The Geostationary Orbit D. Roddy Chapter 3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Advertisements

Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
CSS ile Konumlandırma Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
BİR ZAMANLAR…. BUGÜN (beton çağı) 2022.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
HARİTA BİLGİSİ.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
COĞRAFİ KONUM.
Elektriksel potansiyel
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
GEZEGENLER bilgidagi.com.
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
DÖRTGENLER.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Değirmendere Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi
. . AÇILAR ..
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
GDM417 Astronomi Teleskoplar.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
ZTM307 Makine ve Mekanizmalar Teorisi 3.Hafta
Merkür Ekvator Çapı: 4880 km Kütle: Myer
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
AÇILAR.
PROJEKSİYONLAR Onur Barış Aksakal
Fotoğraf Terimleri- Diyafram
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
Jeodezik Astronomi Ders Notları
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Yörünge Roddy, Chapter 2.
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
Yer Segmenti D Roddy Chapter 8.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
ELK-301 ELEKTRİK MAKİNALARI-1
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Türkiye Futbol Federasyonu 7-8 YAŞ TEMEL HAREKET EĞİTİMİ
DOĞRUSAL DENKLEMLER İrfan KAYAŞ.
Şekilden de görüldüğü gibi yerkürenin neredeyse yarısını kat eden tam tutulma hattından gözlenecek 29 Mart 2006 tutulması 21. yüzyılın dördüncü tam Güneş.
Link Hesabı D Roddy Chapter 12.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM III I. ZAMAN – II II. YIL
Işığın Kırılması.
GÖRÜNEN HAREKETLER I. GÜNLÜK HAREKET II. GÜNEŞİN GÖRÜNEN HAREKETİ
BÖLÜM IV GÖZLEMLERİN İNDİRGENMESİ - 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÜNEŞ VE AY TUTULMASI.
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

The Geostationary Orbit D. Roddy Chapter 3 Yer Durağan Yörünge The Geostationary Orbit D. Roddy Chapter 3

Giriş Özellikler Dünyayla aynı (sabit) hızda döner (Amacımız bu) Yörünge daireseldir (Birinciden ve Kepler’in 2. Kanunundan) Eğim sıfır olmalıdır (Aksi halde yer durağan olmaz, kuzey ve güney arasında salınım yapar) Yörünge yarıçapı: Daha önce bulduk: 42164-6378=35786 (36000 alınabilir) Dünyanın eliptik olması, güneş ve ayın çekimleri yüzünden kayma olur, (düzeltme mekanizmaları) Sadece bir adet yerdurağan yörünge vardır

Görüş Açıları (Look Angles) Uydu yaklaşık olarak sabit olduğu için anten de sabit olabilir (özellikle küçük antenler) Ufuk açısı (azimuth): Yön tarifinin yatay bileşeni (kuzeyden doğuya doğru, saat yönünde ölçülür) Yükseliş açısı (elevation angle): Antenin yer ile yaptığı açı Subsatellite point: Uydudan yer yüzüne dik inildiğinde varılan nokta.

3.2: Görüş açısı (ufuk/azimuth ve yükseliş/elevation açıları) Gereken bilgiler Enlem (latitude, λE, kuzey +, güney -) Boylam (longitude, φE,doğu+, batı-) Uydu Altı Noktası, φSS Dünya yarıçapı 6371 km sabit alınabilir Napier kuralları (a)Küresel ve (b)düzlemsel üçgen

Ufuk ve Yükseliş Açıları Yukarıdaki denklemi iki A değeri sağlar, A ve 180-A Biz her zaman A’yı dar açı olarak alırız Ufuk açıları (a) Az=A (b) Az=360-A (c) Az=180-A (d) Az=180+A

Yükseliş Açısı ve Mesafe Yükseliş Açısı (Elevation) Özel durumlar İstasyon uydunun tam altında: Azimuth yok, yükseliş 90 Uydu ekvatorda: Doğudaysa Azimuth 90, batıdaysa 270

Kutupsal Monteli Antenler Uydu sadece aşağı yukarı hareket ettirilerek ayarlanır. Azimuth ayarlaması yok. Tilt (elevation) var Sağa sola hareket ettirilerek bir den fazla uydudan yayın alınabilir. Eksen kuzeye bakar ve başlangıçta anten buna dik, yani ekvator düzlemine paralel bakar. Ayarlanırken δ kadar kaydırılır (tilt)

Örnek:

Görüş Alanı Ekvatordaki bir istasyon: Minimum yükselme açısı gereksinimi varsa ve/veya istasyon ekvatorda değilse işler karmaşıklaşır (sinüs kuralı: sin(A)/a=sin(B)/b=sin(C)/c)

3.5 Geostationary ve Geosynchronous farkı Ay ve Güneşin çekimleri Dünyanın eliptik olması Uydunun içindeki motor hareketine tepki 1.00273896 rev/day: Geosynhronous Geostationary’den farklı Mesela Tundra uyduları (eliptik ve eğik) Sirius satellite radio 3.6: Uydu tutulması: Dünya güneş ile uydu arasına girerse Özellikle ekinoks zamanı (21 Mart ve 21 Eylül) artar 10 dk’dan 72 dk’ya kadar çıkar. Bu sürede bataryalardan güç alınır Uydu istasyonun doğusundaysa istasyonda gündüz iken uydu tutulması olur. Uydu batıdaysa akşam saatlerinde tutulma olur (daha az kullanım)

3.8: Fırlatma Yörüngeleri 3.7: Sun transit outage Ekinoks zamanı güneş bazen yer istasyonunda aşırı gürültü oluşturur. (10 dk) Uydu tam olarak güneş ve dünya arasına geldiğinde 3.8: Fırlatma Yörüngeleri Uydu önce LEO yörüngesine fırlatılır Hohmann transfer orbit Sonra perigee’de ek bir ateşleme ile transfer yörüngesine girer Perigee Kick motor Daha sonra apogee’de ek bir ateşleme ile gerçek yörüngeye girer. Bu süreç 1,2 ay alabilir Yörünge eğimini ayarlamak için de enerji harcanır Fransız Guyanası Florida Kennedy uzay merkezi Kazakistan Baykonur Fırlatma araçları: Expendable, Atlas, Delta, Ariane roketleri, Reusable Space shuttle (200km yörüngeye direkt bırakabilir)

NOT: LEO uyduları yörüngeye direkt olarak oturtulabilir.

   

Çözülebilecek Sorular: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 17, 19