Medreseler avlularına göre:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

SELÇUKLU MİMARİSİ.
Medreseler, din öğretimi ve İslam hukuku yanında; tıp, felsefe, tarih, astronomi ve matematik gibi bilimlerin de okutulduğu öğretim kurumlarıdır. Anadolu.
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
OSMANLI MİMARLIĞI.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
GELENEK VE MODERNLİK ARASINDA GENÇLİK Giriş Araştırma Yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Gelenek ve Modernlik.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Diyadin İmam Hatip Lisesi Eğitim Öğretim yılında toplamda 4 sınıf ve 146 dokuzuncu sınıf öğrencisi ile eğitim ve öğretime başlamıştır. İmam.
SİVAS. Ulu Camii Sivas müzesinde bulunan kitabesine göre yılında Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırılmıştır. 31x54 m ölçülerinde ve yaklaşık.
Wank Manastırı ( Kızıl Manastır) Garmik Vank
Mısır danatında resim ve heykel
HALK MİMARİSİ.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Mustafa Kemal AtatürkMustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri üzerine Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından projelendirilen.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
Hacı Bayram Veli Camii.  Yer: Ankara, Türkiye  Coğrafi Koordinatlar:39°56 ′ ″ K32°51 ′ ″ D  İnanç: İslam  İnşaat Başlangıç Tarihi: 1427.
Kitabın künyesi Editör:Ahmet Polat Yazan:Daniel Defoe Derleyen:Öykü Zerrem Kapak:Kenan Tunca Dizgi,sayfa ve kapak tasarım:Mat Yapım Redaksiyon-Düzelti:Şebnem.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Çağdaş Türk sanatını konu alan birçok kaynakta, ulusal ve yöresel Türk resminin kurucusu ve öncüsü olarak nitelendirilen Turgut Zaim, 1906 yılında İstanbul`da.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
 Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.Hindistan  İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
Metinlerin Sınıflandırması
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
COĞRAFİ KONUM.
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
HS Miryokefalon Savaşı …
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
AhşAP SANATI.
ROYAL ONTARIO YAPININ TARİHÇESİ: MİMARİ YAKLAŞIMI: DANIEL LIBESKIND
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
<<<<<<>>>>>>
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
Sunum transkripti:

Medreseler avlularına göre: MEDRESELERLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER Medreseler iki ana unsurlarına göre sınıflandırılarak incelenmektedir: Birisi avlularına göre, diğeri ise eyvanlarına göre. Medreseler avlularına göre: 1-) Kapalı Avlulu Medreseler: Afyon Sincanlı Boyalıköy Medresesi(XIII. Yüzyılın ilk yarısı), Isparta Atabey Ertokuş Medresesi(1224), Konya Ali Gav Medresesi( XIII. Yüzyılın ortaları), Konya Karatay Medresesi(1251), Konya İnce Minareli Medrese(Darülhadis)(1258-1279), Kırşehir Caca Bey Medresesi(1272), Afyon Çay Yusuf bin Yakup Medresesi(1278), Erzurum Yakutiye Medresesi(1310). 2-) Açık Avlulu Medreseler: Çorum Alaca Karahisar Medresesi(XII. Yüzyılın sonları), Kayseri Çifte Medrese(Gevher Nesibe Hatun Medresesi)(1205), Kayseri Huand Hatun Medresesi(1240), Konya Sırçalı Medrese(1242), Akşehir Taş Medrese(XIII. Yüzyılın üçüncü çeyreği), Antalya Karatay Medresesi(1250), Sinop Süleyman Pervane Medresesi(1262), Kayseri Sahibiye Medresesi(1267), Sivas Buruciye(1271), Sivas Gök Medrese(1271), Sivas Çifte Minareli Medrese(1271), Tokat Gök Medrese(1275), Erzurum Çifte Minareli(Hatuniye) Medresesi(1290).

Medreseler Eyvanlarına Göre: 1-) Tek Eyvanlı Medreseler: Mardin Marufiye Medresesi(XIII. Yüzyılın ilk çeyreği), Diyarbakır Mesudiye Medresesi(1198-1223), Konya Karatay Medresesi(1251). 2-) İki Eyvanlı Medreseler: Tokat Yağıbasan Medresesi(1151-1152), Kalehisar Medresesi, Diyarbakır Zinciriye Medresesi(1198). 3-) Üç Eyvanlı Medreseler: Akşehir Taş Medrese(1250). 4-) Dört Eyvanlı Medreseler: Sivas Buruciye Medresesi (1271), Sivas Gök Medrese (1271), Erzurum Çifte Minareli Medrese(1290) MEDRESELERDE GENELLİKLE ŞU UNSURLAR BULUNUR 1-) Açık veya kapalı avlu 2-) Eyvan 3-) Su tesisi (şadırvan) 4-) Odalar(hücreler) 5-) Mescit(veya mescit olarak kullanılan bir oda veya eyvan) 6-) Türbe

KONYA KARATAY MEDRESESİ Konya Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus’un vezirlerinden Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Kapalı avlulu ve tek eyvanlı bir medresedir. Kare planlı olan medresenin tahmini şekline göre, dört köşede kubbeyle örtülü dört oda yer almaktadır. Bu odalardan veya mekanlardan güneybatı köşedeki oda türbe olarak, güneydoğudaki ise giriş mekanı şeklinde tertiplenmiştir. Güneydoğu köşedeki odanın doğu cephesinde portal bulunmaktadır. Ancak, günümüze portal ulaştığı halde, portalin arkasındaki ve kuzeyindeki mekanlar ulaşamamıştır.

Portal, medresenin güneydoğu köşesine yakın olarak yerleştirilmiştir Portal, medresenin güneydoğu köşesine yakın olarak yerleştirilmiştir. Zengilerden gelen ve ilk defa Konya Alaeddin Camii avlu cephesinde görülen köşe dolguları ve renkli taş kakma düğümlü geçmeler bu portalde de görülmektedir. Ayrıca bu portalde, üç tane kabara, geometrik panolar, Selçuklu sülüsü ile kabartma yazılar, ince detaylı mukarnaslar, sarma kemer motifleri, Selçuklu taş işçiliğinin en asil kompozisyonlarından birini oluşturmuştur. Gerek köşelerdeki odaları örten kubbelerde gerekse avluyu örten kubbede geçiş unsuru olarak yelpaze biçimindeki üçgenler kullanılmıştır. Şadırvanlı üstü kapalı orta avlunun doğusunda iki küçük oda, avlunun güney ve kuzeyinde ise simetrik olarak yerleştirilmiş üçer hücre vardır. Avlunun batısında ise eyvan yer almaktadır.

Anadolu’da ilk defa Atabey Ertokuş Medresesi’nde görülen büyük eyvanın iki tarafındaki kubbeli odalar daha sonra Anadolu Selçuklu medrese mimarisinde sık sık tekrarlanmıştır. İşte bunlardan bir tanesi de Konya Karatay Medresesi’dir. Ayrıca, bu medrese, Anadolu Selçuklularının çini süslemeleri bakımından en zengin abidevi yapılarından birisidir. Kubbeyi ve duvarları kaplayan çini mozaik süslemeler mimari ile tam bir ahenk halinde mekan etkisini artırmaktadır. Ağırlığını kaybetmiş ve yükselmiş olan kubbe büyük eyvanla iyice kaynaşarak tam bir mekan birliği yaratmıştır. Bu kubbe, Osmanlı cami mimarisine adeta bir hazırlık olmuştur. Yelpaze biçiminde açılan, köşeler üzerine oturan avlu kubbesinin, firuze ve lacivert mozaik çinilerle iri geometrik yıldızları adeta gökyüzünü andırmaktadır. Ayrıca bu kubbedeki, patlıcan moru, firuze ve beyaz renklerden meydana gelen süslemeler, insana gökyüzünün sonsuzluğunu ve kozmik düzeni hatırlatmaktadır. Gösterilen titiz işçilik nedeniyle on altı yıldız kümesinin hiç birisinde santimlik bir hata yapılmamıştır. Kompozisyonun giriftliği, renk uyumu ve insanda uyandırılan ve bırakılan tesirler, dikkate alındığında bunun gerisinde derin bir felsefenin, matematik bilgisinin, zengin bir ruh dünyasının, maddi refahın ve sanat aşkının bulunduğu açıkça görülmektedir. Günümüzde Çini Müzesi olarak kullanılan Konya Karatay Medresesi, Türk İslam sanatları ve mimarisinde, kapalı avlulu ve tek eyvanlı Anadolu Selçuklu medreselerinin önemli bir örneğini oluşturması yanında, portalindeki süslemeleri, kubbeye geçiş unsurları, çini mozaik süslemeleri ve avluyu örten kubbesindeki kozmik süslemeleriyle önemli bir eserdir.