Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Kronik Böbrek Yetmezliği Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
TND SÜREKLİ EĞİTİM TOPLANTILARI 10 Mart 2007, Antalya
Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastaya Yaklaşım
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
VİTAMİN B12 ve FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Kronik Böbrek Yetmezliğinde Sekonder Hiperparatiroidi
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
Kronik Böbrek Yetmezliği: Konservatif Tedavi Yaklaşımları
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
KBH’de Anemi ve Tedavisi
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
HEMODİYALİZ YETERLİLİĞİ
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BİRİNCİ BASAMAKTA ANEMİLERE YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Mart 2013.
İLERİ YAŞTA RCC TEDAVİSİ
VAKA SUNUMU KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Klinikopatolojik Konferans Nefroloji Dr.Burcu BİLALOĞLU.
NEFROLOJi BD OLGU SUNUMU
Z.A., 25 yaş, K, Düzce 31 hafta 6 günlük gebe 2. gebelik Öncesinde herhangi şikayeti olmayan hastanın 27.haftada başlayan şiddetli baş ağrısı, görme bulanıklığı.
Hiperlipidemi Tedavisinde Güncel Yaklaşım: Hangi Hastaya. Hangi ilaç
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
VAKALARLA HİPERTANSİYON
Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Böbrek hastalıkları ve gebelik
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
Dr. Ayşegül Yeşilkaya Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
ROMATOİD ARTRİTTE D VİTAMİNİNE KLİNİK BAKIŞ
AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları
RENAL REPLASMAN TEDAVİSİ ALAN HIV OLGUSU
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Preoperatif değerlendirme
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
GIS KANAMA VAKA SUNUMU. HASTA ADI SOYADI : NURAN TECİMOĞLU KRONİK HASTALIK : KC-S, KALP YETMEZLİĞİ KULLANDIĞI İLAÇLAR : Desal, Aldactone, Cordorone, Ferro.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları Yrd.Doç.Dr. Umut SAFER Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. İlaç ve Tedavi Kongresi 2017, Antalya, Türkiye 27 Mayıs 2017

Olgu Sunumu 75 yaşında, beyaz tenli, kadın Almanya Sırt ağrısı, boy kısalması Özgeçmiş: 25 yıldır HT, 15 yıldır tip 2 DM, Metformin 2x1000 mg/gün 1 yıldır diyabetik retinopati ve makroalbuminüri

Olgu Sunumu 1 yıl önce; 3 ay önce düşme sonrası vertebra fraktürü + Muhtemel D vitamini eksikliği Plazma D vitamini düzeyi? Dodex ampul 1x1/ay 3 ay önce düşme sonrası vertebra fraktürü + Ampirik 1 X (IM) , Ay D vitamini ampirik tedavisi doğrum mu? D vitamini düzeyi Kuzey Avrupa ülkelerinde düşük müdür? Neden?

Değerlendirme Ortalama 25(OH) D (nmol/l)

Değerlendirme Ortalama 25(OH)D (nmol/l)

Değerlendirme D vitamini optimum plazma düzeyi ? Institute of Medicine (IOM) 20-40 ng/ml (50 to 100 nmol/L) Endocrine Society, National Osteoporosis Foundation, International Osteoporosis Foundation ve American Geriatric Society Alt sınır 30 ng/ml Uzman grupları 30-50 ng/ml (75 to 125 nmol/L)

Değerlendirme 2 X (IM) Düşme ve kırık riski artış Bu olguda d vitamini eksikliği saptansa idi (mesela 10 ng/dl). Bu tedavi doğru bir tedavi miydi? Neden? Animasyon ile sorunun cevabı geliyor. >500.000 IU/yıl d vitamini alımı Düşme ve kırık riski artış Sanders KM, JAMA. 2010;303(18):1815.

Değerlendirme Hangi d vitamini preperatı, hangi protokol ? Kolekalsiferol, ergokalsiferol, kalsidiol ve kalsitriol Plazma D vitamini artış hızı Günlük uygulama > haftalık ve aylık uygulamadan Kırmızı ile işaretli olanlar bizim ülkemizde olan preparatler Tripkovic L, Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1357-64.

