Neler bulmayı umut ediyoruz? Evreni neden ara ş tırıyoruz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROKOSMOSTAN MAKROKOSMOSA SEYAHAT
Advertisements

UZAY ARAŞTIRMALARI Yuri Gagarin
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
DÜNYA’ MIZ NASIL OLUŞTU? HAZIRLAYAN: İrem İSLAMOĞLU
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
Şerife duran bilmeceler
Vücuttaki tüm hücrelerin geli ş imini sa ğ layan DNA, kozmik radyasyona kar ş ı duyarlıdır. Yüksek enerjili bir kozmik ı ş ın parçacı ğ ı, canlı hücrenin.
OSMAN BERKE YILDIRIM 5-D 1318
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
 Uzay, Dünya'nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir.  Uzay'ın sınırları asla kesin değildir ve Uzay hep büyür.  Atmosfer.
MİKROKOSMOSTAN MAKROKOSMOSA SEYAHAT
İRAN UYGARLIĞI.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
UZAY.
YAPI(PLAN).
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Bana göndermekte oldu ğ unuz… Çok ho ş uma giden.
Yağmur, Kar, Sis.
Renkleriyle ünlü BURUNO ADASI. Burano, Murano adası Venedi ğ e yakın en güzel adalardan biridir. Venedi ğ e 7 km ve kırk dakikadır Dantel sanatı üretiminde.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
ROKET YAKITLARI.
MUHAMMED DO Ğ AN 9/B 232.  4 Ekim 1957/Sputnik-1/Sovyetler Birli ğ i… Dünya’dan 224 km yukarıda bazı bilimsel deneyler yapmak için fırlatılmı ş tı.
15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
Neler bulmayı umut ediyoruz? Evreni neden ara ş tırıyoruz?
Dünya, Güneş ve Ay.
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
İZAFİYET TEORİSİ HAZIRLAYANLAR SUNANLAR Abdurrahman enes özbİber
‘PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ’
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
Engel Koşuları.
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi.
Uydu Konumlandırma Sistemleri
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
UÇAKLAR VE FİYATLARI SAVAŞ UÇAKLARI ( 3 ÖRNEK )
HALİM GÜNEŞ.
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
TOKALAŞMANIN TARİHÇESİ. En eski yazılı kaynaklarda tokala ş ma, bir tanrıdan dünyevi bir lidere güç bah ş etmeye i ş aretti. Bu, uzatılmı ş el resminin.
  Uzay Çalışmaları  Uzay Çağı Başlıyor 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
 Uzay kirliliği son 40 yılda ortaya çıkan bir sorundur. Dünya’ya yakın yörüngelerde dönen uydular için bir başka tehdit de uzay kirliliğidir. Peki uzay.
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ 1.UZAY ARAŞTIRMALARI.
Uzay Araştırmaları Soru-Cevap.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
Güneş Sistemi.
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

Neler bulmayı umut ediyoruz? Evreni neden ara ş tırıyoruz?

İ LK ARA Ş TIRMALAR Uzaya seyahat edebilmek sadece roketlerle mümkün oldu ğ undan, roket geli ş iminin tarihi,bir bakıma uzay uçu ş larının tarihi olarak görülebilir. İ lk roketin 1045 yılından önce Çinliler tarafından ke ş fedildi ğ i biliniyor.

İ LK ARA Ş TIRMALAR Çinliler, ilk barut türüyle doldurdukları bambu borucuklarını, kötü ruhları korkutup kaçırmak amacıyla kullanıyorlardı. Bunlara “ate ş oku” adını vermi ş lerdi. Bu ate ş oklarını, sava ş için geli ş tirdikleri el bombası ve toplarla birlikte kullanıyorlardı.

İ LK ARA Ş TIRMALAR Çin-Mo ğ ol sava ş ı “Kaifung-fu” MS.1232 Mo ğ ol-Macar sava ş ı “Sejo” MS.1241 Mo ğ ol-Arap sava ş ı “Ba ğ dat” MS.1258 Avrupa-Araplar “7. Haçlı seferi” MS.1268

İ LK ARA Ş TIRMALAR Roketler ilk ba ş larda askeri amaçlara yönelik kullanıldıysa da, insan aklının bir kö ş esinde hep, dünyanın dı ş ına çıkabilmek vardı.

İ LK ARA Ş TIRMALAR 1650 yılında Polonyalı ate ş li silah uzmanı Kazimierz Siemienowicz bir roket planının çizimlerini yayınladı.

