Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM – Kurumlar Vergisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM – Kurumlar Vergisi"— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM – Kurumlar Vergisi
Kurum kazançları üzerinden alınan vergilerdir. Diğer bir ifade ile tüzel kişilerin bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri safi kazançları üzerinden alınan vergilerdir.

2 Kurumlar Vergisinin Konusu
Kurumlar vergisinin konusu kurum kazançlarıdır. Gelir vergisi konusunda gelir sayılan unsurların aynısı kurumlar vergisinde de geçerlidir. Bir kurum bu unsurlardan hangisinden gelir elde etmiş olursa olsun elde edilen gelirler kurum kazancı olarak nitelendirilir. Kısacası gelir vergisinden gelirin anlamı ne ise kurumlar vergisinde de aynıdır. Yani gelir yıllık, gerçek, safi, genel ve elde edilmiş olmalıdır. Gelir vergisi konusuna girmeyen unsurlar, kurumlar vergisi konusuna da girmez.

3 Aşağıda sayılan kurumların kazançları, kurumlar vergisine tâbidir
Aşağıda sayılan kurumların kazançları, kurumlar vergisine tâbidir. a) Sermaye şirketleri, b) Kooperatifler, c) İktisadi kamu müesseseleri, d) Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, e) İş ortaklıkları.

4 Matrah ve Oran Kurumlar vergisinde vergiye tabi kurumların bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı verginin matrahını oluşturur. Kurum Kazançları ise: -Ticari kazanç, - Zirai kazanç, - Ücret, - Serbest meslek kazancı, - .Gayri menkul sermaye iradı, - Menkul sermaye İradı, - Diğer kazanç ve iratlardır.

5 Kurum Kazançları(devam)
Bu unsurların tamamı kurum kazancı sayılıp verginin matrahını meydana getirir. Kurumlar vergisi yukarıda belirtilen ve gerçekleşen kazançlardan indirimler (zararlar, bağış ve yardımlar) düşüldükten sonra kalan kısım üzerinden kanunen belirlenen vergi oranının uygulanması ile hesaplanır.

6 Kurumlar Vergisi Oranı ve Ödenmesi
Kurumlar vergisi yasaya göre saptanan kurum kazancı üzerinden, yabancı kurumlar dahil, %10 oranında hesaplanır. Kurumlar vergisi, biri Mayıs diğeri Ekim ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.


"BÖLÜM – Kurumlar Vergisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları