Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ? Karar verme Hayvancılık faaliyetlerinde dikkate alınması gereken bir takım kritik hususlar vardır. Kendimize bir takım sorular yöneltmeliyiz: Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ? Yeterli yem veya yan ürün var mı ? Bilgi birikimim var mı ? Hayvanlar çiftliğime ne kadar fayda sağlayacak ? Gübreyi uygun bir şekilde kullanabilir miyim ?
Kendi tüketim veya satış ürünlerim neler ? Hayvanlar mahsullerimi nasıl etkiler ? Çiftliğimde veya dışında yeterli iş gücü var mı ? Uygun cins hayvanları alabilir miyim ? Ürünler için bir pazar bulacak mıyım ? Sütümü, yumurtayı, eti vb. Satın almak isteyen var mı ? Fiyat çabaya değer midir ? Diğer üreticilerle rekabet edebiliriyim ? Verimlilik seviyemi nasıl maksimize ederim?
Organik Hayvancılık Hedeflerine Nasıl Ulaşılır? Bu hedeflere ulaşmak için gelişmiş ülkelerin kullanmakta olduğu sertifikasyon kriterleri bulunmaktadır. Gerekli koşullarda üretimi onaylanmış ürünler, sertifikasyon işlemi ile kayıt altına alınıp ‘Organik’ etiketi ile pazar da yer bulabilir.
Türkiye’de Organik hayvancılığın durumu nedir ? 2016 Bölge Çiftçi sayısı Toplamı Hayvan Sayısı Toplamı Et(ton) Toplamı Süt(ton) Toplamı Yumurta(adet) Toplamı Peynir(ton) Toplamı Yoğurt(ton) Toplamı Tereyağ(ton) Toplamı Tüm Türkiye 188 1.215.632 1.609 21.431 147.600.367 375 7,257 En yüksek Hayvan adeti. Ve et üretimi. En fazla üretici En yüksek Süt ve Yumurta üretimi En yüksek Peynir ve tereyağı üretimi
Organik hayvancılık yönetmeliği Kültürü yapılacak hayvanın orijini Organik Hayvancılık Yönetmeliğine Bu bağlantıyı Kullanarak ulaşabilirsiniz. Organik hayvancılık yönetmeliği Kültürü yapılacak hayvanın orijini Refah imkanları Hayvan beslenmesi Hastalık önleme ve Veteriner tedavisi Gibi konularda kısıtlar belirterek Organik Hayvancılığın tanımını oluşturur.
Organik hayvancılık yönetmeliği Kültürü yapılacak hayvanın orijini Organik tarımdaki güçlükler için seçim kriterleri ・Yerel şartlara adaptasyon, ・Hastalıklara karşı direnç, ・Yaşama gücü(dirilik) Barınak ve Açık hava bölgelere erişim ・Farklı türler için minimum gerekli iç ve dış alan. ・İklim özellikleri(Olumlu çevre) ・Barınak doğal ışıklandırma ve havalandırma açısından verimli olmalı. ・Hayvanlar için zararlı olmayan toz seviyesi yalıtım havalandırma sağlanmalı.
Refah yönleri Hayvan beslenmesi Hastalık önleme ve Veteriner tedavisi ・Hayvanların sağlığına zarar veren vücut modifikasyonları (keserek düzeltme). ・Yeterli anestezi ・acıdan kaçınmak kesin şarttır. Hayvan beslenmesi ・Zorla beslemek yasaktır. ・Günlük diyetin hayvanı anemik hale getirmemesi gerekir. ・Genç memelilerin süt ile tercihen doğal beslenmesi. Hastalık önleme ve Veteriner tedavisi ・Hayvanın acı çekmemesi için tedavi sağlanması
Dikkat Edilmesi gerekenler Hayvan seçimi Hayvan besinleri (üretim, temin, depo koşulları) Hayvan yoğunluğu (Hayvanlar, meralara veya açık hava gezin alanlarına veya açık alanlara erişebilmelidir. Dolaylı olarak Hayvan yoğunluğu yayılan azot miktarı bakımından, kullanılan tarımsal alanda 170 kg/N/ha /yıl’ı aşamayacak sayıda belirlenir. ) Geçiş süreleri Sürünün Yenilenmesi Düzenli kayıt
Büyükbaş hayvanlar için 12 ay, Geçiş Süreleri arazi ve otlaklar 24;12;6 Ay Et üreminde Büyükbaş hayvanlar için 12 ay, küçükbaş hayvanlar ve domuzlar için 6 aydır. Organik süt sığırcılığı işletmelerinde sürüden et amaçlı ayrılacak hayvanlar için bu süre yaşam süresinin 3/4’ü dür. Süt üremi için yetişrilen hayvanlar için 6 aydır. Et üremine yönelik kanatlılarda üç günlük yaştan küçük olmak kaydıyla on hafta, yumurta üremine yönelik kanatlılarda ise 6 haftadır.
Beslenme Otlatma alanında organik olmayan alanlarda otlayarak tükettikleri yem miktarı yıllık yem rasyonunun %10’unu geçemez. Bu oran tarımsal orijinli yemin kuru maddesinin yüzdesi olarak hesaplanır. Her yıl hayvanların yaylada olduğu dönemin dışında, yemin en az %60’ı çiftlik bünyesinden sağlanır. Domuz ve kümes hayvanları için yemin en az %20’si çiliğin kendisinden sağlanır. Ortalama olarak rasyon kuru maddesinin % 30-60 kadarı, geçiş süreci maddeleri içerebilir.
büyükbaş hayvanlarda ve taylarda 90 gün, küçükbaş hayvanlarda 45 gün Yavruların beslenmesi öncelikle anne sütüyle sağlanır. Türlere bağlı olarak yavruların süt ile beslenmeleri gereken asgari süre; büyükbaş hayvanlarda ve taylarda 90 gün, küçükbaş hayvanlarda 45 gün domuzlarda 40 gündür. İşletme İçerisinde üretimi yapılmayan/yapılamayan maddeler Benzeri organik tarım işletmelerinden getirtilerek kullanılabilir.