NAZIM H İ KMET RAN Selanik do ğ umlu olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Henüz 11 yaşında iken “Feryad-ı Vatan” adlı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
‘’ O Mahur Beste …..’’.
Advertisements

Nazım Hikmet Abidin Dino ya şiirle bir soru sormuştur
Boş ver be yaşı başı. gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver
20 Kasım 2011 Pazar Pınarbaşı-Aytepe/AYDIN
Maddelerin Işık Geçirgenliği
ARKADAŞ VE DOST KAVRAMI
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
O Mahur beste çalar…..!!.
Adam, bütün bir haftanın yorgunlu ğ undan sonra pazar sabahı eline gazetesini alıp okumaya ba ş ladı ve "Bütün gün miskinlik yapaca ğ ım, beni bundan kimse.
MAVİ GÖZLÜ DEV, MİNNACIK KADIN VE HANIMELLERİ
Simdi bu oyunu ciddiye al ve sakın oyun bozanlık yapma!!!!
Bir Başkadır Benim Memleketim
REHBERL İ K SERV İ S İ SEM İ NER İ ’NE HOŞ GELD İ N İ Z! Yeni okul, yeni çevre, yeni insanlar… Ve işte bir birim; REHBERL İ K SERV İ S İ ! Tunahan ÇET.
AH YÜREĞİMİN SEGAH MAKAMI Ah be sevdalım Ah be belalım Ah Yüreğimin segah makamı! Yazlarım üşüyor yoksun! Kaçıncı koyduğum işaret takvimlere? Kaç sonbaharı.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
Anneme Mektup Ben bu gurbete ile düştüm düşeli, Her gün biraz daha süzülmekteyim. Her gece, içinde mermer döşeli, Bir soğuk yatakta büzülmekteyim. Böylece.
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
Yıktın Mavi Hayallerimi
Ağlarsam sesimi duyar mısınız
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
SES İ M REH İ N denizin durgunlu ğ u öyle bir vuruyordu ki. suskunlu ğ umu yüzüme.
Zıt Anlamlı Kelimeler Kelime(Sözcük)
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Master in Advanced European and International Studies.
NAZIM HİKMET ÇALIŞKAN KARINCALAR.
Unutma Senden bir tane daha yok bu dünyada. Gülümsemeyi asla unutma.
GÖZLERİN KAL DİYOR Bu nasıl ayrılık, bu nasıl veda Gözlerin kal diyor dudakların git Bakışın anahtar, gözlerin kilit Ellerin aç diyor, dudakların git.
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
AMİRALİ BATIRAN KOORDİNAT
Yıldızlar uzakta, sabahlar uzakta, uzakta memleket Sen uzaktasın
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
GiTTiĞiN YeR.
Bir bilge adam öğrencileriyle otururken demişki;"Gece ile gündüzü nasıl ayırt edersiniz? Tam olarak ne zaman karanlık başlar,ne zaman ortalık aydınlar?"

AYTEN Ümit Yaşar OĞUZCAN ŞİİRLER MİLYON KERE AYTEN AYTEN’İN SONU ÇIKIŞ
hazırlayan: eda kanbur sınıf:6/a no:20 ders:bilişim teknoloji
Click Pps Series.
Gözyaşı / Fahir Atakoğlu
NAZIM HİKMET RAN Hayatı Ailesi Üslubu ve Başarıları Davaları ve Sürgün
arkadaş B) konuk C) öğrenci
Aferin size . Evet o bir ayı. Hey çocuklar,
SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
HAZIRLAYAN Tuğçe Rabia ŞİMŞEK SINIFI :10/C
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
SESLİDİR Sen Hiç..? MR CAN AKIN Sen; mehtaplı yaz gecelerinde sevginin coşkusuyla, yıldızlara dokunabildin mi hiç..? Sen; güneşli ılık bahar günlerinde.
NAZIM HiKMET. SelanikSelanik'te doğdu. Aslen 20 Kasım 1901 olan doğum tarihi ailesi tarafından sene kaybetmemesi için 15 Ocak 1902 olarak kaydettirildi.[1]20.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
NÂZIM HİKMET RAN ( ) Selanik'te doğmuştur.
Metinleri Okuyalım.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Hoş geldin kadınım benim hoş geldin yorulmuşsundur; nasıl etsemde yıkasam ayacıklarını ne gül suyum ne gümüş legenim var, susamışsındır; buzlu şerbetim.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM - 4
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Üç Sesli Tek Heceli Sözcükleri Okuyalım
 NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?  Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi'nde,
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
SivasKayseri Afyon Adana İ zmir Isparta Bursa İ stanbul Burdur.
AD :BERNA SOYAD :DAL SıNıFı :9-A KONU :ORHAN VELI'NIN HAYATı.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
ANNECIĞIM  Sen bizi korudun, kolladın  Yedirdin, içirdin  Büyüttün, emzirdin  Doyurdun, yürüttün Sayamayacağımız kadar iyilik yaptın sen bize.
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
ÇIKARTMA İŞLEMİ YAPALIM Hikmet Sırma.
 O VE BEN  ARKADA Ş  Şİ MD İ SEV İ NME VAKT İ  KIRMIZI YE Şİ L  KÖPRÜ  B İ R ZAMANLAR  MAR İ KULA DO Ğ UR Ceylan-ı Bahri.
SABAHATTİN ALİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ. Sabahattin Ali( ) ◦ 25 Şubat 1907 tarihinde şimdi Bulgaristan’da kalan Kırcaali’nin Eğridere ilçesinde.
Sunum transkripti:

