ZAMİRLER (ADILLAR).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Advertisements

ZAMİR (ADIL).
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
TAMLAMALAR.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
yapIlarIna göre fİİller
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Başkasının parasını bulunca sahibine vermek en doğru harekettir.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
ZARFLAR [BELİRTEÇLER].
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
SINAV KAYGISI VE ÇOCUK RUH SAĞLIĞI
Sunum transkripti:

ZAMİRLER (ADILLAR)

Adların yerini geçici olarak tutan sözcüklerdir.

Kişi (Şahıs) Zamirleri Kişi adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir. *ben, sen, o,biz, siz, onlar Not: Ek alabilirler: bana, sana, bize, ondan, onları… Sizinle ben geleceğim. Sen sınıfındaki herkesten daha başarılısın. Biz varken size söz düşmez. Bence onlar da bu işin içinde.

işaret Zamirleri Adların yerini gösterme yoluyla tutan sözcüklerdir. *Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası, öteki… Bunları şuraya bırakabilir miyim? Böylesini daha önce görmemiştim. Not: “O“ ve “onlar” sözcükleri hem işaret hem de kişi zamiri olarak kullanılabilirler. Bu kelimeler insan isminin yerini tutuyorsa şahıs zamiri, insan dışı varlıkların yerini tutuyorsa işaret zamiridir. Onu az önce gördüm, okula gidiyordu. (kişi zamiri) Onu bu rafa yerleştirirsek çok güzel durur. (işaret zamiri) Not: Bu, şu, o” sözcükleri bir isimden önce kullanılıyor, o ismi etkiliyorsa bu sözcükler zamir olmaktan çıkar, işaret sıfatı olurlar. Bu adam ne söylüyor? (sıfat) Bu, ne söylüyor? (zamir) Öteki çocuk daha çalışkandır. (sıfat) Öteki daha çalışkandır. (zamir)

Belgisiz Zamirler Herhangi bir varlığı kesin biçimde göstermeden ad yerine kullanılan, varlıkları belirsiz bir biçimde karşılayan sözcüklerdir. *Bazıları, biri, kimi, hepsi, herkes, kimse, birçoğu, birkaçı, şey, birazı, çoğu, hiçbiri… Hepimiz sınava çok iyi hazırlandık. Kapıda tanımadığım birisi vardı. Kimsenin ahı, kimsede kalmaz, derler. Hiçbirinin ağzını bıçak açmıyordu. Çocukların çoğu parka gitti.

Soru Zamirleri Soru yoluyla adların yerini tutan sözcüklerdir. *Ne, kim, kimi, hangisi, kaçı, nereye, nerede, nereden… Kimden bahsediyorlar? Giderken yanımıza ne alalım? Arabayı nereye park ettin? Hangisini alacaksın?

Dönüşlülük Zamiri *kendi (kendim,kendin,kendisi,kendimiz) Sınav sonuçlarını öğretmen kendisi açıkladı. Not: Dönüşlülük zamiri kişi zamiriyle birlikte kullanılırsa pekiştirme anlamı katar. Anlatım bozukluğu değildir. Bu ödevi ben kendim yaptım. Geleceğinizi siz kendiniz belirleyeceksiniz.

Ek Halindeki Zamirler: 1-İlgi Zamiri: Belirtili ad tamlamalarında tamlanan sözcüğünün yerini geçici olarak tutan “-ki” ilgi zamiridir. Senin ödevin kolay, Elif’inki zor. (Elif’in ödevi) Onların okulu yolun karşısında. Onlarınki yolun karşısında. 2-İyelik Zamiri:Adların sonuna gelerek onların kime ait olduklarını gösteren eklerdir. Ad tamlamalarında tamlayanın (kişi zamirinin) yerini tutar. Çantam nerede? (benim çantam) Amacın başarmak olmalı. (senin amacın) Göreviniz burayı temizlemek. (sizin göreviniz)

Yapılarına Göre Zamirler 1-Basit Zamirler: Kök halindeki zamirlerdir. Bu, şu, sen, o, kim… 2-Birleşik Zamirler: Birden çok sözcüğün birleşmesiyle oluşan zamirlerdir. Birçoğu Birazı **Zamirler yapım eki aldığında tür özelliklerini yitirip isim, sıfat ya da zarf olur. Kimliğimi evde unuttum. isim (kim-lik) Bencil insanlardan nefret ederim. sıfat (ben-cil) Kimsesiz olmak çok zordur. zarf (kimse-siz)