İ LK ARA Ş TIRMALAR 19. yüzyıl boyunca roketler büyük heyecan uyandırıyor, neredeyse her ülkeden bir roket mucidi çıkıyordu. Paris'te ya ş ayan bir İ talyan mucit C. Claude Ruggieri birkaç küçük hayvanı uzaya yollama giri ş imlerine 1806'da ba ş lamı ş tı. Britanya'da Sir William Congreve 9000 ft mesafeye kadar yollanabilen katı yakıtlı itici kuvvetle çalı ş an bir roket yaptı.

İ LK ARA Ş TIRMALAR 20. yüzyılın ilk yarısında mühendislerin büyük bir bölümü kendilerini daha uzun ve uzak mesafeli uçu ş lar yapabilecek uçaklar geli ş tirmeye adarken, Robert H. Goddard gibi bir kısımı da roket alanında çalı ş malar yapıyorlardı.

İ LK ARA Ş TIRMALAR İ nsanlar Dünya dı ş ına çıkıp, gezegenlere gidebilmeyi hayal ediyorlardı, hatta bunlar hakkında serüvenler yazıyorlardı. Daha sonra bu hayaller gerçek oldu. İ nsanlara uzay yolculu ğ unun bir hayal olmadı ğ ını gösteren 3 bilim adamı ; Konstantin Tsiolkovsky,Robert H. Goddard ve Hermann Oberth’tir.

K.TS İ OLKOVSKY ( ) uzay ara ş tırmalarının ba ş lıca öncülerinden ve kuramcılarından olan Rus bilgin K. Tsiolkovsky ; 1883 yılında, ancak tepkili itme ile uzayda uçu ş yapılabilece ğ ini öne sürdü yılında roket fikriyle, insanların kafasındaki "kanat olmadan uçma eylemi gerçekle ş tirilemez" yargısını de ğ i ş tirdi.

K.TS İ OLKOVSKY 1903 yılında ilk kez bir füzenin hareket yasalarını anlatan büyük yapıtı; "Tepkili füzelerle uzayın ke ş fi " yayımlandı ve buna benzer konularda 500 dolayında makale yayımladı. Dünya'nın kurtulu ş hızının 8 km/sn oldu ğ unu buldu.

K.TS İ OLKOVSKY Aynı tarihlerde,bugün füzelerin ve uzay araçlarının yapımında uygulanan bir takım teknolojik yenilikler önerdi: Sıvı propergollü füze- motorun,özellikle sıvı hidrojen ve oksijenle çalı ş an motorun kullanımı Çok katlı füzeler Uydu istasyonları Uzay kolonileri

R.GODDARD ( ) Amerikalı mühendis ve fizikçi olan Goddard, itme kuvveti hakkında çalı ş malar yaptı ve sıvı yakıtlı roketler kullanılması gereklili ğ ini ileri sürdü. Roket hareketleri kuramının kurucusudur.

R.GODDARD 1919 yılında yazmı ş oldu ğ u "A ş ırı yükseltilerde ara ş tırma yöntemi“ adlı eserinde deneysel ve kuramsal sonuçları açıkladı.

R.GODDARD 16 Mart 1926 tarihinde Worcester'da ilk sıvı ergollü (propergolün yanıcı ve yakıcı bile ş eni) roketi fırlattı.Bu roket 2,5 sn havada kaldı,12,5 m'ye yükseldi ve 56 m uza ğ a dü ş tü.

R.GODDARD Goddard ilk roket motoru tasarımını yaptı.

H.OBERTH ( ) Alman roketçili ğ inin kurucusu olarak bilinir yılında "Gezegenler arası Uzaya Roket" adlı kitabı yazdı. Oberth ve Alman bilim adamları 1927’de Uzay Yolculu ğ u Derne ğ ini kurdular.

H.OBERTH İ kinci Dünya Sava ş ı'nda Alman ordusu için V-1 roketlerini, asistanı Wernher von Braun ile yaptılar. Amerikan uzay ara ş tırmaları programında ve Apollo Projesi'nde görev aldı.

ROKET İ N YAPISI Roketler genellikle ucu hava sürtünmesini azaltacak ş ekilde yapılmı ş, yakıt, motor ve eksozdan olu ş an, çalı ş maları sırasında havaya gereksinim duymayan, hareket yönünün tersi yönde sıcak gaz püskürterek hareket eden cihazlardır. Bir roket kaba hatlarıyla üç kısımdan olu ş ur:

ROKET İ N YAPISI 1. Roketin genelde ucunda bulunan yük kısmı (Kargo): Yük bazen bir uydu, bazen de bir bomba olabilir.

ROKET İ N YAPISI 2. Yakıt kısmı: Roketin toplam a ğ ırlı ğ ının çok büyük bir kısmını kapsayan, yanıcı ve yakıcı madde ta ş ıyan tanklardan olu ş an kısımdır.

ROKET İ N YAPISI 3. Roket motoru ve meme: Yanmayı kontrol eden ve olu ş an ısı ve gazı dı ş ortama aktaran mekanizmaya roket motoru, ilerlemeyi (itimi) ve yön de ğ i ş tirmeyi sa ğ layan kısma da meme denir.

ROKET İ N YAPISI Bütün askeri füzeler, yörüngeye uydu ta ş ıyan roketler, kimyasal roket kapsamına girer. Çünkü sistemi hareket ettiren güç, yanıcı ve yakıcı maddelerin yanması sonucunda elde edilmektedir.

ROKET YAKITLARI Yakıttan istenilen özellikler: Yanma hızının sabit olması Yanma sırasında bölgesel patlamalar yapmaması Özgün ısının yüksek olması Zehirli ve korrozif olmaması Buhar basıncının dü ş ük olması Donma noktasının alçak olması Kolay elde edilmesi ve ucuz olması

ROKET İ N YAPISI: Roketin iç yapısı ş ematik olarak görülmektedir.

UZAYA İ LK ADIM:Sputnik-1 Insano ğ lunun uzay serüveni, Sovyetler Birli ğ i’nin, 4 Ekim 1957’de Dünya’nın ilk yapay uydusu Sputnik-1’i uzaya göndermesiyle ba ş ladı. Uydu, Kazakistan’dan fırlatılan R-7 roketinin içindeydi.

UZAYA İ LK ADIM:Sputnik-1 Sputnik-1, Dünya’dan 224 km yukarıda, yakla ş ık 58 cm çapında ve 83.5 kg a ğ ırlı ğ ındaydı.Rusça’da “yolda ş ” anlamına gelen Sputnik'in tümü bir plaj topundan daha büyük de ğ ildi.

UZAYA İ LK ADIM:Sputnik-1 Bu gümü ş renkli parlak kürenin yapabildi ğ i bütün i ş muntazam aralıklarla dünyaya anlamsız bip bip sinyalleri göndermekten ibaretti.

UZAYA İ LK ADIM:Sputnik-1 Rus ekibi kürenin büyük bir titizlikle parlatılmı ş olmasını ve bu ş ekilde çıplak gözle bile görülebilmesini sa ğ lamak için çok u ğ ra ş mı ş tı. Gönderilen bip bip sinyalerinin de amatör radyo meraklılarının bile kolayca alabilecekleri dü ş ük frekansta olması sa ğ lanmı ş tı.

SPUTN İ K-2 :uzayda ilk canl ı Sputnik serisi kapsamında uzayda 3 kasım 1957’de yörüngeye oturtulan Rus uydusu Sputnik- 2’nin kütlesi kg’dı ve Laika ("havlayan") adlı bir köpe ğ i ta ş ıdı.

SPUTN İ K-2 :uzayda ilk canl ı Özel bir mikrofonla kalp içinden gelen sesleri kaydetmeyi sa ğ layan bir alet Sputnik 2 aracı ile uzaya gönderilen Laika adlı köpe ğ e konuldu ve dünyadan kalp sesleri takip edildi.

SPUTN İ K 3:jeofiziksel amaçlI Sputnik serisinin sonuncusu olan ve 15 mayıs 1958’de fırlatılan Sputnik-3, 1340 kg’dı.

YURI GAGARIN( ) UZAYDA İ LK İ NSAN

Yuri Gagarin, 9 Mart 1934’te Moskova’ da do ğ du. Babası, burada marangoz olarak çalı ş ıyordu. Liseyi Moskova’nın kenar mahallelerinin birinde okudu. 1951’de okulu bitirdi ve metal i ş çisi olarak çalı ş maya ba ş ladı.

UZAYDA İ LK İ NSAN 1955’de okuldan mezun olduktan sonra Sovyet Hava Kuvvetleri’ne katıldı. Ö ğ rencili ğ i sırasında Yuri Gagarin, uçaklarla ilgilenmeye ba ş ladı.

UZAYDA İ LK İ NSAN Yeni teknoloijilerin denendi ğ i deneysel uçu ş larda görevlendirildi. Kozmonot olmaya gönüllü oldu. Gagarin’in adı Sovyetler Birli ğ i’nin uzay projelerinde çalı ş an ki ş ilerin isimlerini yeraldı ğ ı çok gizli listeye kaydedildi.

UZAYDA İ LK İ NSAN Son derece a ğ ır geçen ve zorlu e ğ itimlerden geçti. Uzaya alı ş mak zor olacaktı.Psikolojik e ğ itim de aldı.

UZAYDA İ LK İ NSAN KOZMONOT K İ ML İĞİ KOM İ N İ ST PART İ K İ ML İĞİ

UZAYDA İ LK İ NSAN Gönderilecek uzay aracında kimin kozmonot olaca ğ ı resmi olarak 11 Nisan da açıklandı. 12 Nisan 1961 günü saat: 09:07...