NAZIM H İ KMET RAN Selanik do ğ umlu olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Henüz 11 yaşında iken “Feryad-ı Vatan” adlı ilk şiirini yazmış, bu alanda uzman olaca ğ ını kanıtlamıştır. Galatasaray mektebinde ortaokulu, Heybeliada Bahriye mektebinde ise lise e ğ itimi gördü. Kurtuluş savaşı sırasında Anadolu’ya geçerek birçok vazifede bulundu. Savaş sırasında yaşadı ğ ı sa ğ lık sorunları nedeni ile bahariyeden ayrılmak zorundan kalan Nazın, en son görevi ise Hamidye Kruvazörü idi...>>>

Ö ğ retmen olarak Bolu’da göreve başlayan Nazım, ülkeden ayrılarak Batum üzerinden Moskova’ya gitmiştir. Burada Do ğ u Emekçiler Komünist Üniversitesinde Siyasal bilimler okumuştur. Komünizm ile ilk defa burada tanışmış, devrimin ilk zamanlarına Moskova’da tanık olmuştur. 5 yıl Moskova’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönmüş, Aydınlık Dergisi çatısı altında çalışmalar yapmıştır. Dergide yayınlamış oldu ğ u yazılar nedeni ile 15 yıl hapis cezası almış, cezadan kurtulmak amacı ile Sovyetler Birli ğ ine kaçmıştır. Af kanunundan faydalanarak 1928 yılında ülkeye geri dönen Nazım Hikmet, Resimli Ay Dergisinde çalışmaya başlamış ve yine dergide yazdı ğ ı yazılar nedeni ile 28 yıl hapis cezası almıştır. 12 yıl hapis cezası yattıktan sonra yine Sovyetler Birli ğ ine kaçış yapmıştır. Bu nedenle dönemin hükümeti DP tarafından vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Hayatının sonuna kadar Moskova’da yaşamış ve 1963 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Pişman de ğ ilim! Sadece dön bak arkana; ne için, nelerden vazgeçtin? Neler dururken, sen neyi seçtin.

Memleketimi seviyorum: Çınarlarında kolan vurdum, hapishanelerinde yattım. Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı memleketimin şarkıları ve tütünü gibi.

Ş İİ RLER İ : Hoşgeldin Kadınım Hoş geldin kadınım benim, hoş geldin. Yorulmuşsundur; nasıl etsem de yıkasam ayacıklarını, ne gül suyum, ne gümüş le ğ enim var. Susamışsındır; buzlu şerbetim yok ki ikram edeyim. Acıkmışsındır; sana beyaz keten örtülü sofralar kuramam memleket gibi esir ve yoksuldur odam. Hoş geldin kadınım benim, hoş geldin! Aya ğ ını bastın odama kırk yıllık beton, çayır çimen şimdi. Güldün, güller açıldı penceremin demirlerinde. A ğ ladın, avuçlarıma döküldü inciler; gönlüm gibi zengin, hürriyet gibi aydınlık oldu odam. Hoş geldin kadınım benim, hoş geldin… Nazım Hikmet Ran Aşk Mönüsü Sen sabahlar ve şafaklar kadar güzelsin sen ülkemin yaz geceleri gibisin saadetten haber getiren atlı kapını çaldı ğ ında, beni unutma. Ah! Saklı gülüm sen hem zor hem güzelsin. Şiirlerimin ılıklı ğ ında açılmalısın sana burada veriyorum hayata ayrılan buseyi sen memleketim kadar güzelsin, ve güzel kal… Nazım Hikmet Ran

HAZIRLAYAN:BETÜL GÜNGÖR SINIFI:12/C NUMARA:197 Ö Ğ RETMEN:M İ THAT DEL İ O Ğ LU