Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Schengen Antlaşması 14 haziran 1985
Advertisements

GEZEGENİMİZ DÜNYA.
DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
MEVSİMLER.
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
COĞRAFİ KEŞİFLER.
KONU:YÖNLER-YÖN BULMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
COĞRAFİ KEŞİFLER.
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
YASEMİN DENİZ TOKDEMİR
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
DÜNYAMIZI TANIYALIM sunuindir.blogspot.com.
GEZEGENİMİZ DÜNYA
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
LEYLEKLERİN HAYATI.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
RÜZGAR ENERJİSİ.
CRİSTOF KOLOMB.
TSUNAMİ.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
COĞRAFYA.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
İNSANLIĞA HİZMET EDEN KİŞİLER
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Lkbahar veya ilkyaz, do ğ a döngüsünde kı ş ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İ lkbaharda a ğ açlar çiçek açar,
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
DÜNYAMIZI TANIYALIM kaan cevizözü
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
RÖNESANS’TA COĞRAFİ KEŞİFLER.
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ZENGİNLİK KAYNAKLARI
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
I.BALKAN SAVAŞI.
KPSS COĞRAFYA Veysel DİKME
Eğitimcilere başarılar diler.
FEN VE TEKNOLOJİ GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Portekiz.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
DÜNYAMIZIN YAPISI (KITALAR)
 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

Dünyayı dolaşan ilk denizcidir

Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında görev aldı. Gençliği Portekizli denizciler yanında gemilerde denizciliği öğrenmekle geçti. Fas'ta çarpışmalara katıldı. Fas'taki çarpışmalar sonunda sakatlandı. Daha sonra Portekiz kralı ile arası açılan Macellan gözden düştü ve kısa bir süre sonra Portekiz donanmasındaki görevine son verildi yılında İspanya'ya giden Macellan, Kral Beşinci Şarl tarafından İspanya donanmasında görevlendirildi

Denizciliğinden yanı sıra coğrafyaya da meraklı idi. Hep batı istikametinde yol alınması halinde doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmaktaydı. Hatta bu teorisinin gerçekleştirilmesi için zamanın Portekiz kralından yardım istedi.

O zamana kadar, Amerika kıtasının Labrador'dan Rio de Plata'ya kadar olan kısmı keşfedilmişti. Magellan, kıtanın kuzeyden ve güneyden bir geçit vereceğine inanıyordu. Ancak bu iseği kabul edilmemişti. Aynı teklifin, İspanya Kralı Beşinci Şarl tarafından kabul edilmesi üzerine, 20 Eylül 1519'da beş küçük tekne ve 270 mürettebat ile yola çıkan Magellan, 13 Aralıkta Rio de Janerio'ya ulaştı. Buradaki nehirler vasıtasıyla batıya geçmek isteyen Magellan bir geçit bulamayacağını anlayınca Latin Amerika'nın güneyine doğru yelken açtı. Kıyı boyunca güneye doğru inmeye başladı. 1520'de Magellan ismi verilen geçidi keşfetti. Magellan Boğazına giren filo, bu boğazdan büyük sıkıntılardan sonra çıkabildi. Böylece Büyük Okyanusu kuzeybatı doğrultusunda aşmış oldu.

Bu sırada, hava şartları, açlık ve denizle boğuştu. Gemilerde isyan çıktıysa da bastırıldı. Sonunda binbir güçlükle boğazı aşabilen Magellan bu yeni okyanusun sularını Atlas Okyanusu'ndan daha sakin bulduğundan ona, ''Pasifik'' adını verdi. Pasifik Okyanusunda 98 gün açlık ve sıkıntı ile geçen zor bir yolculuk yapıldı. 6 Mart 1521'de Mariona Adalarında Fuan'da karaya ayak basan kafile, 16 Mart'ta Amerika ve Asya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Filipin Adalarına geçti. Filipinlerde geçirdiği günler esnasında yerliler ile arasında çıkan tartışma çarpışmaya döndü ve bu sırada Magellan 27 Nisan 1521'de öldürüldü.

Daha sonra, Magellan'ın mürettebatından, geriye kalanlar yolculuklarına devam etti. 6 Eylül 1522'de İspanya'ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanusun varlığı ortaya çıktı.

MACELAN` IN ilgilendiği derslerden COĞRAFYA MACELAN` IN ilgilendiği derslerden COĞRAFYA

Bir süre Portekizde çalıştıktan sonra bu ülkede değerinin bilinmediğini anlayan Macellan, İspanya kralı Karl V'inhizmetine girdi. Macellan, Amerika'nın güneyinden giderek Hindistan'a giden yeni bir baharat yolu bulmak istiyordu. Bu isteğini krala da kabul ettirerek yola koyuldu. Fakat fırtınalı denizin sürüklediği buz parçalarına çarpma tehlikesinden Macellan kış mevsimi boyunca yolculuğuna aralıklı olarak devam etti. İlkbaharda kolayca yol alan gemiler bir boğaza vardılar. Bu boğazın kıyılarına Macellan ve arkadaşları Ateş Ülkesi anlamına gelen "Tierra del Fuego" adını verdiler. Çünkü bu soğuk ülkenin sakinleri bazen ısınmak bazen de balıkları çekmek için kıyı boyunca ateş yakıyorlardı. Daha sonra Macellan Güney Denizleri'nden geçerek Asya'nın güney doğusundaki Filipinler'e ulaştı. GEMİ TURU