UZAYDA İ LK İ NSAN SS-6 Roketi YUR İ GAGAR İ N

UZAYDA İ LK İ NSAN Vostok 1, SS-6 Sapwood roketiyle uzaya fırlatıldı. Roket metre uzunlu ğ unda ve ton a ğ ırlı ğ ındaydı. İ lk kademede dört tane yardımcı roket bulunuyordu

UZAYDA İ LK İ NSAN Kullanılan uzay gemisi bir modül olan Vostok-1’di. Modül, yakıt tankı görevi yapan di ğ er bir modülün üzerine oturtulmu ş tu.

UZAYDA İ LK İ NSAN 108 dakika sonra Dünya’ya geri döndü. Dünya çevresindeki yörüngede 89 dakika 34 saniye boyunca yol aldı. Maksimum 327 km yüksekli ğ e çıktı. Ula ş tı ğ ı en yüksek hız ise km/saat idi.

UZAYDA İ LK İ NSAN Gagarin 7 km yükseklikte fırlatma koltu ğ uyla uzay aracından ayrıldı. Dönü ş te, Vostok atmosfere çok sert girdi...

UZAYDA İ LK İ NSAN Yuri Gagarin’in uzay uçu ş u Dünya’nın dört bir tarafında man ş ete çıktı. Sovyetler Birli ğ i’nde kahramanlık madalyası ile ödüllendirildi.

UZAYDA İ LK İ NSAN 7 Mart 1968’de, uzaya çıkı ş ından 7 yıl sonra, bir MIG-15 uça ğ ı denerken geçirdi ğ i bir hava kazasında ya ş amını yitirdi.

UZAYDA İ LK İ NSAN 12 Nisan 1961’de Dünya’nın gerçek görüntüsünü gören ilk insan Yuri Gagarin’dir. Vostok 1 adlı uzay aracı ile Dünya’nın çevresinde ilk kez dolanılmı ş tır.

UZAY’DA İ LK İ NSAN ''Uzay gemimle Dünya’nın etrafında uçarken gezegenimizin ne kadar güzel oldu ğ unu gördüm. Dostlarım, gelin onu yok edece ğ imize bu güzelli ğ i besleyip arttıralım.'' Yuri Gagarin (1961)

UZAY’DA İ LK İ NSAN Safsata inançlara cevap... Dünya’nın gerçek boyutları... Ufkumuzun yeniden do ğ u ş u...

AY MACERASI APOLLO ıı Böylece insanlık ilk kez ba ş ka dünyalara ayak basabiliyordu. 16 Temmuz 1969' da Cape Kennedy' den fırlatıldı. Ay modülü (Eagle) ‘nü ta ş ıyordu. İ ni ş bölgesinin Sea of Tranquility idi. İ lk olarak Armstrong modülden çıktı. 2 saat 15 dakika boyunca çe ş itli deneyler yapıldı ve foto ğ raflar çekildi. İ ni ş ten 21 saat sonra Dünya’ya dönmek için kumanda modülüyle ba ğ lanıldı.

ESK İ ÇA Ğ LARDA UZAY B İ L İ NC İ GERÇE Ğ E B İ R BAKI Ş

İ nsano ğ lunun Dünya’ya "tepeden" bakmaya ba ş ladı ğ ı tarihlerden bu yana, uzay ara ş tırmaları çok hızlı bir biçimde geli ş ti... UZAYI H İ SSETMEK

UZAY KURULU Ş LARI Ulusal Uzay Ara ş tırmaları Merkezi (NASA) 1 Ekim 1958'de kuruldu. Dönemin ba ş kanı Eisenhower, Dr. T. Keith'i NASA'nın ilk ba ş kanı olarak atadı. ESA, Avrupa’da bulunan iki eski Avrupa Uzay Organizasyonu, ESRO ile ELDO’nun birle ş mesiyle 1975 yılında kurulmu ş bir organizasyondur.

UZAYI H İ SSETMEK Carl Sagan’ın deyi ş iyle "Merkezi ve kurulu ş amacı biz olmayıp, enginlikte ve sonsuzlukta kaybolmu ş minnacık; yüzlerce milyar galaksi ve milyarlarca trilyon yıldızla bezenmi ş bir kozmik okyanusta...

UZAYI H İ SSETMEK... dönüp dola ş an bir Dünya" üzerinde ya ş adı ğ ımızı farkettik. İ nsano ğ lunun gözünü gökyüzüne çevirmesiyle ba ş layan bu süreç, uzayın kendisi gibi sonu olmayan bir serüvene benziyor...

Gelecek BunlarIn Ötes İ nde