Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bitkisel Lifler Genel Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bitkisel Lifler Genel Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Bitkisel Lifler Genel Özellikleri

2 Bitkilerin tohumlarından, saklarından, yapraklarından veya meyvelerinden elde edilen liflerdir.
Bu lifler genellikle epidermik veya sklerankimatik hücrelerden oluşur Bitkilerin dış yüzeyini örten dokuya epiderma (deri doku) denir, pamuk tohumunu üzerini örten lifler bu tip tüylerdir. Sklerantikima (sert doku), bu dokuyu oluşturan hücreler ölüdür. Çeperleri her yönden serttir, keten kenevir lifleri tipik örnekleridir.

3 Bitkisel lifler bulundukları bitki organlarına göre
Tohum lifleri(pamuk) Sak lifleri (keten kenevir) Yaprak lifleri (sisal abaca) Meyve lifleri (hindistan cevizi, lif kabağı)

4 Bitkisel liflerin büyük çoğunluğu selülozdan oluşmuştur
Bitkisel liflerin büyük çoğunluğu selülozdan oluşmuştur. Kimyasal yapılarında selülozdan başka kimyasal maddeler de bulunmaktadır Kimyasal yapılarına göre; Normal selülozlu lifler Pekto selülozlu lifler Ligno selülozlu lifler

5 Yağlı ve mumlu maddeler
Bitkisel liflerin bünyesinde bulunan başlıca maddeler Selüloz Hemiselüloz Lignin Pektik maddeler Yağlı ve mumlu maddeler Reçineli maddeler Renk maddeleridir

6 Selüloz bitkisel lifin asıl yapı maddesidir
Saf selülozun kimyasal yapısında karbon, hidrojen ve oksijen vardır Saf selüloz nem çekici bir maddedir Lignin, olgunlaşmamış ve sertleşmemiş kısımlarda bulunur. Pektik maddeler, bitkisel liflerin zamk maddeleridir.


"Bitkisel Lifler Genel Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları