LİPİTLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
L İ P İ D L E R Dr. Mehmet PENSE.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
VİTAMİNLER.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
BESLENME REHBERİ 1.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
PROJESİ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR).
VİTAMİNLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
Menü Planlama.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Sunum transkripti:

LİPİTLER

En önemli enerji kaynağıdır. 1 g yağ 9 kkal

Lipitler Türev Lipitler Basit Lipitler Bileşik Lipitler

Yağlar 1 mol gliserol molekülü ile yağ asitlerinin yaptığı esterlerdir.

Yağ asitleri Çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılır C sayısına göre C atomları arasındaki çift bağlara göre İnsan vücudunda sentezlenme durumuna göre

Besinlerde ve dokularda yağ asitlerinin türü ve miktarı farklıdır. Yağ kaynakları Görünmez Yağlar Yiyeceğin bileşiminde bulunan yağlardır. Sakatatlar, kırmızı et, tavuk, balık eti Et ürünleri, deniz ürünleri Süt ve ürünleri, yumurta sarısı, kek, bisküvi vb fındık, ceviz vb Görünür Yağlar Sıvıyağlar Margarin, tereyağ İçyağ, kuyruk yağ Tavuk derisi, etin üzerindeki görünen yağlar

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ w - 3 w - 6 Balık yağı Ceviz yağı Keten tohumu Soya yağı Kanola yağı Fındık yağı Mısırözü yağı Ayçiçek yağı Soya yağı Kanola yağı Pamuk yağı Tekli doymamış yağ asidi Zeytin yağı, fındık yağı (W-9)

KAYNAKLARI Yağı çok olan hayvan ve bitki dokuları Süt Bitkiler

Bazı besinlerin yağ içeriği Sade yağ→ %95 Tereyağı → %80 Ceviz, fındık vb. →%63 Çekirdekler →%45 Et → %20 Soya fasulyesi →%15 Yumurta → %12 Mısır → %4 Kurubaklagiller, tahıllar →%2

Besinlerdeki kolesterol içerikleri (mg/100 g) Beyin 2000 İnek sütü (yağlı) 14 Yumurta sarısı 1300 Tereyağı 250 Yumurta akı Yağlı peynir 100 Tam yumurta 420 Yağsız peynir Az Balık yumurtası 300 Tavuk (et ve deri) 75 Karaciğer Beyaz et (derisiz) 58 Böbrek 375 Koyun eti 65 Yürek 150 Dana eti 90 İstakoz 125 Sığır eti 70 Diğer balıklar Margarin Sebze-meyve KB,tahıl, Y.tohum

Bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermez!!!!!