KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

Fatih Camii.
RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ
MEVLANA MÜZESİ.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
SELÇUKLU MEDRESELERİ Burcu Çapçı
SELÇUKLU MİMARİSİ.
Origami.
OSMANLI MİMARLIĞI.
Medeniyetlerin kesişim noktası
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI ALMANYA-İTALYA
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
ILGININ TARİHİ Ilgın, Konya ilinin bir ilçesidir. Ilgın ilçesi Konya'ya 86 km mesafede olup yaklaşık nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
GEÇ GOTİK MİMARLIK ( ) İSPANYA/PORTEKİZ.
OSMANLI MİMARLIĞI 1.
Medreseler, din öğretimi ve İslam hukuku yanında; tıp, felsefe, tarih, astronomi ve matematik gibi bilimlerin de okutulduğu öğretim kurumlarıdır. Anadolu.
Değerli Dostlar, diğer ülkelerde gezip dolaşma fırsatım olduğunda, mümkün olduğunca tarihi bölgelerini gezip görmeye çalıştım. Hele USA’da yıllık.
SAN JAN KİLİSESİ EFES AZİZ JAN’IN MEZARI ÜSTÜNE BİR TÜRBE YAPILMIŞTI.
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
Ülkemizin Güzel Yerleri
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
MEVLANA'NIN HAYATI.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
OSMANLI MİMARLIĞI.
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Divriği - Sivas
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
Süleymaniye Camii.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
Medreseler avlularına göre:
karahanlI, GAZNELİ VE BÜYÜK SELÇUKLU DÖNEMİ
KAHİRE FUSTAT TOLUNOĞLU AHMET CAMİİ( )
BODRUM CAMİİ (Bodrum Mesih Paşa Camii) MİRELAİON KİLİSESİ
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
ARDAHAN ili ve özellikleri Zeliha IŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Dünyanın En GüzeL YerLeri. Çin Seddi ÇİN SEDDİ  Dünyanın en Büyük Yapısıdır.  M. Ö. 221 ile M. S. 608 yılları arasında yapılmıştır.  Seddin yıkılmış.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir. Açık avlulu medreselerin önemli örneklerindendir. İki katlıdır. Fakat ikinci kat yıkıldığından sonradan yapılmıştır. Bugünkü medresede yapı malzemesi olarak kesme taş, moloz taş ve tuğlanın kullanıldığı görülmektedir. Taç kapının arkasındaki giriş bölümü de eyvan olarak kabul edildiği takdirde medrese iki eyvanlıdır. Ancak, ana eyvan girişin tam karşısındadır.

KONYA SIRÇALI MEDRESE ALT KAT PLANI KONYA SIRÇALI MEDRESE ÜST KAT PLANI

Medrese doğu-batı yönüne doğru uzanan kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Sırçalı Medrese, tamamen simetrik, dengeli planı ile klasik Selçuklu medreselerinin ilk örneklerindendir. Medresenin ana cephesi, ortasına taç kapının(portalin) yerleştirildiği doğu cephesidir. Portal, tamamen kesme taştan yapılmış olan bu cephenin ortasında ileri doğru taşkındır. Portal, geometrik süslemeleri, kitabesi, yanlardaki mihrabiyeleri ve mukarnaslarıyla değişik bir görünüm sergilemektedir. Medresenin diğer üç cephesi oldukça sade ve monotondur. Portalden medreseye girilince, giriş eyvanının kuzeyinde türbe, güneyinde ise bir hücre yer almaktadır. Hücrenin güneyinde, türbenin ise kuzeyinde yine birer oda vardır. Bu odaların batı tarafları üst kata çıkan merdivenlerin yer aldığı koridor(dehliz) bulunmaktadır. Türbede II. Alaeddin Keykubad’ın Lalası Bedreddin Muslih yapmaktadır. Ortasında büyük bir şadırvan bulunan açık avlunun ana eyvan tarafı dışında, doğu, güney ve kuzey olmak üzere üç taraftan da revaklarla çevrilmiştir. Güney revakının önünde ve kuzey revakının ise arkasında simetrik olarak yerleştirilmiş dörder oda vardır. Medresenin batı kanadının ortasında ana eyvan, bu eyvanın güney ve kuzeyinde ise birer kubbeyle örtülü birer oda yerleştirilmiştir. Ana eyvanın güney duvarında çinili mihrap yer almaktadır. Dolayısıyla eyvanın yazlık dershane ve mescit olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca bu eyvanın kuzeyindeki odada da mihrap vardır. Eyvan kemerinin içinde, solda “Ameli Muhammed bin Muhammed bin Osman el-Benna el-Tusi” olarak mimarın adı yazılıdır. Eskiden eyvanı tamamen kaplıyan çini süslemelerden ve mihrap çinileri ile eyvanın avluya bakan cephelerindeki çinilerin çoğu bugün dökülmüştür. Günümüzde Mezar Taşı Müzesi olarak kullanılan Sırçalı Medrese Türk İslam Sanatları ve Mimarisinde, açık avlulu ve iki katlı Anadolu Selçuklu medreselerinin güzel bir örneğini oluşturması, çini süslemeleri ve portali gibi özellikleri bakımından önemli bir eserdir.