Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. H. Nezih Dağdeviren - Tr TAHYK YK Başkanı
Advertisements

© 2011 IFRS Foundation 1 IFRS for SMEs Konu 2.5(b) Test ve Tartışma Varlıklar Bölümler 14 &15.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
Türkiye’de Liderlik ve İK Katkısı 25 Mart 2006 TÜRKİYE’DE LİDERLİK VE İK KATKISI 25 Mart 2006 Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
MİKRO Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş. AV-DATA
Istanbul / TURKEY.
Uluslararası Ticaret ve Finansman 25 Eylül 2014
İnsan Kaynakları Planlaması (İKP)
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
SİVİL HAVACILIK ÖRGÜTLERİ
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
YABANCI UÇAKLARDA GÜVENLİK DEĞERLENDİRİLMESİ
4. Personel Bulma ve/veya Personel Seçme
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
14. Müh. Dek. Konseyi 4-5 Mayıs 2007, KTÜ, Trabzon.
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Düşük Sıcaklık Güç Üretimi Section 14.
En az 2-3 kişilik bir ekip halinde yapılmalıdır.
Adli Tıpta Kalite Yönetimi ISO 17025
DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
Master in Advanced European and International Studies.
DynEd Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü.
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
Endüstri Mühendisliğine Giriş EM 101 Endüstri Mühendisliğine Giriş EM 101 © 2006 Prentice Hall, Inc.
Kitaplar ve kaynaklar. Kaynaklar Küresel Arena’da Girişimci ve Girişimcilik Küresel Arena’da Girişimci ve Girişimcilik Prof.Dr.Mehmet Emin Gürol Gazi.
ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Building Mutual Trust Between the Labour Market and Education Panel Session.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Prof. Dr. Meral Özgüç 3 Mart 2015.
Bilgi Destek Sistemlerin Kurulması Yrd. Doç. Dr
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi Improving.
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI Cumhur YÜCEL – RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. House of Lifelong Learning and Quality Assurance Thomas Gruber German Reference.
> > < < GAZÜ KAYSERİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, 2000 EŞ ZAMANLI MÜHENDİSLİK KARA HARP OKULU GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ Dr. Türkay DERELİ.
İş Sağlığı ve Güvenliği
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
Havacılık ve Havayolu İşletmeleri Nasıl Yönetilir ?
Uçuşa Elverişlilik Dairesi
Sertifikasyon Çalışmaları Genel Bilgilendirme
SHY-66/147 KREDİLENDİRME SHY-66/147 Kredilendirme:  Alınan eğitimin, Ek-1.C Temel Bilgi Gerekliliklerine eşdeğer olduğunun tespit edilmesine istinaden,
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
Uluslararası Standartlarda Akredite Danışmanlık
Dr. Ahmet Başal Yıldız Teknik Üniversitesi
ULUSLAR ARASI SİVİL HAVACILIK ÖRGÜTLERİ. SEKTÖRÜN KURMUŞ OLDUĞU ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK ÖRGÜTLERİ  International Air Transportation Association.
İnsan Faktörleri Giriş ve Genel Tanıtım
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
IATA VE ICAO.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA
İşaretleyiciler
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Güncelleme Tarihi: Hazırlayan: Havacılık Yönetimi.
HAVA TRAFİK KONTROL BÖLÜMÜ
Güncelleme Tarihi: Hazırlayan: HEE Bölüm Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Atamalar Adı Soyadı Geçerlilik Bölüm ve Görevi Eski Şirketi ve Görevi
YBS 4004 Sistem Güvenliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM KOMİTESİ Tıbbi, idari ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, kalite yönetim direktörü, bir diş hekimi, protez laboratuvar sorumlusu,
Eurocert European Academy
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan Faktörü Eğitimi Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi

İF Eğitimi Avrupa Hava Güvenliği Ajansı (European Aviation Safety Agency (EASA) 2002 yılında kurulmuş 2008 yılında tam olarak faaliyete geçmiş bir kuruluştur. AB’nin havacılık kurumlarıyla işbirliği içinde çalışır. Havacılık konusundaki standartları geliştirme temel işlevidir. Havacılık güvenliğiyle ilgili stratejileri geliştirmektedir. 32 ülkede 800 uzman ve yönetici ile faaliyetlerini yürütmektedir.

