Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ

2 “Arka planı nasıl flu yaparız
“Arka planı nasıl flu yaparız?” ya da “Fotoğraflarımızda azami net alan nasıl elde ederiz?” soruları ile ilgili unsur alan derinliğidir.

3 Alan derinliği Ne demek?
Alan derinliği, netleme yaptığımız objenin önünden başlayıp arkasındaki bir noktaya kadar devam eden fotoğrafta net olarak algıladığımız mesafedir.

4 Alan derinliği Ne demek?
Bu mesafeyi az tuttuğumuzda konuyu izole eder ve belirginleştirir, arka planı netsiz, flu hale getirmiş oluruz.

5

6 Alan derinliği Ne demek?
Alan derinliğinin çok olduğu fotoğraflarda derinlemesine büyük bir alan net gözükür.

7

8 Alan derinliği Ne demek?
Özellikle portre çekimlerinde alan derinliğinin olabildiğince az olmasını tercih ederiz. Böylece konu arka plandan izole edilerek belirginleşir.

9

10 Alan derinliği Ne demek?
Keza manzara çekimlerinde ön plandan arka plana kadar tüm detayları net görebilmek için alan derinliğini artırmak isteriz.

11

12 Alan Derinliğini Nasıl Kontrol Ederiz?

13 Alan derinliğini Nasıl Kontrol ederiz?
Algılanan alan derinliğini üç unsur belirler. Bu unsurların bir veya bir kaçını kontrol ederek istediğimiz alan derinliğini elde ederiz.

14 Alan derinliğini Nasıl Kontrol ederiz?
1- Diyafram 2- Konuya olan uzaklık 3- Lensin odak uzunluğu

15 Diyafram Kullandığımız lens ve konuya olan uzaklığımız değişmedikçe, diyafram ne kadar kısıksa alan derinliği o kadar fazla olur. (Net alan fazla olur)

16

17

18 Diyafram Örneğin üç metre mesafeden bir portre çekiyorsa f/4 değeri bize sığ bir alan derinliği verirken, f/8 değeri daha fazla bir alan derinliği sağlar. Diyafram ne kadar açıksa, alan derinliği o kadar az olur. (Fulu alan daha fazla olur)

19 Diyafram Bu tür çekimler için makinemizin otomatik diyafram öncelikli (AV) modunu kullanabiliriz. Bu modda diyaframı biz ayarlarız ve makine enstantaneyi o diyaframa göre otomatik olarak ayarlar.

20 Konuya Olan Uzaklık Kullandığımız lens ve diyafram aynı kalmak kaydıyla, konuya olan mesafemiz değiştikçe alan derinliği değişir.

21 Konuya Olan Uzaklık Konuya ne kadar yakınsak alan derinliği o kadar azdır. (arka plan fludur) Mesafemiz arttıkça alan derinliği de artar. (arka plan daha net olur)

22 Konuya Olan Uzaklık Örneğin 50mm bir lensle f/5.6’da bir portre çekiyor olalım. Portreyi 2 metreden çektiğimizde oluşan alan derinliği, 4 metreden bir çekim yapmaya kıyasla daha az olacaktır, konu arka plandan daha izole olacaktır.

23

24 Lensin Odak Uzunluğu Konuya olan mesafe ve diyafram değişmedikçe geniş açı lensler (kısa odak uzunluğu), tele lenslere kıyasla daha fazla alan derinliği algısı yaratırlar. (kısa odak uzunluğu daha fazla net alan sağlarlar)

25

26 Lensin Odak Uzunluğu Örneğin 28mm ile çektiğimiz bir manzarada ön plandaki bir ağaçtan arkadaki dağlara kadar olan bir alan net gözükürken, 85mm ile çekim yaptığımızda alan derinliği daha az olacaktır.

27 Hepsini birleştirdiğimizde
Alan derinliğini etkileyen unsurların hepsini aynı anda kullanarak istediğimiz etkiyi elde edebiliriz. Her üç unusuru aynı anda kullanamadığımız durumlarda tek bir unsur bile istediğimiz sonucu verebilir.

28 Hepsini birleştirdiğimizde
Örneğin arka planı uçurmak istediğimiz bir portre çekmek istiyorsak olabildiğince uzun odaklığa sahip bir lens kullanarak, mümkün olan en açık diyaframı seçer (küçük f değeri) ve konuya yakın bir mesafeden çekim yaparız.

29 Hepsini birleştirdiğimizde
Öndeki bir taştan ufuk çizgisinde yer alan gemilere kadar olan bir alanı net olarak görmek istediğimiz bir fotoğrafı çekerken daha geniş açılı bir objektif tercih eder ve diyaframı kısarız. (büyük f değeri)

30

31 Alan derinliğinin Fotoğrafa etkisi
Net olmayan ön ve arka planlar ana konumuzu desteklerler. Bunu yaparken de fotoğrafa ayrı bir anlam kazandırırlar.

32 Arka planın flu olması, çektiğimiz nesneyi veya insanları ön plana çıkaracağı için makro fotoğraflarda ve portre çekimlerinde özellikle kullanmak çok iyi sonuçlar verir.

33 Alan derinliğini kontrol ederek hem istediğimiz kompozisyonu oluşturmuş hem de fotoğrafta etkiyi artırmış oluruz. Bu sayede fotoğrafımızı sadeleştirerek çok çarpıcı kareler elde edebiliriz.


"FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları