Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ"— Sunum transkripti:

1 X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
“Ters Örgü” Prof. Dr. Ayhan ELMALI

2 Bir kristaldeki düzlem takımları göz önüne alındığında iki boyutlu düzlemler yerine bunların tek boyutlu normallerini düşünmek çok daha kolaydır. Ters örgüde normal doğrultuları ile birlikte düzlemler arası dhkl uzaklıklarını da belirlemek gerekir. Bir (hkl) düzleminin normali üzerinde dhkl nin tersi ile orantılı uzunlukta bir nokta elde edilirse bu nokta düz örgüdeki (hkl) düzleminin ters örgüdeki temsilcisi olur.

3 Birim hücrenin başlangıcı 0 ortak başlangıç olarak seçildi.
Bu noktada her (hkl) düzlemine bir dik indirildi. Bu normal üzerinde başlangıçtan itibaren 1/ dhkl ile orantılı bir uzunluk alındı.

4 h00 0k (030) (020) (010) d010 ters örgü ve d020 örgü a d010

5 Orantı katsayısının ve orantılı uzunluğun hangi yönde alındığının bir önemi yoktur. Her hkl ters örgü noktası (hkl) düzleminin bütün özelliklerini taşır. Noktanın başlangıca göre doğrultusu düzlemin doğrultusunu, başlangıca uzaklığı da düzlemler yığınının dhkl düzlemler arası uzaklığını belirtir. Normalin uzunluğu, hkl=K.1/dhkl ile tanımlanır. K ters örgü tanımı için verilen katsayıdır.

6 (010), (020), (030) vb. düzlemler paralel olduklarından normalleri ortaktır. Bunların düzlemler arası uzunlukları d010=2d020=3d030...dır. Dolayısı ile 010=1/2020=1/3030...dır. Buradan yukarıdaki düzlemlerin ters örgü noktalarının aynı doğru üzerinde eşit aralıklı olarak dizildiğini anlarız.

7 Vektörel İnceleme Yukarıda verilen üç koşula uyan noktaların üç boyutlu bir örgü oluşturduğunu görelim. Önce bir birim hücredeki normallerle a, b, c kristalografik eksenler arasındaki ilişkiyi görelim.

8 Bir birim hücrenin hacmi taban alanı ile o tabanına ait yüksekliğin çarpımıdır.
V=S. d100  100= = S c d S d V S=bxc V=a.(bxc)  b 100= n = b x c a d010 d a.(bxc) n d100

9 010 ve 001 içinde benzer ifadeler bulunur. Bu vektörler a. , b. , c
010 ve 001 içinde benzer ifadeler bulunur. Bu vektörler a*, b*, c* ile gösterilir. a*= bxc ,b*= cxa ,c*= axb V V V a*.b=b*.c=c*.a=a*.c=b*a=c*.b=0 a*.a=b*.b=c*.c=1

10 Ters örgü vektörleri kullanılarak bir örgü kurulduğu zaman a
Ters örgü vektörleri kullanılarak bir örgü kurulduğu zaman a* doğrultusundaki art arda noktalar d100 düzlemler arası uzaklığın tersinin h katlarını, b* doğrultusundaki art arda noktalar d010‘ın k katları c* doğrultusundaki art arda noktalar da d001‘ın terslerinin katlarını gösterir.

11 a*= 100 = 1 n d100 2a*=2 100 = 2 n = 200 = 1 n d d200 3a*=3 100 = n = 300 = n d d300

12 Herhangi bir ters örgü noktasını bulmak için a. , b. ve c
Herhangi bir ters örgü noktasını bulmak için a*, b* ve c* ters örgü vektörlerinin sırası ile h, k ve l katlarını toplamamız gerekir. Yani (hkl) düzleminin ters örgü vektörü; hkl = ha*+kb*+lc*

13 Bragg Yasasının Yorumu
Kristalin bir (hkl) rasyonel düzlemini düşünelim. Bunun art arda gelen dizisinde düzlemler arası uzaklık dhkl olsun. Ancak optik yansıma kanununa uyan doğrusal girişim olabilir. Art arda iki tabakadan gelen saçılmış ışınların maksimum genlikli bir girişim meydana getirebilmesi için bunların yol farklarının demetin dalga boyunun tam katı olması gerekir.

14 x gelen y saçılan x-ışını ışınlar  hkl C hkl O B hkl A d hkl 2 hkl

15 OA+AB - OC=n d d OBcos=n sin sin 2d d cos =n sin tan 2d cos2 =n sin sin 2dsin=n Bragg yasası

16 şeklinde düşünülerek, geometrik çizimde
Bu formül, şeklinde düşünülerek, geometrik çizimde ters örgü dalga boyuna bağlanır. 2dhklsinhkl= sinhkl=  = 1/dhkl = hkl 2dhkl 2/

17 Ters örgünün kullanılışı x-ışınlarının kristallerdeki çeşitli kırınım yöntemlerinin yorumlanmasını kolaylaştırır. P P 1/d  x-ışını A O A O 1/ 2/ 1/  2 O M (hkl)

18 OA x-ışını MP doğrultusunda (hkl) düzleminden bir yansıma vermiş olsun
OA x-ışını MP doğrultusunda (hkl) düzleminden bir yansıma vermiş olsun. Ya da O noktasından  uzaklığında bir P noktası olsun. sin= OP =  AO 2/ Yani Bragg koşulu sağlanır.

19 Özel olarak; Kristal, yarıçapı 1/ olan bir çemberin (üç boyutta bir kürenin) M merkezine konmuş gibi düşünülür. x-ışını demetinin kristal içinden geçtikten sonra küreyi terkettiği O noktası kristalin ters örgüsünün başlangıç noktası olarak alınır. hkl ters örgü vektörünün son noktası P küre üzerinde ise M kristal merkezi ve P ters örgü noktasından geçen MP doğrultusu (hkl) düzleminden yansıyan girişim saçağının doğrultusudur. Geometrik çizimdeki küreye Yansıma Küresi veya Ewald Küresi denir.

20 Düz ve Ters Örgü Parametreleri Bağıntıları
Çizgisel parametreler Açısal Parametreler a*= b c sin cos  *= coscos  -cos V sin sin  b*= c a sin cos  *= coscos  -cos V sin  sin  c*= a b sin cos  *= coscos  -cos  V sinsin  a=b*c*sin* cos  = cos  *cos  *-cos* V sin  *sin  * b=c*a*sin* cos  = cos*cos  *-cos  * V sin*sin  * c=a*b*sin  * cos  = cos*cos  *-cos  * V sin*sin  *

21 V*=a*b*c*[1-cos2*-cos2*-cos2*+2cos* cos* cos*]1/2
Kristal eksenlerini ters örgü eksenleri cinsinden veren ifadelerin bu çizelgedeki gibi olduğunu göstermek zor değildir. Ters örgü vektörünün tersini düşünelim:

22 (a*)*= b* x c* a*.b*xc* eşitliğinin sağ tarafını a.a*=1 ile çarpalım ve sadeleştirelim. (a*)*=a.a*. b* x c* = a. a*.b* x c* = a a*.b*xc* a*.b* x c* buluruz. Buradan a= b* x c* elde ederiz.

23 hkl. hkl =(ha*+kb*+lc*).(ha*+kb*+lc*)
Ortorombik sistemde; a*=1/a, b*=1/b, c*=1/c ===*=*=*=90 1 = h2 +k2 + l2 dhkl2 a2 b2 c2 hkl2= 1 =h2a*2+k2b*2+l2c*2+2hka*b*cos*+2hla*c*cos*+2klb*c*cos* dhkl2


"X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları