Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com."— Sunum transkripti:

1 AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR
Sağlık Slaytları

2 İdiopatik hiperkalsiürinin etyolojisi birçok vakada belirlenememiştir
İdiopatik hiperkalsiürinin etyolojisi birçok vakada belirlenememiştir.Ortak görüş barsaklardan calsiyum absorbsiyonunda artma,böbreklerden kaybında artma,kemik rezorbsiyonunda artma veya bunların herhangi bir kombinasyonu olabileceği yönündedir. Önceki çalışmalar idiopatik hiperkalsiürili bazı hastalarda aşırı kemik rezorbsiyonuna bağlı biyokimyasal değişiklikler ve kemik mineral dansitesinde azalmayı ortaya koymuştur.

3 Tedavide bol sıvı,diyet ,potasyum sitrat preparatları ve tiazid diüretikleri kullanılmaktadır.Tedavi birçok hastada efektif iken az bir grupta persistan hiperkalsiüri olarak devam etmektedir. Bu çalışmada idiopatik hiperkalsiüri ve azalmış kemik mineral dansiteli 7 hastada bifosfanat tedavisinin etkisi değerlendirildi.

4 Metodlar Retrospektif bir çalışma
İdiopatik hiperkalsiüri ve azalmış kemik mineral dansitesi nedeniyle bifosfonat tedavisi alan hastalara ait bilgiler toplandı. Hastanın yaşı,cinsiyeti,semptom ve bulguları,önceki antikalsiürik tedavi hikayelerine ait bilgiler toplandı. Boy,kilo,vertebra ve femur boynu KMD Z skorları,serum kreatin-Ca-PO4 değerleri,idrar Ca/kreatinin oranı ve idrar N-telopeptid/kreatinin oranı tedavi başında ve sonunda değerlendirildi.

5 Kemik mineral dansitesi bir Lunar Prodigy dualenergy X-ray absorptiometry(DEXA) scanner kullanılarak belirlendi. Yaşa ve cinsiyete göre baz alınan lumbal vertebralar (L2-L4) için Z skoru belirlendi. Erişkinlerde osteopeni için T skoru -1 ile -2.5 arası olarak belirlendi.Çocuklarda kesin osteopeni eşiğinin tanımlanması net belirlenememiştir.Kronolojik yaşa göre düşük KMD için Z skoru -2’nin altı olarak belirlendi.

6 Sonuçlar Bu 7 hastanın klinik ve radyolojik bilgileri tabloda sunuldu.
Çocukların yaşı 10 ile 16 arasında değişmektedir.3’ü erkek ,4’ü kız idi. 5 hastada üriner semptom(taş,hematüri,dizüri,idrar kaçırma) ve diğer 2 hastada idiopatik juvenik osteoporoza bağlı kırık mevcuttu.

7

8 Hiperkalsiürili 5 hasta önceden calsiyum ve potasyumdan fakir diyet,farmakolojik ajan olarak tiazidler ve k sitrat tedavisi almıştı. Bifosfanat ile tedavi süresi 6-18 ay arasındaydı.6 hasta oral alendronat ile devavi edildi.Sadece bir hasta başlangıçta iv zoledronik asid tedavisi aldı,fakat kısa süreli hipokalsemik tetani epizodu olunca oral alendronata gecildi. Oral alendronat ile tedavi sırasında hiçbir yanetki görülmedi.

9 Bifosfanat tedavisini takiben lumbal vertebralarda Z skoru -2. 0+/-0
Bifosfanat tedavisini takiben lumbal vertebralarda Z skoru -2.0+/-0.3 ‘den -0.8+/-0.8 ve femur boynunda -1.8+/-0.4 ‘den -0.7+/-0.9’a düzeldi.İdrar Ca/krea oranı 0.29+/-0.12’den 0.13+/-0.06’ya ve idrar NTX/krea 372+/-289’dan 72+/-39’a geriledi. 24 saatlik idrar biriktiren 4 çocukta Ca atılımı 4 mg/kg’dan daha aza düştü.

10 Femur boynunda KMD Z skoru ile idrar Ca/kre oranı arasında ters ilişki vardı.Ancak lumbal vertebra KMD’ si ile idrar Ca/kre arasında ilişki bulunamadı. İdrar NTX/kre ile ne lumbal vertebra nede femur boynu KMD Z skoru arasında ilişki bulunamadı. Serum kreatin,elektrolitler,calsiyum,fosfor, paratiroid hormon seviyeleri normal kaldı.

11 Tartışma Önceki çalışmalarda hiperkalsiürik çocuklarda KMD’de azalma olduğu gösterilmişti.Skalova ve arkadaşları spinal KMD ile 24 saatlik idrar calsiyumu arasında negatif ilişkiyi rapor etmişti. Bu çalışmada idrar calsiyumu ile femur boynu KMD arasında ters ilişki saptanırken,vertebra KMD ile idrar Ca arında bir ilişki belirlenemedi. İdrar NTX/Cre ile idrar Ca/Cre arasında korelasyon bulundu.kemik rezorbsiyonu azaldıkça idrar calsiyumu da azalmaktadır.

12 Reusz ve arkadaşları idiopatik hiperkalsiürili 18 çocukta yapılan bir çalışmada tiazid tedavisinin KMD üzerine olumlu etkilerini göstermişlerdi. Bu çalışmada önceden diyet,tiazid ve K sitrat ile tedavi gören 5 çocukta halen hiperkalsiüri ve KMD’sinde azalma devam ediyordu.Bu çocuklarda neden cevap yoktu bilinmiyor ancak bifosfanat ile iyi cevap alındı.

13 Bifosfanatlar haftalık olduğu için uyumu iyidir
Bifosfanatlar haftalık olduğu için uyumu iyidir.Ancak uzun süreli kullanımdaki güvenirliği belli değildir.Bu nedenle diğer tedavilere cevap yoksa kullanımı ve sadece uzman kişi kontrolünde kullanımı önerilmektedir. Bu çalışma retrospektif ve vaka sayısı azdı.Ancak bu kısa süreli faydalı bilgiler idiopatik hiperkalsiüri ve azalmış KMD’li hastalarda daha geniş,prospektif bir çalışmanın gerekliliğini ortaya koymuştur. Sağlık Slaytları


"AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları