Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ"— Sunum transkripti:

1

2 NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
NÜKLEER SİLAHLARIN ETKİLERİ NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA

3 KBRN Kimyasal–Biyolojik–Radyolojik-Nükleer
1 KBRN Kimyasal–Biyolojik–Radyolojik-Nükleer KBRN terimi; Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kelime grubunun kısaltması olarak kullanılır. Genel olarak bu terim kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin kasten veya kazaen yayılmasıyla oluşan, insan ve çevre için zararlı ve tehlikeli durumları ifade eder.

4 GİRİŞ TANIMLAR 2 Nükleer tehditler, nükleer malzemelerin parçalanması (fisyon) veya iki atomun birleşmesi (füzyon) sonucu yıkıcı basınç dalgasının, kör edebilecek kuvvetli ışığın, öldürücü radyasyonun (ani nükleer radyasyon), yüksek ısının açığa çıktığı ve radyoaktif maddelerin kilometrelerce etrafa yayıldığı (radyoaktif serpinti) durumları ifade eder.

5 GİRİŞ TANIMLAR 3 Nükleer Silahlar
Nükleer silahlar; fisyon veya füzyon esnasında açığa çıkan enerjiden istifade edilerek geliştirilen silahlardır. Fisyon Füzyon Nükleer Silahlar Atom Bombası (Fisyon) Hidrojen Bombası (Füzyon)

6 NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
4 Nagasaki ve Hiroşima’ya Yapılan Atom Bombası Saldırıları (Ağustos 1945) Nükleer silahların savaşta kullanıldığı yegane örnekler Yüzbinlerce kadın, çocuk ve yaşlı sivil

7 NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
5 Nükleer Silah Denemeleri ( ) Çin 45, İngiltere 45, Fransa 210, Sovyet Rusya 715 ve ABD 1032 Hiroşima’da kullanılan atom bombasının adetine eş değer Kuzey Kore, 12 Şubat 2013 Kuzey Kore, 2014

8 NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
6 Soğuk Savaş ( ) ABD-SSCB Nükleer Silah Denemeleri Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması, 1970

9 NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
7 Küba Füze Krizi (1962) ABD, Türkiye- SSCB, Küba Ekim 1962, 13 gün

10 NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
8 Günümüz 14 ülke, ’den fazla nükleer savaş başlığı Nükleer silah sahibi ülkeler ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore nükleer silah programları İsrail, tahmin edilen

11 NÜKLEER SİLAHLARIN ETKİLERİ
9

12 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
10 Nükleer Bir Tehditten Önce İkaz ve Alarm İşaretlerini öğrenin. İlkyardım esaslarını öğrenin. Afet ve Acil Durum Çantanızı hazırlayın. Aile Afet ve Acil Durum Planınızı yapın. Radyoaktif serpinti durumları için potansiyel sığınma yerleri tespit edin.

13 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
11 Nükleer Bir Tehdit Oluştuğunda: Resmi bilgi kanalları (radyo, televizyon vs.) ve talimatları takip edin. İkaz ve alarm işaretleri verildiyse olabildiğince çabuk sığınağa gidin. Dışarıdaki radyoaktif maddelerden korunmak için en yakın binaya girin. Resmi olarak belirtilmediği takdirde 24 saat sığınakta bekleyin. Kitle iletişim araçlarını takip edin.

14 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
12 Eğer patlamaya dışarıda yakalandıysanız ve içeri girme imkânınız yoksa: Patlama ışığına ve topuna bakmayın. Koruma sağlayabilecek bir şeylerin arkasına saklanın. Toprak üzerine yüzüstü uzanın ve başınızı ellerinizin arasına alın. Olabildiğince çabuk bir yere sığının. Korunmak için üç temel prensibi hatırlayın: Mesafe, Zaman ve Zırhlama.

15 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
13 Elbise ve ayakkabılarınızı çıkarın. Kirli eşyaları plastik bir poşetin içine koyun ve poşetin ağzını kapatın. Mümkünse bol su ve sabun ile yıkanın. Saçlarınızı şampuan veya sabun ile yıkayın. Şekil vericiler ve saç kremleri kullanmayın.

16 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
14 Hafifçe burnunuzu temizleyin ve sümkürün. Göz kapaklarınızı, kirpiklerinizi ve kulaklarınızı ıslak bir bezle silin. Eğer duş alamıyorsanız, ıslak bir bezle vücudun açıkta kalan kısımları temizleyin. Radyoaktif madde ile kirlenmiş yiyecek ya da suyu kesinlikle tüketmeyin.

17 NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUNMA
15 Nükleer Bir Tehdit Sonrasında: İletişim araçlarından yetkili makamlarca yapılacak sığınaktan çıkma ve güvenli bölgelere tahliye olma duyurularını takip edin. Eve dönüşte dikkate alınması gerekenler: Kitlesel iletişim kaynaklarından ne yapılması, nereye gidilmesi ve nerelerden kaçınılması gerektiğine dair haberleri takip edin. Zarar görmüş alanlardan uzak durun. “DİKKAT! RADYASYON TEHLİKESİ” gibi uyarı işareti bulunan bölgelerden uzak durun.

18 TEŞEKKÜRLER


"NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları