BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ
Advertisements

BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BİBLİYOGRAFYA (Bibliography) Tanım: Kitapları, özellikle fiziksel özellikleri ve içeriklerine göre niteleme sanatı; kitapların fiziksel nesneler ve.
Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Kültürel Miras ve Dijitalleştirme İlişkisi, Dijitalleştirmeye Giriş Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Toplantılar.  Birden çok kimsenin belirli amaçlarla bir araya gelmesi, içtima (Büyük Türkçe Sözlük, 2009). Toplantıların Özellikleri  Belirlenmiş.
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Turgay Baş 1.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Journal, Magazine, Periodical, Bulletin Dergi (Journal) Tanım:  Düzenli aralıklarla yayınlanırlar(haftalık,aylık vb)  Çeşitli yazarlar tarafından yazılmış.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KATALOGLAMA VE SINIFLAMA EĞİTİM SEMİNERİ.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
WEBQUEST (WEB MACERASI)
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
PressReader Connecting People Through News
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ÖRGÜTSEL İLETİŞİM ARAÇLARI
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
İletişimin Zamanda yolculuğu
BİLİMSEL YAZIM TEKNİĞİ
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI – “Ready reference”
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
İNTERNET ORTAMINDA AKADEMİK ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
WEB PROJE YÖNETİMİ Ahmet TAŞTAN.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Verimli ve Doğru Çalışma
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Gurbet Güntürk Evsel BY423 Güz, 2015
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tezin Olası Bölümleri.
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
7.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA VERİLER
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
Nitel Araştırmalar.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Sunum transkripti:

BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ BBY103 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri I

Bilgi kaynaklarının türleri İçerik: Birincil/İkincil (primary/secondary) Kullanım: Bilimsel/Popüler (scholarly/popular) Biçim: Basılı/Basılı olmayan (print/non- print) Yayın: Süreli/Süreli olmayan (periodical/non-periodical) Üretici: Resmi/Resmi olmayan (government/non-government) Zaman: Güncel/Tarihi (current/historic)

İçerik.. Birincil kaynaklar Bir olayı ilk elden (olayı yaşayanın kendisinden) ya da olayın görgü tanığı aracılığıyla açıklayan kaynaklardır. Bir olayı oluşturan ham veri ve gerçekleri içerebilir. Bilginin kendisini doğrudan elde edebildiğimiz kaynaklardır. Günlükler, mektuplar, bir olayı rapor eden gazete makaleleri, fotoğraf ve filmler, kanunlar, mahkeme kayıtları, anketler, istatistikler, dergiler, işlem kütükleri, kutsal kitaplar,...

..İçerik İkincil kaynaklar İkincil bilgi kaynakları gerçek olayın olup bitmesinin ardından ortaya çıkar. Birincil kaynakları analiz eden, yorumlayan ya da değerlendiren kaynaklardır. Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap, makale ya da çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynaktır.

..İçerik Birincil kaynak? İkincil Kaynak? Kişilerin bilgi ihtiyaçlarına göre birincil ya da ikincil kaynak kullanımının önemi değişir. Her iki tür kaynak da değerlidir. Genellikle en değerli ikincil kaynaklar çeşitli birincil kaynaklardan toplanan bilgilerin derlenmesi ile elde edilir. Bu tip ikincil kaynaklarda yeni fikirler ve buluşlar ortaya çıkar.

..İçerik Birincil- İkincil Kaynak ayrımı Kabaca yapılan tanımlara rağmen kullanılan kaynakların birincil ya da ikincil olarak adlandırılması zaman zaman güç olabilir. Neden? Örnek: Doğum sertifikası = Birincil Ölüm belgesi = Birincil + İkincil Yetişkin bir yazarın tüm hayatını yazdığı otobiyografisi (her detayı hatırlar mı?) = Birincil? İkincil? Birincil kaynaklar kullanılarak yapılmış bir çalışma sonucu elde edilmiş bir yeni bir sonuç = Birincil? İkincil?

..İçerik Birincil kaynak mı ikincil kaynak mı? Bir arkadaşınızın başına gelen bir olayı kendisinden dinlerken aldığınız bilgi sizin başınıza gelen bir olay hakkında elinizde olan bilgiden daha az güvenilirdir. Tarih dersine çalışırken, bir olay hakkında yazılmış bir ders kitabını okumaktansa olay hakkındaki birinci el bilgiyi okumak daha ilgi çekici/akılda kalıcı olabilir.

..İçerik Birincil kaynak mı ikincil kaynak mı? Çelişkili bilgilerle karşılaştığınızda hangisine inanmanız, hangisini dikkate almanız gerektiğine nasıl karar vereceksiniz? Hangisi gerçek olaya daha yakın? İlk etapta ilk duyduğunuz bilgiye ya da birincil bilgiye güvenemeyebilirsiniz, fakat en azından farklı bilgi akışı olduğunun farkına varmalısınız. Farklı birincil kaynaklar kullanılarak yapılmış yorumlar, güvenilir kaynaklardan geliyorsa daha güvenilir bilgi kaynakları olabilir. Genelde bir araştırma yapıyorsanız hem birincil hem de ikincil kaynaklardan yararlanmalısınız.

Birincil kaynak-İkincil kaynak Ne demek istedik??? What is a primary source

Kullanım “Popüler”, “Bilimsel”e karşı… Hangisinin kullanılabileceğini bu bilgiyi talep eden kullanıcı kitlesine bakılarak karar verilebilir. Popüler kaynaklar genel izleyici kitlesine hitap eder. Bu kişiler genelde araştırdıkları konuda uzman olmak zorunda değildir.

..Kullanım “Popüler”, “Bilimsel”e karşı… Popüler kaynaklar kişilere bir konu hakkında genel fikir verecek biçimde hazırlanır ve bilgiyi bu şekilde sunarlar. Bilimsel kaynaklar alanında uzman olan kişilere sunulmak üzere düzenlenmiş bilgileri içerir.

..Kullanım Bilimsel kaynaklar Belirli bir başlıkla ilgili olma eğilimindedirler. Uzun ve detaylı makaleler halinde yazılabilir. Genelde orijinal araştırma yazılarıdır. Teknik bir dil ya da jargon kullanırlar.

[Bilimsel kaynaklar] Bilimsel kitaplar Annual review of information science and technology Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı …

[Bilimsel kaynaklar] Bilimsel dergiler Bilgi Dünyası Journal of the American Society for Information Science and Technology (JASIST) …

..Kullanım Popüler kaynaklar Daha geniş konu başlıkları ile ilgilenirler Genelde konuyu genel olarak ele alan kısa makalelerdir. Orijinal araştırmalar değildir. Günlük konuşma dili kullanılır.

[Popüler kaynaklar] Popüler dergiler Time Rolling Stone Aktüel Cosmopolitan …

[Popüler kaynaklar] Popüler kitaplar Orhan Pamuk, “Benim adım kırmızı” Lisa D. Campbell, “Michael Jackson: The king of POP” …

..Kullanım (özet)

..Kullanım (özet)

Types of Information Sources ..Kullanım Bilimsel - Popüler kaynaklar: Ne demek istedik?? Types of Information Sources

Biçim Basılı kaynaklar Kitap, dergi, gazete, rapor, broşür, katalog, atlas, sözlük, bibliyografya, dizin, öz, vb... Bu kaynakların hem basılı hem de elektronik kopyaları olabilir ya da sadece basılı olarak üretilmiş olabilirler.

..Biçim Basılı olmayan kaynaklar Görsel-işitsel ve grafik kaynaklar: Ses ve video cd’leri, kasetler, plaklar, haritalar, planlar, küreler, resimler, posterler, afişler, modeller vb.. Mikroformlar Elektronik kaynaklar: Internet üzerinden herkesçe görüntülenebilen kaynaklar (elektronik ansiklopedi, sözlük, açık erişim dergiler/makaleler, web sayfaları, vb.) ya da abonelik yolu elde edilen (veri tabanları, e-dergiler, vb.) kaynaklar.

[Elektronik kaynaklar/Dijital kaynaklar] Bu kaynakları kabaca ikiye ayırabiliriz: “Anadan doğma” dijital kaynaklar (born digital) Bilgisayar ortamında üretilmiş ve bilgisayar aracılığı ile erişilen kaynaklardır. Bu kaynakların basılı versiyonları genelde üretil(e)mez. E-postalar, vikiler, web sayfaları, multimedia materyaller (ses dosyaları, dijital görüntü ve resimler). “Sonradan olma” dijital kaynaklar (digitized) Orijinali basılı olarak üretilmiş, sonradan elektronik ortama aktarılan kaynaklardır. Genelde eski teknoloji ile üretilmiş kaynaklar sonradan dijitalleştirilebilir (basılı dergilerin eski sayıları, plaklar, kasetler, tarihi kaynaklar, arşiv belgeleri, vb.)

Yayın türü Süreli yayınlar: Süreli yayın olmayan kaynaklar: Uzun süreli (sonsuza kadar) devam edeceği varsayılan, belli aralıklarla çıkan ve uzun süreli devam eden yayınlardır. Dergiler, gazeteler, ansiklopediler, dizin ve öz dergileri, bültenler, bibliyografyalar, vb. Süreli yayın olmayan kaynaklar: Yukarıdaki tanıma uymayan tüm kaynaklar

Üretici Resmi kaynaklar Resmi olmayan kaynaklar Genelde devlet kuruluşları tarafından yayımlanır. Resmi gazeteler, istatistikler, bültenler, resmi web siteleri, vb. Resmi olmayan kaynaklar Devlet kuruluşları tarafından yayımlanmayan tüm kaynaklar.

Zaman Tarihi kaynaklar Güncel kaynaklar Tarih boyunca üretilmiş, üretildiği dönem hakkında ya da o döneme has bilgiler veren basılı ya da görsel tüm kaynaklar. El yazmaları, ses/görüntü içeren arşiv belgeleri, arkeolojik eserler, eskiye ait belge niteliği taşıyan herşey. Güncel kaynaklar

Bunlara dikkat.. Popüler ve bilimsel olduğunu düşündüğünüz birer dergiyi 18. ve 19. slaytlardaki değerlendirme kriterlerine göre inceleyin. Derste izlediğimiz “Types of Information Sources” başlıklı videoyu tekrar dikkatlice dinleyin. Ödevlerinizde, araştırma yaparken kullanmanız gereken kaynaklar videoda nasıl sınıflanıyor? Nelere dikkat çekiliyor? Hangi kaynaklardan bahsediliyor?

Kaynaklar ve okuma listesi: Evaluation of Information Sources Part I, Types of Information Sources http://www.lib.lsu.edu/instruction/evaluation/evaluation00.html Get started with primary sources (UCSD Libraries) http://sshl.ucsd.edu/instruction/primary/index.html http://yunus.hacettepe.edu.tr/~soydal/bby103/web4/What_is_a_Primary_Source.rar Types of Information Sources. PCC Libraries-Information Literacy Tutorial (Episode III) http://yunus.hacettepe.edu.tr/~soydal/bby103/web4/Types_of_Information_Sources.rar Using Primary Sources on the Web http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/rusa/sections/history/resources/pubs/usingprimarysources/index.cfm Genel bilgi için: Tonta, Y. (2002) Elektronik Kaynaklarda Yasal Sorunlar (bildiri). PULMAN-XT Türkiye Ulusal Toplantısı, 16-19 Kasım 2002, Milli Kütüphane, Ankara. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~soydal/bby103/web4/Tonta2002.pdf

Videolar için terimler Primary sources: Birincil kaynaklar Secondary sources: İkincil kaynaklar Scholar: Bilimsel Scholarly journals: Bilimsel dergiler Article: Makale Bias: Önyargı Fiction: Roman Biography: Biyografi Hardcover books: Ciltli kitaplar Softcover books: Karton kapaklı kitaplar Reference section: Danışma birimi Reference books: Danışma kitapları Dissertation: Tez Peer-review: Bilimsel makale ve yayın değerlendirme süreci Editorial board: Yayın kurulu