Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ"— Sunum transkripti:

1 B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
Tek yıllık veya iki yıllık birkilerdir. Yapraklar yoncalarda olduğu gibi üçlüdür. Ancak, yaprakçık kenarlarının tümü dişlidir. Kulakçıklar, mızrak şeklinde ve kenarları genellikle düzdür. Çiçek durumları seyrek salkımdır. Yaprak koltuklarından çıkan uzun çiçek sapı üzerinde çok sayıda ufak çiçek yerleşmiştir. Taç yapraklar beyaz veya sarı renklidir. Bir çok taşyoncası türünde belirgin bir şekilde vanilyaya benzer kumarin kokusu hissedilir.

2 Ak ve sarıtaşyoncası iki yıllık bitkilerdir.
AKTAŞYONCASI (Melilotus alba Desr.) SARITAŞYONCASI (Melilotus officinalis (L.) Lam) Ak ve sarıtaşyoncası iki yıllık bitkilerdir. Ancak, tek yıllık varyeteleri de vardır. İki yıllık bitkiler ilk yıl bitkisel olarak gelişir, ikinci yıl çiçek açar ve tohum bağlarlar. Buna karşılık, tek yıllık formlardan ekildiği yıl tohum üretimi yapılabilir. Taş yoncaları otlatmak, kuru ot, silo yemi üretmek ve toprak ıslahı amacı ile yetiştirilir. Yeşil otunda vanilyaya benzer kokuda fakat, acı lezzetli kumarin maddesinin bulunması nedeniyle hayvanlar tarafından sevilerek yenmez.

3 Kumarin kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir maddedir
Kumarin kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir maddedir. Bu nedenle, otu hafifçe kurutulduktan sonra hayvanlara verilmelidir. Bitkinin yaprakçıkları yonca yaprakçıklarına çok benzer. Ancak, yaprakçıkların kenarları tamamen dişlidir. Kulakçıklar, mızrak şeklinde kenarları düzdür. Çiçekler, yaprak koltuğundan çıkan uzun bir sap üzerinde seyrek salkım şeklinde bulunurlar. Taç yapraklar, aktaşyoncasında beyaz, sarıtaşyoncasında sarı renklidir. Meyveler, küçük bakla şeklindedir. Genellikle tek, bazen iki, nadiren üç veya dört tohum bulunur.

4

5

6

7

8


"B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları