Flavonoidler Doğada bir milyar yıldan beri bulunmaktadırlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Asparagus plumosus.
BİTKİLERDE ÜREME.
Crocosmia lucifer.
Büyük yapraklı ıhlamur
ÇİÇEKLİ ÇİÇEKSİZ BİTKİLER ...Egitimhane.com....
Caesalpinia gilliessii
Broussonetia papyrifera
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
BİTKİLER.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
Yerfıstığı.
TOHUM OLUŞUMU.
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
? Bu canlıları gruplandırmasında arkadaşımıza yardım eder misiniz?
Toprak suyu.
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
Teknoalem.org // Levent
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Canlıları tanıyalım.
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Albizia julibrissin.
BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
SOYA.
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
VERBASCUM BOMBYCİFERUM Yumuşak tüylü Sığırkuyruğu
BİTKİ ÖRTÜSÜ KAPLAMA ÖLÇÜMLERİ
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
Cineraria.
BİTKİLER VE ÇEŞİTLERİ.
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
BİTKİSEL HORMONLAR.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Althea rosa ( Gül Hatmi) FAMİLYA: Malvaceae CİNS: Alcea TÜR: Althea officinalis Althea hibiscus Althea hibiscus Althea rosa Althea rosa Althea purple.
PODOCARPACEA Pinales takımına ait bir bitki familyasıdır. Güney yarım kürenin sıcak bölgelerinde yayılmışlardır. Türkiye'de Podocarpus kıyı şehirlerimizde.
Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına ………………. Denilir Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına.
BİTKİLER.
SEKONDER METABOLİTLERİN EVRİMİ
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
SEBZELER.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
Bitkilerde Kemotaksonomi
Kemotaksonomik Verilere Dayalı Filogeniler
Element , Bileşik ve Karışımlar
Bitkisel Lifler Genel Özellikleri
Amino Asit Yoğunlaşma Grubu Alkaloid Tipi Bazı Önemli Kaynaklar Tirozin veya fenilalanin Deamine tirozin veya fenilalanin birimi (C6C2) 1-Benziltetrahidro-izokinolinler.
Ç İ Ç E K A.Ç.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
RETRONESİN SENTEZİ
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
Diğer Familyalara Ait Yem Bitkileri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

Flavonoidler Doğada bir milyar yıldan beri bulunmaktadırlar. Yosunlar, eğrelti otları ve gymnospermlerden angiospermlere kadar bulunan, sekonder metabolitlerin en yaygın ve en büyük gruplarından birini teşkil eder.

Polimerik yoğunlaşmış taninler (örn. prosiyadinler), ubikitöz glikozidik formlar, İzoflavonoidler neoflavonoidler, bir fenilpronil biriminin 3 asetat birimi (bir poliketid) ile kombinasyona dayanan yapısal varyantların geniş dağılımı bulunmaktadır. Her yerde bulunmaları ve nispeten basit analiz metotlarıyla ulaşılabilirlikleri nedeniyle flavonoidler, kemotaksonomistler tarafından diğer tip bileşiklerden daha fazla dikkat çekmiştir.

Fabaceae, ilginç bir flavonoid dağılımlı bir familya olarak da önemli bir yer tutar. İzoflavonoidler, hem fitoaleksinler, hem de konstitutif metabolitler olarak bulundukları Papilionoideae’nin belirgin bir özelliğidir.

Neoflavonoidler, fenilpropen ve triketid öncüsünün alternatif bir siklizasyon modelini temsil ederler. Hem Papilionoideae’de (Dalbergieae tribusunda), hem de bazı Clusiaceae cinslerinde bulunmaktadırlar.

Fitoestrogenik özellik sergileyen izoflavonlar, Fabaceae’den başka Asteraceae, Iridaceae (Iris), Myristicaceae (Osteophleum, Virola), Chenopodiaceae (Spinacia), Moraceae (Maclura) ve Rosaceae (Cotoneaster)’de sınırlı bir dağılıma sahiptir

Flavonoidlerin farklı iskelet yapıları

Ksantonlar Çok az sayıdaki bitki familyasında rastlanan sekonder metabolitlerdir. Yapıları ve kramotografik davranışları flavonoidlere benzemektedir. Ancak flavonoidlere doğada sıkça rastlanırken, ksantonlar sınırlı sayıda familyada bulunurlar. Flavonoidler bir C6C3 ve bir triketid öncüsünün ürünü iken, ksantonlar bir C6C1 birimi ile bağlanmış triketid’den meydana gelir.

Angiospermae’de ksanton üretiminin görünüşe göre ilişkisiz iki merkezi vardır. Clusiaceae ve Gentianaceae. İlki ile ilgili olarak, Bonnetia ve Archytaea gibi cinslerde ksantonların bulunuşu, onları Theaceae’den ziyade Clusiaceae’ye dâhil etmek için güçlü bir kanıt olarak gösterilir.

Ksanton

Gentianaceae

Clusiaceae

Kumarinler

Bir orto-hidroksi-cis sinnamik asitin bir lakton formasyonu ile türemiş basit kumarin çekirdeği yüksek bitkilerdeki yaygın metabolittir ve çoğu kez glikozidik formda bulunur

Kumarinler, Apiaceae’de,

Fabaceae’nin bazı cinslerinde (örn Fabaceae’nin bazı cinslerinde (örn. Dipteryx odorata, Melilotus officinalis),

Poaceae’de (örn. Anthoxanthum odoratum)

Rubiaceae’de (örn. Galium odoratum) yaygındır.

Kumarinler, aşağıdaki familyalarda başlıca kimyasal marker konumundadır. Apiaceae’de (Apioideae alt familyası) Rutaceae

Bu durumlarda, kumarin çekirdeği, furokumarin ve piranokumarin yapılarına yol açan bir prenil biriminin ilavesi ile süslenir

Esas olarak yapraklarda sentezlenmelerine rağmen, en yüksek miktarda meyvelerde, bundan sonra da köklerde ve gövdelerde bulunurlar. Ek olarak mevsimsel değişiklikler ve çevresel faktörler kumarinlerin bulunduğu organları etkileyebilir.

Kumarinlerin geniş bitki grubunda dağılmış oluşu fitoaleksinler olarak davranabilme kabiliyetleriyle ilgilidir, örneğin, travmatik yaralanma, çiçeklerin solma işlemi sırasında, bitkinin hastalanmasına ve ölmesine cevap olarak oluşmaktadır. Yaprakların yüzeylerinde, meyveler ve tohumlarda birikirler. Bitki patojenlerinin gelişimini ve spor oluşturmasını inhibe ederler, böceklere ve diğer karasal omurgasızlara karşı repellent olarak davranırlar.