Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C
BESİNLERİMİZ
BESİNLERİN ÖZELLİKLERİ I.KARBONHİDRATLAR Karbon,hidrojen ve oksijenden oluşmuştur. Bitkisel besinlerde bolca bulunur. Fotosentez sonucunda üretilir Karbonhidratların fazlası bitkilerde nişasta ve selliloz olarak depo edilirken hayvanlarda glikojen olarak depo edili En küçük yapı taşı glikozdur. 4 temel kısımda incelenir.
II.YAĞLAR Karbon hidrojen ve oksijenden oluşmuştur. En küçük yapı taşı yağ asidi ve gliseroldür. Bir yağ molekülü 3 yağ asidi ve bir gliserolden oluşmuştur. Yağlar beyaz kağıt üzerine bıraktığı leke ile tanınır.
Yağların görevleri Vücudun ısı yalıtımını sağlar. Vücudu darbelere karşı korur. Depo besin olarak görev yapar. Hücre yapısının yapısına katılır. Hormon ve vitaminlerin yapısına katılır.
III.PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azottan oluşur. En küçük yapı taşı aminoasittir.. Aminoasitler birleşerek proteini meydana getirir. (C +H+O+N) Aminoasitler Protein Proteinler ayracı olan nitrik asit(HNOз)İle sarı renge boyanır. Süt,et,yumurta,balık,ve bazı tohumlarda (bakla) bulunur.
Proteinin Görevleri Hücrelerin temel taşıdır. Enzimlerin yapısını oluştururlar. Hücre zarının,antikorun,vitamin ve hormonun yapısına katılır. Zorda kalındığında enerji verici bebin olarakta kullanılır.
IV.VİTAMİNLER Vücudun direncini arttırır. Canlıyı hastalıklardan korur. Vücuttaki kimyasal olayları düzenler. Vitaminler genellikle bitkilerden alınır. Vitaminler sindirilmeden kana karışırlar. Eksikliğinde çeşitli hastalıklar görülür.