Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELEBEĞİN YAŞAM DÖNGÜSÜ
Advertisements

Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
 1 – 5 Yaş Grubu  6 Yaş Anaokulu  7 – 16 Yaş İlk öğretim  Lise Eğitimi İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Arı zararlıları Arı akarı (Varroa) !. Arı zararlıları Arı akarı (Varroa) !
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Deri Kıvrım Kalınlıkları
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
AVCILAR (PREDATÖRLER)
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Bu tuzak tiplerinin dışında bazı tuzak tipleri daha vardır ki bunlar böceklere karşı savaşta doğrudan değil dolaylı olarak, örneğin savaş zamanının saptanmasında.
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Son zamanlarda adı sık sık terör olayları ile
İNSANHAKLARI YURTTAŞLIK VE DEMOKRASİ
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Necator americanus ve Ancylostoma doudenale
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Görev ve Sorumluluklar
ECHİNOCOCCOSİS (Ekinokok)
Örnek-1 Bir milin A ve B uçlarındaki yataklara gelen radyal kuvvetler aşağıda verilmiştir. Mil üzerindeki eksenel kuvvet 3640N dur. A ve B noktalarındaki.
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
PATATES.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
ÇEVRE SORUNLARI.
HAZIRLAYAN MURAT KOÇAK NO :
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü KÜÇÜK KOVAN BÖCEĞİ Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü

ETKEN Tür : Aethina tumida Güçlü kanatları olduğu için bir arılıktan diğerine uçarlar. Son yapılan çalışmalarda 15 mil civarında uçtukları ve bu yüzden etkenin bir bölgede hızla yayıldığı tespit edilmiştir.

YUMURTASI Yumurtalar çok sayıda ve kovanın ulaşılması zor dip köşelerine düzensiz bir şekilde bırakılır. Şekilsiz ve düzensizdir. Yumurtalar inci beyazı renkte ve balarısı yumurtalarından hafif küçüktür.

LARVALARI Larvalar uzun, oval, yaklaşık 11 mm uzunlukta beyazımtırak açık kahve renklidir. Petek güvesinin larvaları ile benzerdir. Polen ve balla beslenir.

LARVALAR Petekler üzerine dışkılarını bıraktığı için fermantasyon sonucu bal insan ve arı tüketimine uygunsuz hale gelir. Petekler delik, yıpranmış ve arılar tarafından bal ve yavru için kullanılamaz durumdadır. Güçlü kitin yapısı nedeniyle arılar sokamazlar.

YAŞAM DÖNGÜSÜ Yumurta (Kovanda) ↓ 2-3 gün ↓ Larva (Kovanda) Pupa (Toprakta) ↓ 3-4.5 hafta Olgun (6 ay yaşar) (Kovan + serbest) ↓ 1 hafta Yumurtlar (Kovan)

YAŞAM DÖNGÜSÜ Gelişmesinde 4 dönem vardır Bu gelişme 38-82 günde tamamlanır. Ilıman iklimli bölgelerde yılda 5 nesil oluşturabilir. Çok sayıda yumurta bırakabildiği için kovanın sönmesine neden olabilir.