BESLENME VE KARBOHİDRAT METABOLİZMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
TALEP (İstem).
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
KARBONHİDRATLAR
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
AMİNO ASİTLERDEN AZOT AYRILMASI ve ÜRE DÖNGÜSÜ
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt BİyokİmyasI.
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
ŞEKER HASTALIĞI.
KARBOHİDRAT METABOLİZMASI-1
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
BESİ SIĞIRCILIĞI.
SOLUNUM.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
KARBONHİDRATLAR.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Gelişim ve Temel Kavramlar
Enerji Metabolizması ve Regülasyonu Prof. Dr
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
SINAV KAYGISI VE ÇOCUK RUH SAĞLIĞI
Sunum transkripti:

BESLENME VE KARBOHİDRAT METABOLİZMASI Prof. Dr. Fügen Aktan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya ABD Öğretim Üyesi

Karbohidratlar Biyosferin önemli enerji döngüsünde yer alır Enerji amaçlı depo edilebilir Yapısal fonksiyonları da vardır

karbonhidratlar hayati önem taşır. karbonhidratlar yağa ve proteine göre daha elverişli enerji kaynağıdır. Yetersiz karbonhidrat alımı sırasında yağ ve protein vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır Gereksinimden fazla tüketilen karbonhidrat ise kişide mide, barsak bozukluklarına, şişmanlığa, kalsiyum yetersizliğine, v.s. neden olabilir.

Karbonhidratlar dost mu düşman mı? Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü sağlarlar. İnsan besinsel enerjisinin %50-60’ı karbonhidratlardan ibarettir. Beyin dokusu enerji için genellikle karbonhidratları kullanır. Ağır fiziksel hareketler için karbonhidratların daha elverişli enerji kaynağı olduğu bilinmektedir.

Diyette önerilen KH Günümüzde yaklaşık %45 Bu kalorinin %60 komplex KH Sükroz ve rafine şekerler kalorinin %10 geçmemeli

Sindirimi ve Absorbsiyonu Tükrük amilazı Pankreatik amilaz Disakkaridaz Gl, Fr, Gal Komplex KH lar, kan Gl hızla arttırmaz.

Galaktoz Metabolizması Süt çağındaki bebeklerde önemli İnsülin salınımı üzerinde etkisizdir. Gl kadar Gal absorbe edilir.

Galaktozemia UDP-galaktoz transferaz enzimi yok veya yetersizdir Fermente edilmiş süt ürünleri Dextroz, maltoz içeren besinler

Laktoz İntoleransı Laktaz yokluğu Genetik neden olabilir Laktoz veya alfasakkarit alımı azdır

Fruktoz Metabolizması

Ana kaynak aşırı fruktoz ise; Ana kaynak sükroz ise; TG sentezlenir. Gl enerji olarak kullanılır. Ana kaynak fruktoz ise Glikolitik yola girer. Kan Gl olarak salınır Glikojen olarak sentezlenir. Ana kaynak aşırı fruktoz ise; KC ATP azalır Plazma laktik asit ve ürik asit artar NADH dan NAD sentezlenir, AMP parçalanır.

Nişasta, uzun sürede. Serum insülin ve Gl düzeyi artar. Alınan Gl karşılık İnsülin salınımı daha hızlıdır. İnsülin toleransı gelişir.

Fruktoz diyeti Kc ATP konsantrasyonunda azalma Uzun sürede insülin ve glikozilasyon TG üzerinde etkisi yok Antiketojeniktir Hiperglisemi üzerinde glukoz kadar değil

Sükroz Tüketimi Şişmanlık Esansiyel madde tüketimini azaltır Diş taşı oluşturur Glukoz intoleransı gelişir Gl ve Fr kanda hızla artar İnsülin rezistansı gelişir TG artışına yol açar

KH ların nonenerji fonksiyonları Protein ve lipidlere bağlanır (örneğin antijen yapıları). DNA ve RNA yapılarında riboz bulunur. Glikoaminoglikan yapılarında yeralır. (Kondroitin sülfat, dermatan sülfat, hyaluronik asit gibi) Glukronik asit detoksifikasyonda önemlidir.

Sindirilemeyen Karbohidratlar

Lifli Besinler Sindirilmeye ve emilmeye dirençli, kalınbarsaktaysa kısmen ya da tümüyle fermente olan yenilebilir bitki bölümleri ya da analoğu olan karbonhidratlardır. Çözünür (pektin) veya çözünmez (rezistan nişasta)

Barsak Bakterileri Barsakta kalıcı bir şekilde koloni oluşturur ve önemli faaliyetler yürütür. Çevreden ve besinlerden gelir ve günlük olarak sindirilirler. Potansiyel olarak patojenik olabilir normal koşullarda barsak sisteminde kolonize olmayıp, sadece geçiş yaparlar.

Bağırsaklardaki mikroorganizmaların bileşim ve aktivitesi diyet, stres, hastalıklar, tıbbi tedavi ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bunların bireye etkilerini sınırlamak için beslenme metotları geliştirilmiştir. Bu konudaki yaklaşım probiyotiklerin ağız yoluyla alınmasıdır.

PROBİYOTİKLER Barsak mikrobiyal dengesini iyileştirerek, bireyi yararlı yönde etkileyen canlı mikrobiyal gıda katkılarıdır (fermente süt ürünleri). Bu ürünlerde en çok kullanılan probiyotik mikroorganizmalar laktobasillerin ve bifidobakterilerin seçilmiş suşlarıdır.

PREBİYOTİKLER Üst gastrointestinal sistemde sindirime uğramadan kolona ulaşabilen, kolonda bulunan bazı bakteri veya bakteri gruplarının çoğalmasını, aktivitesini uyaran besin maddesine prebiyotik (oligo fructose, lactulose, lactitol) denir.

Bu prebiyotikler (karbonhidratlar) üst gastrointestinal sistem enzimlerine karşı dirençli olduklarından hidrolize olup absorbe olamamaktadırlar.

SİNBİOTİKLER Probiotik ve Prebiotik’in birlikte verilmesidir. Bifidobakteria ve Frukto-oligosakkarit ile birlikte verilmesi gibi, Laktobasilli ve Lactitol’un birlikte verilmesi gibi

Fonksiyonel besinler, doğal olarak içerdikleri bileşenleri ile besin gereksinimini karşılamanın yanısıra, sağlık açısından yarar sağlayan biyolojik öğeleri içeren, hastalıklardan korunmada etkili olabilen, yaşam fonksiyonları üzerinde olumsuz etkide bulunabilecek öğelerden arındırılmış ve yaşam kalitesini yükselten besinler olarak tanımlanır.

TEŞEKKÜRLER

KAYNAKÇA Principles of Biochemistry, Voet DJ, Voet JG, Pratt CW, 3rd Ed. 2008, Wiley. Nutritional biochemistry and metabolism, M.C. LINDER, 1985, Elsevier.