YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ARAZİ TESVİYESİ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Deniz BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Deniz BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Ördek Barınakları.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
III. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
İÇSU VE DENİZLERDE AVCILIK YÖNTEMLERİ
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
KUZU BESLEME.
Jeoteknik Sondajlar.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
İSTATİSTİK.
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Larva yetiştirme 6. Hafta.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
FİZİBİLİTE ANALİZİ Prof.Dr.F.FÜSUN ERDEN
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
Sunum transkripti:

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

Beton kanallarda finrgerling yetiştiriciliği Mevcut kapasiteyi daha iyi değerlendirmek için, 7-10 m uzunluk, 0.80-1 m genişlik ve 0,80-1 m derinlikte beton kanallar parmak büyüklüğünde yavru üretiminde kullanılmaktadır. Su koşullarına ve her 10 dakikada su değişiminin gerçekleşmesine bağlı olarak stok yoğunluğu 2000-5000 adet ön büyütülmüş yavru/m3 tercih edilir. Bu durumda hasatta elde edilen ürün 50 kg/m3 olur ve yavru balıkların bireysel ağırlıkları 10-15 g yada 30 g’a ulaşabilir. Bu tip yetiştiricilikte yavruların defalarca yemlenmesi çok zaman alırsada, aynı zamanda günde iki defa temizlik yapılmalıdır. Yavru yetiştirme kanallarının 8-10 m uzunluk ve 1-2 m genişlikte olanları fingerling üretimi için esas yönünden uygundur. Bu kanallarda su değişimi en azından 5-20 dakika sürede gerçekleşmelidir. Kanalların savaklarında 3,5 mm çapında delikli materyal kullanılmalıdır. Su değişimine göre stok yoğunluğu 2000-5000 adet/m3, yavru yada daha yüksek olabilir. Hasatta balık büyüklüğü ve su koşullarına göre 50 kg/m3 veya özel likle daha iyi koşullarda 100 kg/m3, ürün elde edilebilir. Havuzlarda fingerling yetiştiriciliği Parmak büyüklüğünde yavru balık yetiştiriciliği uygun koşullarda havuzlarda da yapılabilir. Bu havuzların betonarme yapılması daha uygundur. Dikdörtgen konumdaki havuzların genişlik/uzunluk oranları yaklaşık ¼-1/6 olmalıdır. Bu havuzlarda kullanılan suyun kalite ve miktarına bağlı olarak stok yoğunluğu 60-100 adet ön büyütülmüş yavru/m3 (ortalama 1 m derinlikte) şeklinde düzenlenir. Bu tip üretimde 50.000 adet fingerling yetiştiriciliği için yaklaşık 10 lt/sn suya gereksinim vardır. Ayrıca hafif asidik karakterde 3-5 lt/sn suyla, örneğin 450 m2 yüzleminde ve 1,5-2,3 m derinlikte havuzda ek havalandırma koşullarında 60.000-80.000 adet yavru ortalama 12-15 cm (2-3 kg/m2) boya kadar üretilir. 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları 7. Hafta

Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI Su ürünleri yetiştiriciliğinde yer seçimi Su Ürünleri işletmelerinin kurulacağı yerin seçilmesinde aranan özellikler: İşletmenin kurulacağı yer, işletmenin minimum su ihtiyacını karşılayacak su kaynağına veya akarsuya yakın olmalıdır. Havuz toprağının su tutma kapasitesi çok yüksek olmalıdır. Havuz yapılacak toprakta sert kayalar bulunmamalıdır. Havuzların inşa edileceği arazinin toprağı fitoplankton, zooplankton ve diğer su canlılarının gelişmesi ve büyümesi için besin maddelerince zengin olmalıdır. Su sıcaklığı, balık yetiştiriciliğinde önemli bir faktör olduğundan, havuzlar gölgeli arazilerin dışında ve mümkün olduğunca gün boyu ışık alan arazilerde inşa edilmelidir. Havuz sahası fazla rüzgar almamalıdır. Tesis yerinin sel, heyelan ve benzeri tehlikelerin olmadığı bir yerde seçilmesi gerekir Hammadde temini ve ürün satışı için pazara yakın olmalıdır. Kuruluş yerinin ulaşım, haberleşme ve elektrik durumu uygun olmalıdır. Havuzların inşa edileceği arazinin kullanımı ile ilgili hukuki bir problem olmamalıdır. Aynı su kaynağını kullanan diğer tesislerin kapasiteleri ve uzaklıkları uygun olmalıdır. 2. Hafta

Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI Su ürünleri yetiştiriciliğinde çevresel faktörler Balık havuzları için su temini balık yetiştiriciliğinde, havuzları yeterli bir sürede dolduracak, yetiştirme dönemi boyunca havuzlardan sızıntı ve buharlaşma ile olan kayıpları karşılayacak ve havuzları yıl boyunca çalıştıracak kadar su gereklidir. Balık yetiştiriciliği için gerekli su; • Yetiştirme dönemi başlangıcındaki havuz hacmi, • Yetiştirme döneminde havuzdan sızıntı ile kaybolan su miktarı •Yetiştirme döneminde havuzlardan buharlaşan su miktarı toplanarak bulunur. 2. Hafta

Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI Balık üretim sistem ve tesislerinin sınıflandırılması Kuluçka tesisleri Damızlık Üniteleri Yumurta alım üniteleri Larva Yetiştirme Üniteleri Yavru Yetiştirme Üniteleri Besleme Üniteleri Ağ Kafesler 2. Hafta

Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI Balık üretiminde yetiştirme sistemleri -Ekstansif yetiştiricilik -Yarı-entansif yetiştiricilik -Entansif yetiştiricilik Ürün (ton/yıl) Yetiştirme tipi Yemleme ve gübreleme 0-1 Ekstansif Gübreleme 1-20 Yarı-entansif Gübre+tamamlayıcı yem 20-1000 Entansif Karma yem 2. Hafta

Kaynak: Su Ürünleri, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1242,Editör: Prof. Dr. Hijran YAVUZCAN 1. Hafta