TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
Advertisements

SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi Türkiye Yetişkin Öğrenme Profili Araştırması Sonuçları-2013 Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
PISA 2015 UYGULAMASI.
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
Mart 2012 tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri İle Her Türdeki.
MEB tarafından açıklanan YENİ SINAV SİSTEMİ Eğitim-öğretim yılında,  8.Sınıf öğrencilerine Kasım ve Nisan ayının sonunda, 6 dersten Merkezi.
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
“Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur.” Albert Einstein
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Hangi Liselere Gidebilirim?
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BÖLÜMÜ YGS GERİ KAZANIM SINAV SONUÇLARI Ömer Faruk BEKTAŞ Şube Müdürü.
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
Sbs 2013 Yeni Seviye Belirleme Sınavı Bilgilendirme Sunusu.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ KASIM 2012.
Araklı Anadolu Öğretmen Lisesi Rehberlik Servisi.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri). MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİMİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1-
YGS DENEME SINAVI SORU HAZIRLAMA KOMİSYONU TOPLANTISI
Ortaokul Akademik Bölümler Başkanı
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
TEOG TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Engin DEMİRCİ.
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ NİLGÜN OĞUZHAN TEOG SINAVINA KADAR YAPILAN UYGULAMALAR.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6,
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
2P METODUNDA B İ RL İ KTE ÇALIŞACAK BRANŞLAR. ANAOKULU Bir dönem için hedef kazanımlara yönelik 2 problem yada proje üretilir. Sınıf Öğretmeni + İngilizce.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
Geçerlik ve Kullanışlılık
ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TIMSS Madde Örnekleri Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME MERKEZI İZLEME DEĞERLENDİRME DEĞİŞİM GELİŞİM.
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ABİDE Madde Örnekleri Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
ABİDE 2016 AKADEMİK BECERİLERİN İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ (ABİDE) ARAŞTIRMASI.
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
Sunum transkripti:

TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu

TIMSS 2015 Uygulama Sürecinde Yapılan Çalışmalar 2012 yılı itibari ile TIMSS 2015 araştırması için çalışmalara başlanılmış ve yeni uygulamada yer alacak, kapsamdan çıkarılacak konular belirlenmiş ve gerekli güncellemeler yapılmıştır. TIMSS 2015 araştırmasında yer alacak yeni maddeler belirlenmiş ve Ulusal Merkezde Milli Eğitim Bakanlığı Uzmanları tarafından Uluslararası Merkezin de görüşleri alınarak bu soruların Türkçeye uyarlama işlemleri yapılmıştır. Yeni maddelerin güvenirlik ve geçerliğinin ölçülmesi amacıyla 2014 yılında pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulama sonrasında nihai uygulama için hazırlıklara başlanılmıştır.

TIMSS 2015 nihai uygulaması için ÖDSGM’de yapılan toplantılarda uygulamanın yapılacağı tüm illerin İl Müdürlerine bilgilendirmeler yapılmıştır. İl Müdürlerine bilgilendirme yapıldıktan sonra da İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde sınavlardan sorumlu Şube Müdürleri için bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Nihai Uygulamadan birkaç ay önce de Okul Yöneticilerine yönelik toplantılar yapılmıştır. Uygulamanın sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılabilmesi için nihai uygulamanın yapılacağı tüm okullara ÖDSGM’den görevli temsilciler gönderilmiştir

TIMSS 2015 Araştırmasına Türkiye’den Katılan Okul ve Öğrencilere İlişkin Bilgiler TIMSS 2015 çalışmasına Türkiye’den 4. sınıf düzeyinde toplam 260 okul, 8. sınıf düzeyinde toplam 238 okul katılmıştır.

TIMSS 2015 Araştırmasının Kapsamı TIMSS araştırması, ilköğretim 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin çok yönlü olarak bilgi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleşen araştırmalardır. TIMSS araştırmaları kapsamında aşağıdaki ölçme araçları olarak; Fen ve Matematik testleri, Öğrenci ve Öğretmen anketleri, Okul anketi ve Veli anketi kullanılmaktadır.

TIMSS 2015 4. sınıf Matematik sorularının %50’sinin sayılar, %35’inin geometrik şekil ve ölçümler ve %15’inin veri gösterimi konu alanlarında olduğu görülmektedir. Bilişsel düzeyler dikkate alındığında ise, TIMSS 2015 4. sınıf Matematik başarı testinde soruların bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir. TIMSS 2015 8. sınıf Matematik başarı testinde soruların öğrencilerin bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir. Soruların %30’unun sayılar, %30’unun cebir, %20’sinin geometri ve %20’sinin veri ve olasılık konu alanlarında olduğu görülmektedir. Bilişsel düzeyler dikkate alındığında ise, TIMSS 2015 8. sınıf Matematik başarı testinde öğrencilerin bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir.

Fen bilgisi 4. sınıf soruları incelendiğinde %45’inin canlı bilimleri, %35’inin fiziksel bilimler ve %20’inin yer bilimleri konu alanlarında olduğu görülmektedir. Bilişsel düzeyler dikkate alındığında ise, TIMSS 2015 4. sınıf fen başarı testinde öğrencilerin bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir. Bilişsel düzeyler dikkate alındığında ise, TIMSS 2015 8. sınıf Fen başarı testinde öğrencilerin bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir. 8. Sınıf Fen Öğrenme Alanlarının Dağılımı incelendiğinde soruların %35‟inin biyoloji, %25‟inin fizik, %20‟inin kimya ve %20‟inin yer bilimleri konu alanlarında olduğu görülmektedir. Bilişsel düzeyler dikkate alındığında ise, TIMSS 2015 8. sınıf Fen başarı testinde öğrencilerin bilme, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere üç kategoride ele alındığı görülmektedir.

KAYNAKLAR Polat, M., Gönen, E., Parlak, B., Yıldırım, A. ve Özgürlük, B. (2016).TIMSS 2015 Ulusal Matematik ve Fen Bilimleri Ön Raporu: 4. ve 8. Sınıflar. Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.