Değerlendirme Vitamin B12 eksilğili muhtemel; Anemi +/- makrositoz Hipersegmente nötrofil Pansitopenia Açıklanamyan nörolojik yakınma ve bulgular Demans, Progresif güçsüzlük Ataksi Parestezi

Değerlendirme Vitamin B12> 300 pg/ml ve folat>4 ng/mL Eksiklik bulgusu beklenmez Yukardaki testler sınırda veya klinik bulgular ile uyumsuz durum Total homosistein (70-270nmol/L) MMA (5-15 micromol/L) Klinik şüphe halen ver 1-3 hafta 1000 mcg/hft vitamin B12, IM Laboratuvar yanıt? (retikulosit, Hg, MCV)

Olgu Sunumu Kemik mineral dansitometry incelemesi: femur boyun T skoru -1.6, femur total T skoru -1.4 lumber T skoru -2.0 Bu olguda tedavi yaklaşımınız nedir? Bifosfanat verelim mi? Bifosfanat öncesinde bakılması gereken tahliller var mı?

Olgu Sunumu Serum kreatinin: 1.8 mg/dl, Vitamin d: 11 ng/ml, PTH: 350 pg/ml Fosfor 2.9mg/dl, Düzeltilmiş kalsiyum: 8.7 mg/dl Hesaplan GFR= 25 Üriner sistem USG de postrenal patoloji saptanmadı ve böbrek boyutları normal sınırlarda 6 ay önce ölçülen kreatinin 1,7 mg/dl Bu olguda KBH hikayesi yok. Ancak kreatinin yüksek saptanmış. Bu olguda öncelikle postrenal böbrek yetmezliği dışlanmalı. Bunun içinde böbrek ultrasonu istenmeli. Olgumuzun üriner USG inceleme sonucunda postrenal patoloji saptanmamış. Ek olarak kronik böbrek yetmezliğinde beklediğimiz böbrek boyutlarında küçülmede yok. Fakat unutmayalım ki diyabet, polikistik böbrek ve amiloidoz da kronik böbrek yetmezliği geliştiğinde böbrek boyutları korunabilir. Ayrıca bu hastanın 6 ay önceki kreatinin de benzer düzeyde olaması, komplike bir diyabetinin olması (makroalbuminüri ve retinopati) kronik bir böbrek yetmezliği ile karşı karşıya olduğpumuzu göstermektedir. Bu olguda bi fosfanat kullanılması GFR 30 un altında olması nednei ile kontrendikedir. D vitamini replamanıda kolekalsiferolle yapılamaz çünkü böbrek kronik böbrek yetmezliğininde (GFR< 30) ise D vitaminin aktif formuna dönüşümü sağlanmaz. Bu nedenle bu olguda aktif d vitamini başlanması düşünülmelidir. Fakat aktif d vitam,n, başlamadan önce hastanın PTH a dikkat edilmelidir. PTH adinamik kemik hastalığı gelişimi ile uyumlu ise aktif d vitamini verilmesi kontrendikedir. Çünkü D vitamini bu durumda paradoksik olarak kırıkları artıracaktır.

Değerlendirme Evre 4 böbrek yetemezliği Olguda hedeflene PTH seviyesi 70- 110 pg/ml Olgunun PTH seviyesi PTH: 350 pg/ml Aktif D vitamini preperatı 0,25- 0,5 mg/gün 1-3 ayda bir kalsiyum ve fosfor, 3-6 ayda birde PTH önerildi

Mesajlar Vitamin D düzeyi bakma Güneş ışığında yeterli faydalanan, Besin kaynaklarından yeterli alabilen Vitamin d eksikliği risk faktörleri yok Amprik D vitamini replasman önerilmemekte

Mesajlar Böbrek yetmezliği olmayan ve d vitamini eksiklik saptana hastalar da 4000 IU/gün dozunu geçmeyecek şekilde vitamin d replasmanı yapılmalıdır ve günlük uygulama tercih edilebilir. Haftalık uygulama ülkemiz için uygulanabilir gözükmemektedir. 3- 4 aylık intervallerde plazma vitamin d düzeyine bakılarak tedavi etkinliği kontrol edilmelidir.

Mesajlar Renal yetmezliği olan olgularda, böbrek yetmezliği evresi ve PTH hormon düzeylerine göre aktif d vitamini replasmanı yapılmalı, hiperkalsemi ve adinamik kemik hastalığı gelişmesi yönünden dikkatli olunmalıdır ve 1-3 aylık periyotlarda bir kalsiyum ve fosfor düzeyine, 4-6 aylık periyotlarda serum PTH düzeyine bakılarak tedavi yeniden düzenlenmelidir