6. Hafta Hollanda’nın yükselişini hazırlayan etmenler:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Politik Fay Hatları (cleavages)
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
ERASMUS. Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
CLK BOĞAZİÇİ ELEKTRİK Gayrimenkulün Enerjisi Raporu 2016 Yılı – İlk 6 Ay 2 Ağustos 2016.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
MERKANTİLİZM NEDİR?. Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da.
REFORM HAREKETLERİ. REFORM Kelime anlamı olarak “Yeniden düzenleme” anlamına gelen Reform 16. yüzyılda Almanya’da başlayan ve kısa sürede Avrupa’da yayılan;
Turizm Çoğrafyası Hazırlayan: Kunduz Mustapaeva. Hollanda Konu Tanımı Tarihi İklimi Tabii Kaynakları Ekonomi Turizmi Gezilecek Yerler İlginçler...
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuruları   Değerli Koordinatörler, Sevgili Öğrenciler,   Üniversitemizin Erasmus+ Öğrenci.
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Hazırlayan: Recep Gürkan TINÇ
HS Miryokefalon Savaşı …
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Rewe Gruop 1927 yılı 1 Ocak kooperatif Köln olarak kurmuştur
TANTUR.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KUDÜS.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
11. Hafta İngiltere Küresel Sisteminin Temel Yapıtaşları
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
2009 Nisanında Hırvatistan ve Arnavutluk da NATO üyesi oldu.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
EBOPRAS ıc Dr. Cenk DEMİRDÖVER Dr. Serhan TUNCER.
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Küreselleşme tartışmaları
SOSYAL BİLGİLER PERFORMANS ÖDEVİ DARENDE İLKÖĞRETİM OKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
DİPLOMASİ Diplomasi nedir? Diplomasiye neden ihtiyaç var?
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÜNYA SİSTEMİ KURAMI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YÜZYIL SAVAŞLARI VE AVRUPA DEVLETLER SİSTEMİNİN DOĞUŞU
Sunum transkripti:

6. Hafta Hollanda’nın yükselişini hazırlayan etmenler: Din savaşları: Kıtada yükselen protestan tepki reform-karşı reform silsilesiyle kıtasal bir iç savaş yaratmak üzereydi. Daha 16. Yüzyılın başlarında İngiltere kiliseyi ulusallaştırarak (Anglikanizmin doğumu) Katolik egemenliğine ciddi bir darbe vurmuştu. Kıtada ise Luther ve Calvin papalığın ilahi otoritesini sorgulayan ciddi bir reform hareketine yol açtılar. Bu arada kıtada Habsburg egemenliğine karşı çıkmak isteyen her siyasi ve toplumsal unsur için de önemli bir direniş hattı yarattılar. Hollanda merkezli sermaye birikiminin yükselişi: Cenova/Venedik sistemi çözülürken Kuzey Avrupa’da ciddi bir ekonomik canlanma yaşandı. Önce Hansa Ligi kentleri (Hamburg, Lübeck ve Bremen) sonra ise Aşağı Ülkelerde (Hollanda ve Belçika) bazı şehirler (Brugge, Brüksel, Amsterdam, Utrecht ve Rotterdam) bu yükselişin önderliğini ele geçirdiler. Ancak ikinci kümedekiler henüz İspanya Habsbuırglarının egemenliği atlındaydılar. Diğer taraftan özelikle Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht yükselen kapitalistik sermaye birikimine ticari antrepo olarak eklemlendiler. Bu öz merkezli bir sermaye birikimine yol açtı. Diğer taraftan İspanya tarafından ağır bir vergilemeye tabi tutlmaktaydılar. Bu rotamda Holanda ticaret kapitalizmi ile İspanya Habsburgları arasındaki çatlak büyüdü. Bu yarılma kendisini İspanya katolsizmine karşı Hollanda Kalvinizminde dışa vurdu.

4. Bu ortamda Hollanda ticari kapitalizminin İspanya’ya karşı isyanı hem ulusal, hem ekonomik hem de dinsel bir eksene oturdu. 5. Hollanda bu süreçte yenilmez armadanın denizdeki ambargosunu delecek kadar güçlendi, karada ise İspanya güçlerini yenilgiye uğrattı. Bu süreçte anti-Habsburg kıtasal güçlerin de desteği elde edildi.