları • Hava koşulları BENİM KONTROLÜMDE Kendi davranışlarım yaptığım hareketler Aracımın güvenlik açısından özellikleri bakımı

16 Trafik Allah Rahmet Eylesin
Sadece bu vakalar dikkate alınacak olursa, vakaların %99.7’si ile ilgilenilmemiş demektir. Allah Beterinden Saklasın Tehlikenin Fark Edilmesi : Kıl payı atlatılan kazaların altında binlerce tehlike kaynağı tanımlanabilir Allah Korudu Güvensiz koşullar, davranışlar ve uygulamalar hakkında veri sağlar

17 Kıl payı Atlatılan Olaylar
Tehlikeyi geç de olsa kişi fark etmiştir. Kazanın ortaya çıkmaması için gereken doğru tepkiyi seçebilmiştir. Doğru tepkiyi göstermek için yine de zamanı vardır. Kıl payı atlatılan olayların engellenmesi trafik kazalarının önlenmesi için çok önemlidir Her zaman bu kadar şanslı olamıyoruz

18 Emniyet Kemeri Hız Limiti – Sürüş Hızı Güvenli Fren Mesafesi Güvenli Takip Mesafesi Aşırı Yük

19

20 Uyku Ve Araç Kullanımı UYKU Ağır kazalar olması Gece geç saatlerde olması Genelde kazaya tek aracın karışması Sürücünün araçta yalnız olması Uzun yol ağır vasıta sürücüleri tehlike altındadır.

21 Cep Telefonu Kullanımı
Tepki verme süresi gecikir. Sabit bakış süresi artar. Kalp atım sayısı artar. Çevresel uyarılar gözden kaçırılır. Karar verme süresi artar.

22 Acil yardım bilgisi Ortam güvenliğini sağlayın. Gerekli işaretlemeleri yapın, gerekiyorsa trafiği durdurun. 112’yi arayın yada görev vererek aratın Yaralıyı araçtan siz çıkartmayın! Kaskını çıkartmayın! Başka araçla taşımayın, ambulansı bekleyin!

23 Araçlarda Enerji Tasarrufu
Lastiği doğru basınçta tutun Fazla yük taşımayın, zorunlu değilseniz, aracın üzerine bagaj koymayın, Ani fren ve ani hızlanma yapmayın, aracı yüksek devirle kullanmayın, Otoyolda yüksek hız ve çok sık hız değişimleri, yakıt tüketimini arttırır, hızınızı sabit tutun.

24 Araçlarda Enerji Tasarrufu
Klimayı gerektiğinde kullanın, sıcaktan ısınmış bir arabada, klimadan önce pencereyi açın, Aracın periyodik bakımını ihmal etmeyin. Özellikle hava filtresi, yakıt filtresi, polen filtresi ve yağ değişim sürelerini geçirmeyin. Yola çıkmadan önce trafik durumunu öğrenin. Trafiğin yoğun olduğu yollara alternatif yolları tercih edin.

25 Trafikte Stres Ve Baş Etme yolları
Etkisiz Yöntemler

26 Trafikte Stres Ve Baş Etme yolları
ETKİLİ YÖNTEMLER

27 Trafik işaretleri

28 Trafik işaretleri Trafik hayattır Hayatınız değerlidir Lütfen trafik kurallarına uyalım Uymayanları uyaralım.

29 TEŞEKKÜRLER


"Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları