Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
NOSEMA CERENAE Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü

2 NOSEMA CERENAE-NOSEMA APİS FARKI
Nosema ceranae, Nosema apis’ten daha küçüktür. Işık mikroskobu ile N. apis ile N. ceranae’yı ayırmak mümkün değildir. Nosema ceranae teşhisi PCR tekniği ile yapılmaktadır.

3 YAYILIŞI Nosema ceranae, ilk olarak Asya’daki Apis ceranae bal arılarında görülmüştür. Daha sonra Apis mellifera bal arılarında da hastalık yapmaya başlamıştır. Son yıllarda Birçok Avrupa ülkesinde N.ceranae’den ileri gelen kovan sönüşleri bildirilmiştir.

4 YAŞAM DÖNGÜSÜ Nosema ceranae’nın yaşam döngüsü N. apis’le aynıdır. Fakat daha kısa sürer. Bu nedenle, arılarda N. apis’den çabuk ölüm yapmaktadır. Nosema ceranae arılarda 8 günde ölüm meydana getirmektedir.

5 ETKİLERİ Hastalık, kışın ve ilkbahar mevsiminde daha çok rastlanmaktadır. Enfeksiyon yaz mevsimine doğru en düşük seviyesine inmektedir. Koloni sönüşleri en fazla sonbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmektedir. Bal üretiminde azalma vardır.

6 BELİRTİLERİ Enfekte arılarda genellikle hastalık belirtileri yoktur. Nosema apis’deki gibi dizanteri ve sürünen arılar N. ceranae’lı arılarda genellikle görülmez.

7 Bu nedenle kanatlar birbirinden ayrık biçimde fark edilmektedir.
BELİRTİLERİ Uçamayan arıların arka kanatları bir arada tutan çengeller ayrılmış vaziyettedir. Bu nedenle kanatlar birbirinden ayrık biçimde fark edilmektedir. Bu durum zehirlenme ve viral enfeksiyonlarla karıştırılabilmektedir.

8 BELİRTİLERİ Kovan girişlerinde ölü arılara her zaman rastlanmaz. Bu durum, arıların çoğunlukla dışarıda ölmelerinden kaynaklanmaktadır.

9 BELİRTİLERİ Erişkin arıların abdomenleri solgun ve yağlı bir görünümdedir. Hastalıklı arının bağırsağı grimsi beyaz renktedir. Şiddetli hastalık yapmakta ve koloni kayıplarına neden olmaktadır.

10 BELİRTİLERİ Kolonideki arı sayısında yavaş yavaş yada hızlı bir şekilde azalma meydana gelmektedir. Arı sayısındaki azalma genellikle yavaşça Ağustos veya Eylül aylarında ortaya çıkmaktadır.


"Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları