Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN."— Sunum transkripti:

1 1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN

2 a)Piksel: Ekrandaki görüntüler noktalardan oluşmaktadır. Bu noktalar mavi, kırmızı ve yeşil renklerin karışımıdır. Görüntü büyüdükçe noktalar fark edilebilir hale gelir. Piksel tabanlı (Bitmap) resim programları pikseli kullanır. Piksel yoğunluğu arttıkça görüntü netleşir fakat kapladığı yer de artar.

3 b)Nokta ve Nokta Aralığı (dot ve dot pitch) :
Pikseli oluşturan her bir renge nokta (dot) denir. Bir pikseldeki dotların aralığına nokta aralığı (dot pitch) denir.

4 c) Çözünürlük: Bir defa bakıldığında görüntülenen piksel sayısına denir. Örneğin 800x600 denildiğinde 800 sütun ve 600 satır kullanıldığı anlaşılır. Bu sayıların çarpımlarının sonucu toplam piksel sayısını verir.

5 d) Rezolasyon: Bir resmin piksel yoğunluğu yani 1 inç karedeki piksel sayısıdır.

6 e) LPI: Film veya fotoğraf pozlanırken 1 inçlik alana atılan satır sayısıdır.

7 f) DPI: 1 inç’te noktalanan ya da pozlanan piksel sayısına DPI denir.

8 2) Görüntü Formatları: Masaüstü yayıncılıkta kullanılan yazılımlar, birbirleri ile dosya alışverişinde bulunarak çalışır. Bir resmi veya vektörel çizimi oluşturduğumuz uygulama programından bağımsız hâle getirip sayfa düzenleme programına ya da vektörel programlara aktarmak için farklı bir formatta kaydetmemiz gerekir. TEMEL KAVRAMLAR: PICT, EPS, TIFF, JPG, BMP, GIF, PNG,PSD

9 a) PICT: Bu format bütün programların ortak kullandığı dosya formatıdır. Herhangi bir uygulama programına aktarıldığında resim bilgisi sayfaya dahil olur. Görüntü, diskimizden silinse dahi baskı aracı sayfayı basarken PICT dosyasını aramaz.

10 b) EPS: Grafik ve görüntü dosyalarını depolamak için Adobe Systems tarafından geliştirilen bir dosya biçemi standardıdır. EPS formatı hemen hemen bütün çizim ve sayfa düzenleme programları tarafından desteklenir. Renkli bir doküman EPS olarak kaydedilecekse olası baskı problemlerini önlemek için CMYK moduna geçirilmiş olmalıdır.

11 c)TIFF: Ortak bir dosya formatıdır. Tüm programlar tarafından desteklenir. Herhangi bir uygulama programında sayfa içine alındığında görüntünün ve zeminin renk değiştirmesi veya azaltılması mümkün olur.

12 d)JPG: Yüksek MB'lı dosyaları sıkıştırarak disk üzerinde kayıt edebileceğiniz bir format olmakla birlikte gerçek renkler de içermektedir.

13 e) BMP: BMP PCX formatını değiştirerek geliştirilen bir formattır. BMP formatı 1-24 bit arasında değişen bir piksel derinliğini içerebilir.

14 f) GIF: Kısacası hareketli resimdir. Oldukça yaygın olarak kullanılır. Az sayıda renk içerir, resimleri bir arada tutar ve saydam renk tanımlar.

15 g) PNG: Portable Network Graphics formatı patentsizdir. Şu anda mevcut olmayan kayıpsız gerçek renk ve saydamlık bilgilerini içeren resim kalitesini internete taşımayı amaçlamaktadır. PNG dosyalarındaki saydamlık bilgileri alfa kanalı içerisinde saklanmaktadır. Ayrıca sıkıştırma için değişik filtreleme algoritmaları sıkıştırma öncesi kullanılabilmektedir.

16 h)PSD: Photoshop Document (PSD) Photoshop uygulamasına özel bir formattır. PSD çok sayıda alfa kanalını, path'ı ve katmanı desteklemektedir. PSD dosyaları ikili dosya, indekslenmiş renk, gerçek renk RGB, CMYK, Lab biçimlerini destekler.


"1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları