ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 14.hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ ARA SINAV SORULARI 4 NİSAN 2014.
Advertisements

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 1 Genel İsim: İlyas Toktaş
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
KIRILMA MEKANİĞİ – 3 KIc nin tasarımda kullanımı
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
Makine Mühendisliğine Giriş
DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler,
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Multitronik Şanzıman.
ve TORNALAMA İŞLEMLERİ
Freze tezgahları ve Frezecilik
TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
DİZEL MOTORLARINA GİRİŞ MOTORLARIN TANIMI VE TARİHÇESİ
SAYISAL KONTROLLÜ TEZGAHLARIN YAPILARI
Rulmanlara Giriş.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
MAKİNE ELEMANLAR DERSİ YILİÇİ PROJESİ
PNÖMATİK KAS (FLUIDIC MUSCLE).
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
Aşındırıcı su jeti ile işleme
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
HADDELEME GÜCÜNÜN HESAPLANMASI:
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
BÖLÜM 3 SAC BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ KESME-BÜKME-DERİN ÇEKME
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
İmal Usulleri Fatih ALİBEYOĞLU -8-.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
(section 3) Bölüm 3 Helisel dişli çarklar
MAKİNA ELEMANLARI YAĞLAMA TEKNİĞİ.
KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ
N = 1500 d/d i = 11,6 P = 1,25 kW Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 i 2 = n 1 /n 2 = 1500/333 = 4,5  n = 20   = 15   m = 20 (Tablodan) z 1 = 19 K f = 3,625.
Disiplinler Arası Bitirme Projesi
Biyoseramik Kaplamalar ve Uygulamaları
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYON ANABİLİM DALI SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
Doğrusal Yataklar (Kızaklar)
DİŞLİ KUTUSU TASARIMI Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 N = 1500 d/d
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
YÜK TUTMA ELEMANLARI Taşınacak yükün ; cinsi, büyüklüğü,
BAĞLAMA ELEMANLARI ÜNİTE-3.
MERDİVENLER 8. HAFTA.
Metallere Plastik Şekil Verme
HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )
Basit Makineler İsmail Hakkı ÇINAR
DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 1.hafta
Harran Üniversitesİ Makİne Mühendİslİğİ YORULMA HASARI
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
AKSLAR.
DİFERANSİYEL.
Örnek-1 Bir milin A ve B uçlarındaki yataklara gelen radyal kuvvetler aşağıda verilmiştir. Mil üzerindeki eksenel kuvvet 3640N dur. A ve B noktalarındaki.
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
Sondajcılıkta Standartlaşma
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ MAKİNE RESİM VE KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI LİSANS TEZİ YUVARLAMALI YATAKLAR Hazırlayan : Aslı ŞAN.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 5.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 11.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 12.hafta
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
ÖRNEK-1 F=180 kN ‘luk kuvvet etkisi altında kalacak olan b=140mm ve s=12mm boyutlarındaki St50 levhalar, St 44 malzemeden 22 mm çapındaki perçinler ile.
ÇELİK YAPILAR BAHAR’ Dr.Öğretim ÜyesiKıvanç TAŞKIN
Motorlu Redüktör Çeşitlerimiz.
ZTM 316 Mekanizmalar 3.Hafta
Sunum transkripti:

ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 14.hafta Prof. Dr. Ramazan ÖZTÜRK

Rulmanlar Rulmanlar genel olarak hareket yolları ile bağlantılı iki rulman bileziğinden oluşur. Yuvarlanma elemanları bilezikler arasına yerleştirilirler ve hareket yolları üstünde yuvarlanma hareketi yaparlar. Yuvarlanma elemanları bilyalar, silindirik masuralar, iğne masuralar, konik masuralar veya fıçı masuralar olabilir. Yuvarlanma elemanları bir kafes yardımıyla yönlendirilir. İğne masuralı rulmanlar ve faturasız oynak makaralı rulmanlarda, kafes ayrıca yuvarlanma elemanının ekseninin doğru şekilde konumlandırılmasını sağlamaktadır.

https://engineeredblog.wordpress.com/2015/05/19/rulmanlar/

https://engineeredblog.wordpress.com/2015/05/19/rulmanlar

Rulmanlı yatakların avantajları: Hareketin başlangıcında ve çalışma sırasında oluşan sürtünmeler arasında çok az bir fark vardır. Sürtünme katsayısı düşük dolayısıyla enerji kaybı azdır. Eksenel bakımdan az yer işgal ederler Yağlanması basit, yağ sarfiyatı az, bakım ve değiştirilmesi kolaydır. Boyutlarının standart olup piyasada hazır bulunma Dezavantajları ise, Yüksek devirlerde çok gürültülü çalışması. Ömürlerinin daha az olması ve devir sayısıyla ömrün azalması. Radyal yönden daha büyük bir yer işgal etmesi. Sönümleme kabiliyetinin az olması olarak sayılabilir.

Radyal rulmanlar Sabit bilyalı rulman, rulmanların kullanılabileceği bütün devir sayıları için uygun ve fiyatı diğer rulmanlara göre daha ucuz olduğundan en çok kullanılan rulman tipidir https://engineeredblog.files.wordpress.com/2015/05/13.jpg

https://engineeredblog.files.wordpress.com/2015/05/13.jpg

Eksenel rulmanlar Genellikle orta büyüklükteki eksenel kuvvetleri taşıyan sabit eksenel rulmanlar, radyal kuvvet taşımazlar . Çalışma sırasında merkezkaç kuvvetinin etkisindeki bilyaların yerinden çıkmaması için yatağa gelen eksenel kuvvet belirli bir değeri aşmamalıdır. Bu nedenle yüksek devirlerde elverişli değillerdir. https://engineeredblog.files.wordpress.com/2015/05/13.jpg

Malzeme ve sembolleştirme Bileziklerin ve yuvarlanma elemanlarının imalatında malzeme olarak yüksek yüzey basınç mukavemetine sahip, yorulmaya, korozyona ve aşınmaya dayanıklı olan rulman çeliği kullanılır. Kafesler; hafif, aşınmaya dayanıklı ve yeteri kadar mukavemetli olan saç, bronz, alüminyum, pirinç, plastik gibi malzemelerden yapılmaktadır. Rulmanlar uluslar arası kabul edilen standart boyutlarda imal edilirler. İmalatçı firmalar rulmanların boyutları ve yük taşıma kabiliyetleri hakkında bilgi veren kataloglar yayınlarlar. Rulmanların sembolleştirilen standart boyutları; delik çapı d, dış çap D ve genişlik B dir. Genel olarak rulmanların sembolleştirilmesi sayılarla yapılır. Sayının birinci rakamı rulman tipini, ikincisi genişlik serisini, üçüncüsü dış çap serisini, son iki rakam ise delik çapını ifade eder.

d = 20 ile 480 mm çaplar için sembol d/5 ile ifade edilir d = 20 ile 480 mm çaplar için sembol d/5 ile ifade edilir. Örneğin d = 80 mm çapın sembolü 80/5 = 16 olur. Rulman tipi: Sabit bilyalı 6; eğik bilyalı 7; silindirik makaralı N; konik makaralı 3; masuralı 2 ile simgelenmektedir. Örneğin 32216 rulmanında sırasıyla: 3 ile konik makaralı rulman olduğu, 2 ile genişlik serisi, 2 ile dış çap serisi ve 16 ile 16×5=80 mm mil çapı olduğu simgelenmiştir. Rulman seçimi Döner rulmanlı yatakların seçimi nominal ömür (L), dinamik yük sayısı (C) ve eşdeğer yük (F) olmak üzere üç faktöre göre yapılır.