Eğitim Modelleri EASA part 66 module 9 (A, B1 ve B2 olmak üzere üç düzeyde verilir. B eğitim modülü Bakım işletmelerinde çok fazla çaba gerektirmeyen, nispeten kolay olan işler için uygulanır. ) Part-145 The International Civil Aviation Organization (ICAO)  CAP 716 UK Human Factors

EASA part 66 module 9 Temel lisans modülüdür. Eğitimler genelde 3 gün olarak tasarlanmıştır. Birinci günde: genel, insan performansı ve sınırlılıkları, sosyal psikoloji İkinci günde: performansı etkileyen faktörler, fiziksel çevre görevler. Üçüncü günde: iletişim insan hataları, işyerindeki tehlikeler anlatılır. Hedef kitle: Mühendisler, teknik elemanlar, bakım personeli, yöneticiler, eğitimciler, iç denetçiler, kalite personeli.

Part-145 Havacılık bakım işletmelerinin onaylanmasıyla ilgilidir. EASA Part-145 te havacılık personelinin sahip olması gereken eğitim gerekliliklerini açıklarken «işle ilgili uzmanlık bilgisine ek olarak insan faktörleri ve insan performansıyla ilgili konulara da yetkin olma gerekliliğine» vurgu yapmıştır. Bu vurguyu yaparken özellikle üç kesim üzerinde durmuştur: Bakım, yönetim ve kalite denetim personeli (maintenance, management and/or quality audits)  Personelin en geç iki yılda bir yenileme eğitimleriyle insan faktörü konusundaki bilgilerini güncellemeleri, tazelemeleri istenmiştir.

The International Civil Aviation Organization (ICAO) AY-KEY-O Uçak Bakımı için İnsan Faktörleri (Doc 9824) HUMAN FACTORS TRAINING MANUAL 1ST EDITION - 1998 (DOC 9683) - ENGLISH - PRINTED 20120230 - ICAO: human factors, management and organization Operasyon personeli için insan faktörleri -- ICA 0 Circular 227-A Nl136

The International Civil Aviation Organization (ICAO) AY-KEY-O 9824 Human Factors Guidelines for Aircraft Maintenance Manual. 2009-2010 01 2008 9758 Human Factors Guidelines for Air Traffic Management (ATM) Systems. 01 2000 9806 Human Factors Guidelines for Safety Audits Manual. 01 2002 9808 Human Factors in Civil Aviation Security Operations 01 2002 9683 Human Factors Training Manual. 01 2003 9803 Line Operations Safety Audit (LOSA). 01 2002 Cir 241 Human Factors Digest No.8 – Human Factors in Air Traffic Control. 1993 Cir 247 Human Factors Digest No.10– Human Factors, Management and Organization. 1993 Cir 249 Human Factors Digest No.11 – Human Factors in CNS/ATM Systems. 1994 Cir 253 Human Factors Digest No.12 – Human Factors in Aircraft Maintenance and Inspection. 1995 Cir 277 Human Factors Digest No.14 –Proceedings of the Fourth ICAO Global Flight Safety and Human Factors Symposium (Santiago, Chile, April 1999). 1999 Cir 300 Human Factors Digest No.15 – Human Factors in Cabin Safety. 2003 Cir 302 Human Factors Digest No.16 – Cross- Cultural Factors in Aviation Safety. 2004

CAP 716 UK Aviation Maintenance Human Factors (EASA / JAR145 Approved Organisations) Guidance Material on the UK CAA Interpretation of Part-145 Human Factors and Error Management Requirements