Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEKİM ÖLÇEKLERİ Kamera vizöründen oluşturulan çerçevenin boyutlarına göre çekim ölçekleri değişir. Genel perspektifte çekim ölçekleri şu şekildedir;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEKİM ÖLÇEKLERİ Kamera vizöründen oluşturulan çerçevenin boyutlarına göre çekim ölçekleri değişir. Genel perspektifte çekim ölçekleri şu şekildedir;"— Sunum transkripti:

1 ÇEKİM ÖLÇEKLERİ Kamera vizöründen oluşturulan çerçevenin boyutlarına göre çekim ölçekleri değişir. Genel perspektifte çekim ölçekleri şu şekildedir;

2 UZAK GENEL ÇEKİM Buradaki amaç gösterilcek olan yerin ya da bir önceki sahnedeki yerin aslında nerede olduğunu göstermek izleyicilerin etkilemenin dışında çevre koşullarıyla ilgili de bilgilendirme yapıp anlaşılmayı kolaylaştırır. (Hobbit)

3 Uzak Genel Çekim

4 ORTA GENEL ÇEKİM Mekan ağırlıklı bir çekimdir.Mekanla olan ilişkiyi belirtmede kullanılır.Genel çekim veya bir yerin tanımını yapmakta da kullanılabilir. (Black Swan)

5 Orta Genel Çekim

6 YAKIN GENEL ÇEKİM Obje ve mekan ağırlığı dengededir.Ancak obje ( insan veya nesne belirgin) hale gelmiştir.Çerçeve içinde ilgi odağı olma özelliğini sürdürür. ( Sin City)

7 Yakın Genel Çekim

8 BOY ÇEKİM Artık insan ile ilgili çevreleme ön plana çıkar.İnsan boy plan ölçeğinde altta ayak boşluğu yani bastığı zemini rahatlıklıkla görülebildiği veya üstte gerekli baş boşluğunun bırakıldığı tüm vücut hareketlerinin izlenebildiği çerçeve içinde yer alır.Dikkat edilmesi gereken nokta baş boşluğu ve ayak boşluğudur.Baş boşluğu 2birim ayak boşluğu ise 1 birim olması uygundur.(Ladri Di Biciclette)

9 Boy Çekim

10 DİZ ÇEKİM Amerikan planda denilebilir bu çekim ölçeğine.Dizin hemen altından veya üstünden baş boşluğuna kadar olan çerçevedir.

11 Diz Çekim

12 BEL ÇEKİM Belin hemen kemer çizgisi altından veya üstünden baş boşluğuna kadar olan ölçektir.Genelde vücut ölçüsünün yarısına denk gelen ölçektir.Duygusal yoğunluktan ziyade daha çok ne yapıp ne ettiğini gösterir.Gögüs planla aynıdır ama daha soğuk kanlı bir anlatımı vardır.(Scarface)

13 Bel Çekim

14 GÖĞÜS ÇEKİM Çerçevenin göğüsün altından başladığı ve uygun baş boşluğu bırakıldığı plandır.Dramatik etkinin biraz daha arttığı bu planda boy ve diz plandan sonra kullanılarak sahnedeki karakterin daha da ortaya çıkmasını sağlar.( Pulp Fiction)

15 Göğüs Çekim

16 OMUZ ÇEKİM Kolların vücutla birleştiği noktadan koltuk altından baş boşluğuna kadar insan vücudunun omuzları ve başının yer aldığı ölçektir.Yoğun duyguyu yaşatmak için kullanılır.Artık seyirci ve oyuncu başbaşadır.Objenin çevresi ile ilişkisi omuz planda verilmez.(Selvi Boylum Al Yazmalım)

17 Omuz Çekim

18 BAŞ ÇEKİM Sadece insan başının yer aldığı ölçektir.Başın üzerinden baş boşluğu bırakılarak ve boyunun ortasından kesilerek çerçeve yapılan ölçektir.Hüznü,sevinci,duyguları yansıtan en iyi ölçektir.Hiçbir zaman oyuncunun çenesi kesilmemesi gerekir.Dramatik etki verilmek istendiğinde kullanılır. ( Eşkiya )

19 Baş Çekim

20 YÜZ ÇEKİM İnsanın iki gözünün yer aldığı çekim ölçeğidir.Bir insanda en etkileyici yer gözlerdir.Gözler gerektiği gibi kullanıldığında oyuncu mimik yapmadan hareket ederse duyguyu iletebilir.Duygu yoğunluğu aktarımında kolaylık sağlar.Uzun süreli konuşmalarda önerilmez nedeni ise izleyicide dikkat dağılabilir. ( Serseri Aşıklar )

21 Yüz Çekim

22 AYRINTI ÇEKİM Bir bütünün küçük parçalarını gösterme de kullanılır.Yani dikkat çekilmek istenen obje seyircinin dikkatini çekmeye çalıştırılır.Kitaptan bir satır, kalem ucu, yüzük gibi bir sahneyi vurgulayan objeye dikkat çekilir. (Inception)

23 Ayrıntı Çekim

24 AMERİKAN ÇEKİM Dizin hemen altından başlayan bir büyüklüktedir. Tvde yakın plan ve uzak plan yeterli olmadığı için bu çıkmıştır.Oyuncu çerçeve ilişkisi tam olark verilmektedir.  Tv çekimleir için oluşturulmuş bir çekim öleceğidir. (Escape Plan)

25 Amerikan Çekim


"ÇEKİM ÖLÇEKLERİ Kamera vizöründen oluşturulan çerçevenin boyutlarına göre çekim ölçekleri değişir. Genel perspektifte çekim ölçekleri şu şekildedir;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları