SOS 417 GÖRSEL SOSYOLOJİ Prof. Dr. Hayriye ERBAŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mehmet Erdem Dünyadaki insanların % 25’i günde sadece 1 doların altındaki gelirleriyle sefil bir hayat yaşıyorlar. Biliyor musunuz?
Advertisements

Biliyor musunuz? Dünyadaki insanların % 25’i günde sadece 1 doların altındaki gelirleriyle sefil bir hayat yaşıyorlar.
Izleyecekleriniz gercegin ta kendisidir..
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
Hazırlayan : İ hsan ÇET İ N Erzincan Dijital Vatandaşlık.
2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM MEVZUATI VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNLARINDA AYRILMA İŞLEMLERİ.
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
Geleceği şekillendirmekten sorumluyuz… 11 Mart 2009www.futurizm.org.tr Future Tips Future Tips.
Sayfalar için ENTER tuşuna basın veya tıklayın MUTLULUK ELİNDEKİ SAHİP OLDUĞUN DEĞERLERLE HAYALLERİNİN ÇAKIŞMASIDIR. EĞER MUTSUZSAN, EMİN OL Kİ; ELİNDEKİ.
40 ALTIN. Küçük Abdulkadir okumak, bilgili, kültürlü bir insan olmak istiyordu. Annesi, babasından kalan 40 altını kıyafetinin koltuğunun altına dikti.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
OYUN MATERYALLERİ VE OYUNCAK SEÇİMİNDE AİLELERE VE EĞİTİMCİLERE ÖNERİLER Doç. Dr. Ender DURUALP.
Neden Yabancı Dil Öğreniriz?
«YURTTAŞ GAZETECİNİN ALET ÇANTASI: CEP TELEFONU»
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
AKVARYUM TEKNİĞİ.
JANR RESİM.
AÇIKLAMALAR Su Festivali Raporlama Şablonu’na hoşgeldiniz. Ülkenizde Su Kaşifi finalisti olabilmeniz için öncelikle bu dokümanı doldurarak başvurunuzu.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
DRAMANIN ENGELLİ ÇOCUK AÇISINDAN SAĞLADIĞI YARARLAR
İletişimin Zamanda yolculuğu
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Northwind traders Biz Kimiz?
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
DRAMADA LİDER VE KATILIMCILAR
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
NBP103 Programlama Temelleri Öğr. Gör. Mahmut Kılıçaslan
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
İnternet Tarayıcı Programlar
Isının Yayılma Yolları
Başkasının parasını bulunca sahibine vermek en doğru harekettir.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
YAŞAM OLAYLARI VE ÇOCUK
GÖRSEL SOSYOLOJİ Prof. Dr. Hayriye ERBAŞ.
Erken Öğrenme Devinsel Beceriler ve Algısal Yetenekler
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
Hazırlayan: Nurhan UZ.
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Etkinlik Adı: Bilgisayardaki çocuk bana benzesin Etkinlik Kazanım: Kendini Tanıyabilme, Başkalarıyla ilişkilerini başlatabilme Etkinlik Gün: 2 Etkinlik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI BİLEMEZDİM Kİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Toplumsal CİNSİYET SİNEMA & GÖRME BİÇİMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
HADİ ACELE ET... 3 Ağustos 2019
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

SOS 417 GÖRSEL SOSYOLOJİ Prof. Dr. Hayriye ERBAŞ

FOTOĞRAFLAR VE SOSYOLOJİ Hayriye Erbaş

Kevin Carter Hayriye Erbaş

Kevin Carter 1994’te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter’ın çektiği fotoğraf, Sudan’da açlıktan ölmek üzere olan küçük bir kız çocuğu ile arkasında bekleyen bir akbabayı gösteriyor. Kızın, birkaç kilometre ilerideki Birleşmiş Milletler yardım kampına gitmek istediği sanılmaktadır. Bu an fotoğraflandıktan sonra akbaba kaçmıştır, fakat Kevin Carter küçük kıza yardım etmemiştir. Bunun sebebi o dönemde fotoğrafçıların ve gazetecilerin bulaşıcı hastalıklar nedeniyle insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılmalarıdır. Çocuğu geride bıraktığı için yoğun eleştirilere maruz kalan Carter, profesyonel fotoğrafçı olduğunu, yardım görevlisi olmadığını söylerek kendisini savunmuştur. Fotoğraf yardım örgütlerine büyük miktarda maddi kaynak sağlamıştır. Ancak Carter, fotoğraf ödül aldıktan 3 ay sonra depresyon sebebiyle egzoz verdiği kamyonetinin içinde müzik dinleyerek intihar etmiştir. Hayriye Erbaş

Akbaba ve Çocuk (The vulture and the little girl) 1994’te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter’ın çektiği fotoğraf, Sudan’da açlıktan ölmek üzere olan küçük bir kız çocuğu ile arkasında bekleyen bir akbabayı gösteriyor. Kızın, birkaç kilometre ilerideki Birleşmiş Milletler yardım kampına gitmek istediği sanılmaktadır. Bu an fotoğraflandıktan sonra akbaba kaçmıştır, fakat Kevin Carter küçük kıza yardım etmemiştir. Bunun sebebi o dönemde fotoğrafçıların ve gazetecilerin bulaşıcı hastalıklar nedeniyle insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılmalarıdır. Çocuğu geride bıraktığı için yoğun eleştirilere maruz kalan Carter, profesyonel fotoğrafçı olduğunu, yardım görevlisi olmadığını söylerek kendisini savunmuştur. Fotoğraf yardım örgütlerine büyük miktarda maddi kaynak sağlamıştır. Ancak Carter, fotoğraf ödül aldıktan 3 ay sonra depresyon sebebiyle egzoz verdiği kamyonetinin içinde müzik dinleyerek intihar etmiştir. Hayriye Erbaş

Tartışmaların Dayandığı Temel Kaynaklar Susan Sontag (2008) “Platon’un Mağarasında”, Fotoğraf Üzerine, İstanbul: Agora Kitaplığı, s. 1-30. Susan Sontag (2004) Başkalarının Acısına Bakmak, İstanbul: Agora Kitaplığı. Roland Barthes, Camera Lucida: Fotoğraf Üzerine Düşünceler, AltıKırkbeş Yayınları, İstanbul, s. 17-36. Roland Barthes, Camera Lucida: Fotoğraf Üzerine Düşünceler, AltıKırkbeş Yayınları, İstanbul, s. 17-36. Hayriye Erbaş