GELİR VERGİLERİ -Kişiler -belli zaman -elde edilen kazanç ve iratlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1 ULUSAL HESAPLAR SİSTEMİ Meltem AKYILDIZ Ulusal Hesaplar Dairesi.
Advertisements

BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
BİBLİYOGRAFYA (Bibliography) Tanım: Kitapları, özellikle fiziksel özellikleri ve içeriklerine göre niteleme sanatı; kitapların fiziksel nesneler ve.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 2 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Vergilendirme İşlemleri
18 Haziran 2015 İSTANBUL. 2 GİRİŞİMCİLER İÇİN TEMEL VERGİ MEVZUATI EĞİTİMİ NEURA YUSUF SAHIN 18 Haziran 2015 İstanbul.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
MUHASEBE VE FİNANSMAN SEVİNÇ KESKİN
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Net Satış Tutarı Planı İskonto Yüzdesi Net Satış Tutarı PROSES Yes Net
Ücret İktisadi anlamda, çalışanların üretimden aldığı paydır.
Makro İktisat.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Devlet Muhasebe Standartları
Devlet Muhasebe Standartları
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
BÖLÜM 3-GELİR VERGİSİ & VERGİ MATRAHININ TESPİTİ
İŞLETME FİNANSI.
BDEM 311 MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Sözleşme Sözleşme Türleri
ÖZ GELİRLER.
YATIRIM HARCAMALARI.
2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
İŞSİZLİK Faal Nüfus Bir ülke nüfusun 15 yaş ile 64 yaş arasında kalan kısmına faal nüfus denir. Aynı zamanda faal nüfusa, iktisaden faal nüfus yada aktif.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Muhasebe Standardı 1
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
19. Diğer Dönen Varlıklar 19. Diğer Dönen Varlıklar 190 Devreden KDV
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
BÖLÜM – Kurumlar Vergisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
Yatırım Döneminde Uygulanan Vergi İndirimi Artırılacaktır Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GELİR VERGİLERİ -Kişiler -belli zaman -elde edilen kazanç ve iratlar -İktisadi kavram -Klasikçiler ve diğerleri açıklamaya çalışmış ama tam olarak saptanamamış -Çeşitli tanımları mevcut -Çeşitli ülkeler kendilerine özgü tanımlar yapmış

Kaynak kuramı İktisadi anlamda gelir; Kaynağı belli, Devamlı (Menkul, gayrimenkul sahibi, bir işletme sahibi, meslek sahibi vb.), Üretim faktörüne bağlı hasıla kısmı, Amortismanı devamlı yapılmalı.   Bunların ışığında safi gelir; (Mal ve para olarak elde edilen hasıla) – (Giderler+amortismana ayrılan pay) Bu görüşü benimseyenler; Alman (Von Herman), İtalyan ve Fransız İktisatçıları. Gelir sayılmayanlar; Miras, bağış, mallardaki değer artışları, piyangodan çıkan para vb. gibi devamlı kaynak olmayanlar

Safi artış kuramı Gelir, kişinin belli bir devre başında ve aynı devre sonundaki serveti arasındaki olumlu farkıdır. Vergi adaletini sağlayabilecek gelir tanımıdır. Serveti bu aralıklarda belirlemek zordur. Bu görüşü benimseyenler; Alman (Schanz), Amerikalı Haig ve Simons Burada gelir şunlardan elde edilir; Hem devamlı kaynak (Kaynak kuramının tanımladığı gelirler) Hem geçici kaynak (Değer artışı, piyango, bağışlar vb. gibi)   Potansiyel gelir; Servetin değeri artacak ve mallar satılacak Bu dönemler arasında elde edilen gelir olacak Ancak görünürde herhangi bir satış işlemi olamayacak Elinde potansiyel bir iç kuvvetin varlığı olacaktır.

GELİR VERGİSİ KANUNU (G.V.K.) Kanun Numarası : 193 Kabul Tarihi : 31/12/1960 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/1/1961 Sayı : 10700 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 4 Cilt : 1 Sayfa : 850 kanununa göre;   Mevzuu: Madde 1 – (Değişik: 7/1/2003 - 4783/1 md.) Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır. Gelirin unsurları: Madde 2 – (Değişik: 7/1/2003 - 4783/2 md.) Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır : 1. Ticarî kazançlar, 2. Ziraî kazançlar, 3. Ücretler, 4. Serbest meslek kazançları, 5. Gayrimenkul sermaye iratları, 6. Menkul sermaye iratları, 7. Diğer kazanç ve iratlar. Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, yukarıda yazılı kazanç ve iratlar gelirin tespitinde gerçek ve safi miktarları ile nazara alınır.  İşte bu bağlamda, vergi kanunlarında yapılan gelir tanımı mali anlamda gelir olarak adlandırılır.  

Devam Ticari faaliyetlerden doğan gelirler; Özellikleri; 1. GVK’nın madde 2’ne göre; Ticarî kazançlar, Ziraî kazançlar, Ücretler, Serbest meslek kazançlarına ilişkin gelirlerdir. 2. Devamlı kaynak 3. Geçici kaynaklar bu gruba dahil değildir 4. GVK, bu maddede kaynak kuramına yer vermiştir.