TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Advertisements

Kur’an’la Suurlanmak Ve Yaz Kurslarının Önemi T.C. AZİZİYE MÜFTÜLÜĞÜ DADAŞKENT MERKEZ CAMİİ İ dris YAVUZYİĞİT Dadaşkent Merkez Camii İmam Hatibi İnan,
Rivayet Dönemi 2. Ders.
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu d i n e r s o y u . c
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
İMAM HATİP ORTAOKUL VE LİSELERİ MÜDÜRLERİ TOPLANTISI GÜNDEMİ 1- Açılış ve Tanışma 2- Memnuniyet Anketi Analizi 3-Değerlendirme (Sayın Kâmil AYDOĞAN) 4-İlimizdeki.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
TEVEKKÜL.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
Kur’an Okuma Kural Ve Kaideleri NurşenVe İdris YAVUZYİĞİT
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Vaaz ve İrşatta K. KERİM VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI (1. Bölüm)
Hızlandırılmış hoca yetiştirme programı
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
 Adını, âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Kısa konulu hicret anlatımı.
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ
Bugün neler öğreneceğiz?
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Bugün neler öğreneceğiz?
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
Harfi Cerler (Cer Harfleri)
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. تَقَلْقُلُ الْمَخْرَجِ حَتَّى يُسْمَعَ له.
DUDAK TA’LÎMİ Tilavet esnasında dudakların usûl ve kaidelere uygun olarak hareket etmesine dudak ta’limi denir. Dudak Ta’limi’nin Gayesi: Harflerin harekelerinin,
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
MEDD-İ LÂZIM(المد اللازم)
HARFLERİN SIFATLARI Tecvîd ilminde sıfat; mahreçte meydana gelişi esnasında sese arız olan keyfiyete denir. Mahreçleri bir olan harfler sıfatlarıyla birbirlerinden.
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Tenvin (اَلتَّنْوِينُ) sözlükte, nûn’lama demektir
HARF ( (الحرف Tecvîd ilminin en temel öğesi harflerdir.
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ)
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
الوقف ولإبتداء Vakf (الوقف) durmak, durdurmak demektir.
İDĞÂM (الإدغام) İdğâm bir harfi diğer bir harfin içine katmak demektir. İdğâm’ın tecvîd ilmindeki tarifi ise şöyledir: الإدغام: إدْخَالُ أحَدِ الحَرْفَيْنِ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
HAZIRLAYAN : KUR’AN KURSU HOCASI HAFIZ MESUT ÇELEBİ
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hz. Ali Dönemi.
Hicret Olayı.
8. SINIF 1. ÜNİTE KADER İNANCI.
III. Hafta Kutsal Metinlerde Dil Algısı
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Taif’i daha önce duydunuz mu?
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Sunum transkripti:

TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER KÜLLÎ MAHRECLER CÜZ’Î MAHRECLER

TECVİD İLMİ التجويد: علم يبحث فيه عن المخارج الحروف وصفاتها Tecvîd; harflerin mahreçleri ve sıfatlarından bahseden bir ilimdir. Tariften de anlaşılacağı üzere tecvidin konusu telaffuzu yönünden Kur’ân-ı Kerîm’in harfleridir. Tecvid’in gayesi me’mûrun bih’e imtisaldir. Yani Yüce Allah’ın Kur’an’ın tecvid ile okunması emrinin yerine getirilmesini sağlamaktır.

TERTİL (التر تيل Yüce Allah müzzemmil suresinde; وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلاً “Kur’ân’ı tertil ile oku” buyurmaktadır. Furkan suresinde de ; وَرَتَّلْنَا هُ تَرْتِيلاً “Onu tertil üzere okuduk” buyurmaktadır.

الترتيل؛ تجويدُ الحروفِ ومعرفةُ الوقوفِ Tertil; harfleri tecvîd, yani sıfat ve mahreçlerine göre gereği gibi okumak ve vakıfları, yani durulacak yerleri bilmektir. Bu ifade Hz. Ali’ye aittir. (Nakleden: İbnü’l-Cezerî) Bu tanım ve söz konusu ayetlerden anlaşılacağı üzere Kur’ân-ı Kerîm tecvîd ile indirilmiştir ve Kur’ân’ın tecvid ile okunması emredilmektedir. Bu çerçevede alimler her Müslümanın en azından Lahn-ı Celî yapmayacak kadar tecvid bilmesi farzdır.

TECVİDİN TARİHÇESİ Kur’ân’ın tertil üzere indirildiği ayetlerle sabittir. Dolayısıyla Cebrâil (a.s.) Peygamberimize Kur’ân’ı tecvîd ile okumuş, Peygamberimiz de ümmetine öylece tebliğ etmiştir. Ashab-ı Kiram ve Tabiûn da kendilerinden sonra gelen nesillere Kur’ân’ı bu şekilde tecvîd ile nakletmişlerdir. Ancak tecvid kurallarının tespiti, uygulamalar göz önünde bulundurularak daha sonraki zamanlarda yapılmıştır.

- Tecvîd kelimesini ilk kullananın Hz - Tecvîd kelimesini ilk kullananın Hz. Ali olduğu İbnü’l-Cezerî tarafından nakledilmiştir. - İlk müstakil eser ise Musa b. Ubeydullah el-Hakanî’nin el-Kasidetü’r-Râiyye veya el-Kasidetü’l-Hakânî’dir.