KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKG ve RİTİM-İLETİ BOZUKLUKLAR
Advertisements

KALBİN EKSİTASYON İLETİ SİSTEMİ
TEMEL EKG.
Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı
TEMEL EKG.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Tek hücreli canlılarda ve çok hücreli olup da hücreleri dış ortamla sıkı ilişkide olan canlılarda (hidra, planarya) özel bir dolaşım sistemi yoktur. Çünkü.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA PROGRAMI İŞ AKIŞ ŞEMASI ( YÜKSEK LİSANS DERECESİYLE KABUL EDİLENLER) 1.Yarıyıl: Ders Aşaması 1. yarıyıl.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
AFYON KACATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ZELİŞ KESKİN NO:
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
EQUIZSHOW.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
WEBQUEST (WEB MACERASI)
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
CANLILIK ve ENERJİ
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
DENETLEME VE DÜZENLEME. DENETLEME VE DÜZENLEME.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
IR SPEKTROKOPİSİ.
İzmir İli Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sahada Crush(Ezilme)Sendromunun.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Uçak Bileti Değiştirme
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Kırınım, Girişim ve Müzik
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Temel Bilgisayar Bilgileri
SOLUNUM.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Ölçü transformatorları
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOLAŞIM VE VÜCUT SAVUNMASI. DOLAŞIM VE VÜCUT SAVUNMASI.
Kalp.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Sunum transkripti:

KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ Hazırlayan: Serkan KÖSEOĞLU Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı 1423000103

MİYOKARDİYUM Miyokard hücreleri; kısa ,dallanan ve yarık bağlantılar ile birbirine bağlanan hücrelerdir. Yarık bağlantılar ile birbirine bağlanan miyokard hücrelerinin tamamına miyokardiyum denir.

MİYOKARDİYUM Miyokardiyum tek bir birim olarak işlev görür. Bu hücrelerden herhangi birinden oluşan aksiyon potansiyeli tüm hücrelere yayılır. Uyarılar öncelikle atriyumlarda oluşur ve böylece atriyumlar ventriküllerden önce uyarılmış olur.

İnnervasyonu Sempatik gangliyon-ardı lifler kalbin tamamını innerve eder ve noradrenalin salar. Kalp kası üzerindeki noradrenalin almaçları ß-adrenerjiktir. Parasempatik lifler ise atriyumlardaki hücreler üzerinde sonlanır ve asetilkolin salar. Kalp kası üzerindeki asetilkolin almaçları muskarinik tiptedir.

Kan Desteği Miyokard hücreleri diğer organlar gibi kan desteklerini arterlerden alır. Miyokardı besleyen arterlere koroner arterler denir.

Kalbin Elektriksel Aktivitesi Kalpte elektriksel aktivite üretme özelliğine sahip üç bölge bulunur. Bunlar sırasıyla; Sinoatriyal (SA) düğüm, Atriyoventriküler (AV) düğüm, Purkinje hücreleridir. SA düğüm kalbin uyarı merkezi olarak çalışır ve «pacemaker» da denilmektedir.

Kalbin Elektriksel Aktivitesi AV düğüm ve Purkinje lifleri de uyarı üretebilirler. Ancak normal koşullarda SA düğümden çıkan uyarılar ile baskılanmaktadır. Bunun nedeni SA düğümün uyarı hızının AV düğüm ve Purkinje liflerinden hızlı olmasıdır. Eğer SA düğümden başka bir bölge kalbin pacemaker merkezi haline gelirse bu odağa «ektopik odak» denir.

Pacemaker Potansiyeli SA düğüm özelleşmiş miyokard hücrelerinden oluşur. Bu hücreler sabit bir dinlenim potansiyeline sahip değillerdir. Bunun yerine SA düğüm hücrelerinde diyastol süresi boyunca ‘pacemaker potansiyeli’ denilen yavaş ve spontan depolarizasyon oluşur.

Pacemaker Potansiyeli -40 mV bu hücrelerde aksiyon potansiyeli oluşumu için eşik değerdir. Zar potansiyeli -60 mV değerden -40 mV değere yavaş yavaş yükselir.

Pacemaker Potansiyeli Spontan depolarizasyon, hiperpolarizasyona yanıt olarak açılan iyon kanalları nedeni ile gelişir. Bu kanal hem Na+ hem de K+ iyonuna geçirgendir. Na+ iyonunun hücre içine girişi depolarizasyonu oluşturur. Zar potansiyeli eşik değere ulaştığında pacemaker hücrelerinin plazma zarında bulunan voltaj kapılı Ca2+ kanallarının açılmasına neden olur.

Pacemaker Potansiyeli Kanalların açılmasıyla Ca2+ iyonu pacemaker hücrelerine girer. Bu Ca2+ girişi miyokard hücrelerinde kasılmaya neden olur. Repolarizasyon ise K+ iyonunun voltaj kapılı K+ kanallarından hücre dışına çıkışıyla gerçekleşir.

Miyokardın Aksiyon Potansiyeli Bir miyokard hücresi SA düğümden çıkan aksiyon potansiyeli ile uyarıldıktan sonra kendi aksiyon potansiyelini üretir. Miyokard hücrelerinin dinlenim zar potansiyeli -85 mV’tur. SA düğümden gelen aksiyon potansiyeli ile uyarılıp depolarize olan miyokard hücresi eşik değere ulaşınca voltaj kapılı Na+ kanalları açılır.

Miyokardın Aksiyon Potansiyeli Faz 0: Voltaj kapılı Na+ kanalları ile depolarizasyon Faz 1: Voltaj kapılı K+ kanallarının açılması ile repolarizasyon başlangıcı Faz 2: L tipi voltaj kapılı Ca2+ kanalı ile plato faz oluşumu Faz 3: Ca2+ kanallarının kapanması, K+ çıkışı devamı ile repolarizasyon

Miyokardın Aksiyon Potansiyeli Miyokard aksiyon potansiyelini diğer kas hücreleri ve sinir aksonlarında görülen aksiyon potansiyellerinden ayıran özellik uzun plato evresidir.

Kalbin İleti Sistemi SA düğümden çıkan aksiyon potansiyellerinin taşınmasından özelleşmiş miyokard hücrelerinden oluşan ileti sistemi sorumludur. Bu ileti sistemi; AV düğüm, His demeti ve Purkinje liflerinden oluşur.

Kalbin İleti Sistemi Üretilen aksiyon potansiyeli, internodal yollar üzerinden hızla sağ atriyumun tabanına yerleşik olan atriyoventriküler (AV) düğüme iletilir. AV düğüm, atriyal depolarizasyon ile ventriküler depolarizasyon arasındaki bağlantıdan sorumludur. Aksiyon potansiyelinin AV düğümden geçişi kısa bir gecikmeye uğrar. Bu gecikme ventriküllerin uyarılması başlamadan önce atriyumların kasılmasının tamamlanmasını sağlar.

Kalbin İleti Sistemi AV düğüm uyarılmış hale geçtikten sonra aksiyon potansiyeli his demeti adı verilen ileti liflerine sahip yolla interventriküler septum üzerinden aşağıya doğru yayılır. His demeti, interventriküler septum içinde kalbin apeksinde birbirinden ayrılıp her iki ventrikülün duvarlarına giren sağ ve sol demet dallarına ayrılır.

Kalbin İleti Sistemi Bu demet dalları da ventriküller içinde yaygın biçimde dağılmış purkinje lifleri olarak dallanır. Purkinje lifleri uyarıyı ventriküler miyokard hücrelerine hızlıca dağıtır. Ventrikül miyokardında aksiyon potansiyelleri içten dışa doğru yayılarak iki ventrikülün eşzamanlı kasılmasını ve pulmoner ve sistemik dolaşıma eş zamanlı kan pompalamasını sağlar.

Uyarının İletilmesi SA düğümden çıkan aksiyon potansiyelleri atriyumlara internodal yollarla yaklaşık 0,8-1,0 m/sn hızla yayılır. AV düğüme geldiğinde hızı 0,03-0,05 m/sn’ye kadar düşer. AV düğümü geçen uyarılar His demetinde hızlanarak Purkinje liflerinde 5 m/sn hıza kadar ulaşır. Uyarıların bu şekilde hızla iletilmesiyle ventriküler sistol atriyal sistolden 0,1-0,2 sn sonra başlar.

TEŞEKKÜRLER…