YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
Yerfıstığı.
MADDE DÖNGÜLERİ
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Anız Yangınlarının Önlenmesi
EROZYON SUNUSU.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
TARIMDAKİ GELİŞMELER.
TOPRAK TAHLİLİ.
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
EKOLOJİK ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
BİTKİ VE HAYVAN DOSTLARIMIZ
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
biyoteknoloji ve önemi
ORMANCILIK UYGULAMA PROJELERİNİN ÇEŞİTLERİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük.Müh.
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
1.OTLATMA KAPASİTESİ Otlatma kapasitesi, belirli genişlikteki bir merada, belirli uzunluktaki bir otlatma mevsiminde uzun yıllar bitki örtüsü, toprak ve.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
BİTKİLERDE BESLENME.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
Çim Türleri (Lolium Sp.)
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Mikroskobik Canlılar.
Tarım sektörünün önemi
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
ORGANİK TARIMDA YEŞİL GÜBRELEME
Sunum transkripti:

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Prof.Dr. Cengiz Sancak YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yem Bitkilerinin Ekim Nöbetindeki Faydaları YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yem Bitkilerinin Ekim Nöbetindeki Faydaları 1. Baklagillerin köklerinde bulunan yumrucuklarda (Nodozite) yaşayan yumrucuk bakterileri (Rhizobium sp.) havanın serbest azotunu toprağa bağlarlar. 2. Baklagil ve buğdaygil yembitkileri yetiştirildikleri toprakta bol miktarda kök artığı bırakarak, toprağın organik maddece zenginleşmesini sağlarlar. 3. Baklagil ve buğdaygil yembitkilerinin ekim nöbetine alınması toprağın çeşitli katmanlarından faydalanılmasını sağlar. 4. Ekim nöbetine alınan yembitkileri sayesinde işgücü bütün mevsimlere dağıtılır. 5. İşletmede uygun bir ekim nöbeti taprakta erozyonu (toprağın aşınıp taşınmasını=aşınımı) önler. 6. Aynı bitkilerin bir tarlada üst üste ekilmesi hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açar. Uygun bir ekim nöbeti bu zararın azalmasına, daha garantili bir ürün alınmasına yardım eder. 7. Ekim nöbeti sayesinde bir ürünün herhangi bir nedenle zarar görmesi halinde diğer ürünlerle zarar kapatılır. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yem Bitkilerinin Önemi 1) Yem Bitkilerinin Hayvan Beslemedeki Önemi 2) Yem Bitkilerinin Toprak Korumadaki Önemi 3) Yem Bitkilerinin Toprak Verimliliğine Etkisi 4) Yem Bitkilerinin Ekim Nöbetindeki Yeri ve Önemi 5) Yem Bitkilerinin Yeşil Gübre Olarak Kullanımı Yönünden Önemi YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları Tarım işletmelerinin çok küçük ve arazilerin parçalı olması, Tohumluk sorunu, Değişik ekolojik bölgelere uygun yüksek verimli çeşitlerin ıslah edilip geliştirilmemiş olması, Yem bitkilerinin hayvan beslemedeki önemlerinin yeterince bilinmiyor olması, Hayvansal ürünlerin işlenme, satış ve dağıtımında yaşanan sorunlar, YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Yem bitkilerinin toprak ve su koruma, tarımda verimliliğin artırılması, hastalık ve zararlıların yaygınlaşması engellemesi ve diğer birçok yararının tam olarak bilinmemesi, Yem bitkileri tarımında ekim, bakım, hasat, harman ve değerlendirme gibi işlemlerin iyi bilinmemesi ve bu işlemleri gerçekleştirmek için gerekli olan alet ve ekipmanların yetersiz olması, Başlangıç giderlerinin diğer tarım ürünlerine göre fazla olması, YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Yem bitkileri ürünün paraya dönüşmesi uzun zaman almaktadır, Yem bitkileri ürünlerinin satışı, depolama ve korunması zor ve fazla yer kaplamakta, Yüzyıllardır gelen alışkanlıklar YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