Fotoğraf Terimleri- Diyafram

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sunum Teknikleri Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Aralık, 2010.
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
GRAFIK TEMELLERI Grafik ve Animasyon Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
DERS :FEN VE TEKNOLOJİ KONU:BASİT MAKİNELER
PNÖMATİK SİSTEM.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
Elektriksel potansiyel
JANR RESİM.
FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Fotoğraf Terimleri- Enstantane
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
Öğretimin Uyarlanması
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
AY.
APARTMANLAR OYUNU NEDİR?
1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Drama etkinlikleri planlanırken;
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
ÇEKİM ÖLÇEKLERİ Kamera vizöründen oluşturulan çerçevenin boyutlarına göre çekim ölçekleri değişir. Genel perspektifte çekim ölçekleri şu şekildedir;
Temel fotoğraf teknİklerİ
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
MEDYADA KADIN ERKEK AYRIMI
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAMERA.
Işığın Kırılması.
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
İleri Algoritma Analizi
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Fotoğraf Terimleri- Diyafram Erol ALKAN

Diyafram Diyafram nedir? Sorusuna verilebilecek en kolay yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sisteme denir. Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelirken İngilizce “açıklık” anlamına gelir.

Diyafram Diyafram değeri hesaplaması; • Diyafram değeri , objektif çapının, diyafram açıklığı çapına bölünmesi ile bulunur. • Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösterir. • Belirli bir değere sahip tüm objektiflerin, o değerde, aynı miktarda ışık geçirmeleri gerekir. • Her değer artışında makineye giren ışık miktarı bir önceki miktarın yarısına iner.

Diyafram Diyaframın Fotoğrafa Etkisi – Diyafram Ayarı Diyafram değeri alan derinliğini yani fotoğrafta netleme yapılan noktanın, önünde ve arkasında net olarak görülen alanın miktarını etkiler.  Diyafram ayarı kısıldıkça aynı mesafeden yapılan çekimlerde alan derinliği artar, diyafram açıklığı arttıkça derinlik azalır. Derinlik arttıkça öndeki ve arkadaki obje arasındaki netlik farkı değişir. Nesnelerin netliği azalırken flu bir görüntü kazanılır. Kompozisyonu ve etkisi güçlü fotoğraflar elde edilir.

Diyafram Diyafram değeri daraldığında ise netlik alanı genişleyeceği için tek karede farklı konuları anlatmak mümkün hale gelir. Her bir kullanımın kendine özel teknikleri ve anlamları vardır. Önemli olan anlatılacak konunun ihtiyacı olan diyafram ayarı için doğru belirleme yapmaktır. Peki, kullanımı nasıl olmalıdır? Portre fotoğraflarda; genellikle arka planı flu yapmak istendiğinden diyafram ayarı açık olarak kullanmak gerekir. Makro fotoğraflarda; portre fotoğrafla benzerdir, konuyu ön plana çıkarmak için açık diyafram değeri tercih edilir. Manzara fotoğraflarda; genellikle her yerin net olması istenir, bunu da diyafram ayarı kısık durumda kullanarak elde edebilirsiniz.

Diyafram Gece fotoğraflarında; ışık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arka plana atılır, açık diyafram kullanılır. Fotoğrafta diyafram ayarı ile ilgili bilinmesi gerekenler; • Diyafram alan derinliği değiştirilerek fotoğraftaki net alan miktarı değişir. • Manzara çekiminde büyük f değer kullanılır. • Fotoğrafı gizemli hale getirmek için küçük f değeri kullanılır. • Işık yetersizliğinde diyafram değeri açılır.

Diyafram

Diyafram

Diyafram Diyafram f değeri ile ifade edilir. f 1.0- f 1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16 gibi değerler alır. Her değer artışında makineye giren ışık miktarı bir önceki miktarın yarısına iner. Yani sayı büyüdükçe diyafram açıklığı azalır. Sonraki resimde de görüldüğü gibi düşük f değerinde diyafram bıçaklarının açıklığından dolayı içeri daha fazla ışık girecektir. Aşağıdaki örnekte f/16 da en az ışık girecektir.

Diyafram