Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ."— Sunum transkripti:

1 2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ

2 1. “Her arz kendi talebini yaratır
1.“Her arz kendi talebini yaratır.” şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A) Malthus B) Ricardo C) Keynes D) Nassau Senior E) Weber CEVAP Say yasası Fransız klasik iktisatcı Jean ßabtiste Say tarafından 1803 yılında “Politik Ekonomi Üzerine Risale” adlı kitabında ele alınmıştır.Kısaca anlamı ‘Her arz kendi talebini yaratır’ şeklindedir. Say yasasını destekleyenler John Stuart Mill ve David Ricardo’dur.

3 2. Mutlak gelir hipotezi aşağıdakilerden hangisine aittir
2. Mutlak gelir hipotezi aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Keynes B) Ricardo C) Say D) Hirschman E) Tobin CEVAP Mutlak gelir hipotezi Keynes’e aittir.Hipotez tüketim fonksiyonunda tüketimin gelir düzeyine bağlı değişmesi yani t dönemdeki tüketimin t dönemdeki gelire bağlı olacağını belirten hipotezdir.

4 Keynes'e göre bireyin geliri artıkça tüketimi de artar.
4. Keynes’e göre , tüketim harcamaları aşağıdakilerden hangisinin istikrarlı bir fonksiyonudur? A) Harcanabilir gelir. B) Net gelir C) Şirket gelirleri D) Gayrisafi gelir. E) Milli gelir CEVAP Keynesin tüketim fonksiyonunda tanımladığı tüketim kalıbı istikrarlı bir nitelik taşır. Tüketim kalıbının istikrarlı olması; milli gelirdeki değişmelerin, toplumun toplam tüketimini izlemek sureti ile tahminini   sağlar. Yani mpc sabit olduğu için tüketimin belirlenmesi ile milli geliri bulabiliriz. Hatırlarsanız Keynes'in tüketim fonksiyonu  C=Co+cY şeklindedir.. Keynes'e göre bireyin geliri artıkça tüketimi de artar. Keynese göre tüketim harcanabilir gelirin fonksiyonudur.

5 5.Keynes, ekonominin durgunluktan çıkması ve tam istihdam düzeyinin sağlanabilmesi için aşağıdaki politikalardan hangisini tercih etmiştir? A) Genişletici para politikası B) Genişletici maliye politikası C) Daraltıcı para politikası D) Daraltıcı maliye politikası E) Para arzının sabit bir oranda artırılması CevaP Keynes tam istihdam seviyesine ulaşmak amacıyla yapılan efektif talebi arttırıcı devlet müdahaleleri para politikasını değil, maliye politikasını esas almasını belirtmiştir.Çünkü derin durgunluk hali dönemlerinde para politikasının üretim ve istihdam seviyesi üzerindeki etkisini sınırlı iken , genişletici maliye politikasının üretim ve istihdam seviyesi üzerindeki etkisi büyüktür.

6 Örneğin ücretler 10 iken 20 kişi istihdam edilsin
6. Gelir vergisinin ekonomide istihdam edilen iş gücü miktarı üzerindeki etkisi aşağıdaki durum­ların hangisinde en fazladır? A) Hem iş gücü talebi hem de iş gücü arzı göreli olarak esnek olduğunda B) Hem iş gücü talebi hem de iş gücü arzı göreli olarak esnek olmadığında C) İş gücü arzındaki gelir etkisi ikame etkisinden küçük olduğunda D) İş gücü talebi göreli olarak esnek olup, iş gücü arzı ise göreli olarak esnek olmadığında E) İş gücü arzı göreli olarak esnek olup, iş gücü talebi ise göreli olarak esnek olmadığında CEVAP Gelir vergisi işgücü arzını etkileyen bir faktördür. işgücü arzı ile işgücü talebi ne kadar esnek olursa gelir vergisi o kadar etkili olur. Örneğin ücretler 10 iken 20 kişi istihdam edilsin W %40 gelir vergisi uygulansın… Net ücret =6 olur. Ls 10 6 Ld 12 20 E

7 7. Para arzının istikrarlı olarak sabit oranda artırılması görüşü aşağıdaki okulların hangisi tarafından ortaya atılmıştır? A) Post Keynesyen B) Yeni Keynesyen C) Keynesyen D) Yeni Klasik E) Parasalcı CevaP Para arzının istikrarlı olarak sabit oranda arttırılmasına Friedman’ın “ Sabit parasal genişleme oranı kuralı” denir.Friedman ise Ortodoks Paracı Makro iktisat okulunun kurucusudur..

8 A) Yukarıya doğru kayar. B) Aşağıya doğru kayar.
Tasarruf fonksiyonu Harcanabilir Gelir Tasarruf 1000 -300 8. Bu şekle göre , marjinal tüketim eğiliminde bir artış meydana geldiğinde tasarruf fonksiyonu nasıl değişir? A) Yukarıya doğru kayar. B) Aşağıya doğru kayar. C) Daha yatık duruma gelir. D) Daha dik duruma gelir. E) Dikey eksene paralel hale gelir. CEVAP s = -Co+sY s Hem marjinal tasarruf eğilimi hemde fonksiyonun eğimidir. Marjinal tüketim eğilimi arttığı zaman , s azalacağından eğim düşüşe geçer ve tasarruf fonksiyonu daha yatık duruma gelir..

9 A) Tasarruf pozitiftir ve tüketim, harcanabilir gelirden küçük olur.
Tasarruf fonksiyonu Harcanabilir Gelir Tasarruf 1000 -300 9. Yandaki şekle göre, harcanabilir kişisel gelir 1200 olduğunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Tasarruf pozitiftir ve tüketim, harcanabilir gelirden küçük olur. B) Tasarruf pozitiftir ve tüketim, harcanabilir gelirden büyük olur. C) Tasarruf negatiftir ve tüketim, harcanabilir gelirden büyük olur. D) Tasarruf negatiftir ve harcanabilir gelir, tüketimden büyük olur. E) Tasarruf değişmezken, harcanabilir gelir tüketimden küçük olur. CEVAP Gelir 1000 iken Gelir(Y) 1200 iken s = -Co+sY s = (0.3)1200 0 = s s = 60 s + c = Y formülünden s = c =1200 c = 1140

10 10. Faiz oranındaki değişmenin yarattığı ikame etki­sinin gelir etkisinden küçük olduğu varsayımı al­tında ve diğer değişkenlerin de sabit olduğu bir durumda, faiz oranındaki azalmanın hane halkı üzerindeki etkisi nasıl olur? A) Tüketimleri değişmez. B) Tüketimleri artar. C) Tüketimleri azalır. D) Arz ettikleri iş gücü miktarı artar. E) Arz ettikleri iş gücü miktarı azalır. CevaP Çünkü gelirlerin büyük bir kısmını tasarruf eden hane halkı için yüksek faiz oranlarında gelir etkisi nedeniyle tasarruf miktarı azalacaktır. Dolayısıyla düşük faiz oranlarında daha fazla tasarruf yapılacağından tüketimler azalacaktır.

11 11.Bir ekonomideki toplam sermaye stoku aşağıdaki durumların hangisinde azalır? A) Tüketim yatırımı aştığında B) Amortismanlar gayrisafi yatırımlardan büyük olduğunda C) Net yatırım sıfır olduğunda D) Amortismanlar net yatırımlardan büyük oldu­ğunda E) Hükümetin mal ve hizmet harcamaları, topladığı vergilerden fazla olduğunda CevaP Formülümüzü hatırlarsak Net sermaye stoku = Gayri Safi Yatırım – Amortisman Bu durumda amortisman gayri safi yatırımdan büyük olursa sermaye stoku azalır.

12 12. Rasyonel beklentileri içeren Yeni Klasik modele göre , para arzında %5 düzeyinde gerçekleşen bir azalma sonucunda fiyat düzeyi ve çıktı düzeyi nasıl değişir? Fiyat düzeyi Çıktı Düzeyi A) Azalır Azalır. B) Değişmez Azalır. C) Azalır Değişmez. D) Azalır Artar. E) Değişmez Değişmez. CevaP Yeni klasik modelde para yansız olduğu için reel değişkenler üzerinde etkili değil sadece nominal değişkenler üzerinde etkilidir. P Ls SS 1)Para arzının azalması toplam talebi azaltır ve fiyatı düşeceği için parasal ücretler düşer ve üretim maliyeti azalır. Po 2)Üretim maliyetleri düşünce kısa dönem arz (SS)artar ve üretim eski seviyesine gelir. P1 AD Y

13 13. Say Yasası göz önünde bulundurulduğunda, 1929 ekonomik bunalımının temel nedeni aşağıdakiler­den hangisidir? A) Hatalı kur politikalarının uygulanması B) Hatalı maliye politikalarının uygulanması C) Toplam talepteki azalma D) Potansiyel gayrisafi yurtiçi hasıladaki azalma E) İşsizlik oranlarında hızlı artış CEVAP Say yasası klasiklere aittir . Klasiklere göre bunalımın temel nedeni Potansiyel gayri safi yurt içi hasıla yurt içi üretim olduğu için ülke içindeki arz azalmasından dolayıdır.

14 CEVAP Klasiklere göre paranın dolaşım hızı sabittir.
14.Aşağıdakilerden hangisine göre paranın dolaşım hızı sabittir? A) Cambridge iktisatçıları B) Marshall ve Pigou C) Keynes D) Klasik iktisatçılar E) Freidman CEVAP Klasiklere göre paranın dolaşım hızı sabittir.

15 15. Miktar teorisini ilk kez bir para talebi olarak yazan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A) Patinkin yaklaşımı B) Keynesgil para talebi fonksiyonu C) Tobin’in portföy dengesi D) Say Yasası E) Cambridge nakit dengesi yaklaşımı CEVAP Paranın miktar teorisini ilk kez Cambridge nakit dengesi yaklaşımı , bir para talebi teorisi olarak ele aldılar.

16 16.Tam istihdam gelir düzeyi kavramı ilk olarak han­gi iktisatçılar tarafından kullanılmıştır? A) Yeni Klasikler C) Keynesyenler B) Klasikler D) Parasalcılar E) Reel iş çevrim teorisyenleri CEVAP Tam istihdam gelir düzeyini ilk olarak Klasik iktisatcılar kullanmişlardır

17 17.Marjinal tasarruf eğilimi 0,20, çoğaltan katsayısı 2 ise marjinal ithalat eğilimi kaçtır? A) 0, B) 0,30 D) 0, E) 1 C) 0,40 CEVAP s = 0.20 Çoğaltan katsayısı = 2 = 1/1-c ‘den c = 0.5 olur. c + s + m = 1denkliğinden yararlanarak m = 1 ‘den m = 0.30


"2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları