AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM : 1141602025.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
Advertisements

BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ Donanımları Cihazlar
DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ  
Ağ Donanımları II Donanım Cihazları
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ Cihazları.
AĞ CİHAZLARI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ağ Bağlantı Cihazları.
Ağ Donanımları Cihazlar
AĞ DONANIMLARI Marmara BÖTE, 2012 – Osman Ay.
Ağ nedir?_____________________
Chapter 3. Ağ Donanımları
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
1. Modemler 2. Ethernet(Ağ) Kartları 3. Hub ve Switch 4. Router 5. Repeater Hamit altıparmak Yakın Doğu üniversitesi.
SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar.
Ağ Donanımları Cihazlar
AĞ SİSTEMLERİ.
Donanım Birimleri.
Temel Ağ Cihazları.
Ağ Donanımları Öğr.Gör.Şirin Karadeniz. Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır. Bakır tellerden ve üzerinde manyetik.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
DONANIM VE YAZILIM.
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
EK DONANIM KARTLARI.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
Veri İletişimi (Data Communications) Öğr. Gör. Mevlüt ERSOY.
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
ROUTER NEDİR? Elif Melike DEMİR
BİLGİSAYAR AĞLARI Hakan AYHAN Eğt. Bil. formatörü.
Hazırlayan: ELİF AKGÜN
LINK LAYER PROTOCOLS (ARP/INARP)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Ağ Topolojileri.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Ağ Topolojileri.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
Bilgi İşlem Organizasyonu
Temel Bilgisayar Bilgileri
Ağ Donanımları Cihazlar
Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi
Yerel Alan Ağları.
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Temel Ağ Cihazları ve Kablo Türleri
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Kablolar-Fiber Optik.
Ağ Sistemleri- Ağ Cihazları
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
Çevirmeli bağlantı nasıl çalışır(dial-up)?
Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları.
Sunum transkripti:

AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM : 1141602025

AĞ NEDİR ? Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ (network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir.

Ağ yapılarında kullanılan başlıca cihazlar: Göbek (Hub)   Anahtar (Switch)   Tekrarlayıcı (Repeater)   Köprüleyici (Bridge)   Yönlendirici (Router)   Güvenlik Duvarı Cihazları (Firewall)   Erişim Noktası (Access point)   NIC (Ağ Ara Birim Kartı )   Modem Mac Adresi Ağ Geçidi (Gateway)

HUB (GÖBEK) Fiziksel katman cihazıdır.  En basit ağ cihazlarından biridir Ağ sistemlerinde sinyallerin yeniden oluşturmasını ve yeniden zamanlanmasını sağlar. Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. (Kendisine gelen datayı bütün portlara gönderirler.) Bir repeaterın iki portu varken, bir hub’ın genellikle dört ile yirmi dört arasında portu vardır

SWİTCH (ANAHTARLAMA CİHAZI) 2. katman cihazıdır. Birden çok uç sistemi bir noktada toplayıp, onlar arasında anahtarlama yöntemiyle bağlantı kurulmasını sağlar. Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır. Gelen bilgileri sadece belli bir bilgisayarlara gönderir. Ağ durumunu izler, veriyi gönderip, iletim işleminin yapılıp yapılmadığını test eder.

REPEATER(TEKRARLAYICI) Kablonun kapasitesinden daha fazla mesafelere bağlantı kurulması gerektiğinde araya bir yükseltici konularak sinyalin güçlendirilmesini sağlayan cihazdır. Ağ kablosunun erişebileceği maksimum mesafeyi uzatırlar Ağdaki maksimum düğüm sayısını arttırır. Kablo arızalarının etkisini azaltabilir. Farklı kablo tipleri kullanan ağları birleştirebilir.

BRİDGE (KÖPRÜ) Birbiri ile aynı topolojide veya yakın topolojide olan“Yerel Alan Ağları”’nı birbirine bağlamak için kullanılır. OSI Veri İletim katmanında çalışır. İki bağımsız network arasına bir bridge, her iki tarafa da aktarılmak istenen paketleri inceler. Eğer paket, karşı tarafta bulunan bir hostu adresliyorsa, o paketi diğer ağa aktarır. Eğer paket aynı network içinde bir hostu adresliyorsa, karşı tarafın trafiğini artırmamak için, orayı adreslemeyen paketleri süzer.

ROUTER (YÖNLENDİRİCİ) Ağlar arası (LAN-LAN, LAN-WAN, WAN-WAN) haberleşmenin yapılabilmesi için ara bağlantıyı sağlar Gelen paketin başlığından ve yönlendirme tablosu bilgilerinden yararlanarak yönlendirme kararlarını verme yeteneğine sahiptir. Yönlendiricinin bir işlemcisi, epromu ve üzerinde bir işletim sistemi IOS (Internal Operating System) vardır.

FİREWALL(GÜVENLİK DUVARI) Özel ağlar ile İnternet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Verimli olarak kullanılabilmeleri için İnternet ile özel ağ arasındaki tüm trafik cihaz üzerinden geçmeli ve gerekli erişim listeleri uygun bir stratejide hazırlanmış olmalıdır.

ACCESS POİNT (ERİŞİM NOKTASI) Erişim noktası cihazları kablolu bir ağa kablosuz erişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Göbek, anahtarlayıcı ya da kablolu yönlendiricilere takılarak kablosuz iletişimin sağlanması için gerekli sinyallerin oluşturulmasını sağlarlar. Bununla birlikte erişim noktaları, kablosuz ağ sinyallerinin güçlendirilerek kablosuz ağın etkin olduğu mesafenin artırılması amacıyla da kullanılabilir.

NIC (AĞ ARABİRİM KARTI) 2. katman cihazıdır. Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. NIC üzerinde bulunan ROM’da yerleşik olarak bir MAC adresi bulunur. MAC adresi network üzerindeki hostun veri haberleşmesinin kontrolü için kullanılır. Her LAN teknolojisi (Ethernet, Token Ring, FDDI) için farklı NIC vardır.

MODEM Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır.  Bilgisayardan aldıkları digital verileri analog sinyallere dönüştürerek telefon hatlarına aktarılmasını sağlarlar. Analog Modem : Standart telefon hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde hız ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kullanılmamaktır. ADSL Modem : ADSL hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde yaygındır. Kablo Modem : İlk olarak tv için geliştirilmiş olan kablolu tv teknolojisi de veri iletmek için kullanılabilir.

MAC ADRESİ MAC adresi 48-bit uzunluğundadır. Bunların ilk 24 biti üretici kodunu , son 24 biti seri numarasını temsil eder. Ağdaki bilgisayarlar , MAC adresi yardımıyla bir paketin kendilerine ait olup olmadığını anlarlar ve ona göre davranırlar.

AĞ GEÇİDİ (GATEWAY) Geçit, iki farklı protokol arasındaki dönüşümleri sağlar. Bu cihaz bir Köprü, Switch veya Yönlendirici olabilir. Genellikle Yönlendirici (Router) bu görevi üstlendiğinden varsayılan ağ geçidi (default gateway) olarak o tanımlıdır.

KAYNAKÇA http://slideplayer.biz.tr/slide/10536192/ http://bidb.itu.edu.tr/seyirdefteri/blog/2013/09/07/temel-a%C4%9F- cihazlar%C4%B1 http://www.resultuna.com/wp-content/uploads/B6_Ag_Donanim1.pdf www.sirinkaradeniz.com/dersler/donanim_cihaz.ppt