Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşaretleyiciler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşaretleyiciler"— Sunum transkripti:

1 HAVAALANI DONANIMI VE FAALİYETLERİ

2 İşaretleyiciler : Kaplamasız pist kenar İşaretçileri Sınır (Hudut) İşaretçileri Kaplamasız taksi yolu işaretçileri Durma Uzantısı Kenar İşaretleyicileri Taksi yolu Kenar İşaretleyicileri Taksi yolu Merkez Hattı İşaretleri Meydan İşaretleri

3 Meydan tanıtma işareti bir meydanda, yatay düzlem üzerinde mümkün olduğu kadar her istikametten okunabilecek bir yere yerleştirilmelidir. Meydanın ismini kapsayacaktır. İşaret için seçilen renk,zemine karşı bakıldığında yetebilecek derecede net görünüm sağlamalıdır.

4 İşaretleyiciler (Markers) İşaretleyiciler çok hafif ve kırılabilir olmalıdır. Uçak pervanesi ve jet uçağı motor hava akımının emniyetini sağlamak amacıyla, pist ve taksi yoluna yakın olarak tesis edilmiş işaretler, yeterince aşağıda tutulmalıdır. Levhaların tasarımı ile ilgili dört temel özellik bulunmaktadır: a) göze çarpma özelliği b) okunaklılık c) anlaşılabilirlik d) güvenilirlik.

5 Sınır (Hudut) İşaretleyicileri İniş sahasında pisti bulunmayan meydanlar için sınır işaretleyicileri temin edilmelidir. Sınır işaretleyiciler uygulandığı zaman iniş sahası boyunca 200 m den çok olmayan aralıklarla veya konik tip kullanılırsa her köşede bir işaretleyici ve yaklaşık 90 m. aralıklarla yerleştirileceklerdir. Sınır işaretleyiciler tabanda 75 cm. çapında 50 cm.den az olmayan yükseklikte konik şekilde, turuncu renkte veya kırmızıdan tek bir renk veyahut turuncu ile kırmızı veya kırmızı -beyaz sıralı iki zıt renk kullanılmalıdır.

6 Kaplamasız Pist Kenar İşaretleyicileri Pist ışıklarının mevcut olduğu yerlerde, işaretleyiciler ışık konumu ile uyumlu olmalıdır. Işıklandırma olmayan yerlerde, düz dikdörtgen veya konik şekildedir. işaretleyiciler, 1 m'ye 3 m'lik bir minimum ebada sahip olmalı ve uzun kenarları pist merkez hattına paralel olarak yerleştirilmelidir. Konik işaretleyicilerin yüksekliği 50 cm'yi aşmamalıdır.

7

8 Kaplamasız Taksi yolu Kenar İşaretleyicileri Taksi yolu ışıklarının mevcut olduğu yerlerde, işaretleyiciler ışıklarla aynı yerde olmalıdır. Işık bulunmayan yerlerde konik şekildeki işaretleyiciler, taksi yolunu net bir şekilde belirlemelidirler. işaretleyiciler, 1 m'ye 3 m'lik bir minimum ebada sahip olmalı ve uzun kenarları pist merkez hattına paralel olarak yerleştirilmelidir. Konik işaretleyicilerin yüksekliği 50 cm'yi aşmamalıdır.

9

10

11 Durma Uzantısı Kenar İşaretleyicileri Durma uzantısı kenar işaretleyicileri, bir durma uzantısının kapsamı, çevreleyen zeminle karşılaştırıldığında net olarak görülemiyorsa sağlanmalıdır. Pistten bakıldığında, ters tarafta kamufle edilmiş küçük dikey levhalardan oluşur.

12 Taksi yolu Kenar İşaretleyicileri Taksi yolu kenar ışıkları için seçilmesi gereken yerlere konulmalıdır. Reflektör kaplamalı olmalıdır. Bir taksi yolu kenar işaretleyicisi, mavi renkte olmalıdır. Bu işaretleyiciler, kod numarasının 1 veya 2 olduğu ve taksi yolu merkez hattının veya kenar ışıklarının veya taksi yolu merkez hattı işaretleyicilerinin bulunmadığı bir taksi yolu üzerinde sağlanmalıdır. Pilot tarafından görüldüğü şekliyle işaretlenmiş yüzey olmalı ve 150 cm²'lik minimum bir görüş alanına sahip olmalıdır.

13 Taksi yolu Merkez Hattı İşaretleri İşaret, taksi yolunun düz kısmı boyunca merkez hattına yerleştirilmelidir. Taksi yolu kavisinde, merkez hattı işaretinin, düz kısımdan kenara olan mesafesi, eğrinin dış kenara olan mesafesine eşit şekilde devam etmelidir. Taksi yolu merkez hattı işaretinin eni 15 cm olacak ve bir taksi bekleme noktasını kesmedikçe devamlı çizgi olacaktır. İşaretleyiciler normalde taksi yolu merkez hattı işaretlemesi üzerinde bulunmalıdır. Ancak işaretlemenin üzerine yerleştirilmeleri mümkün olmadığı durumlarda en fazla 30 cm kaydırılabilirler.

14 Karla Örtülü Pistler için Kenar İşaretleyiciler Kenar işaretleyiciler karla örtülü pistlerin kenarlarına 100 m’yi geçmeyen aralıklarla yerleştirilmelidir. İşaretçiler, merkez hattına simetrik durumda, kanat uçlarına ve uçak motorlarına yeterli mesafede olmalıdır. Pist sonuna ve eşik boyunca yan yana, yeteri kadar işaretleyici yerleştirilmelidir. Yaklaşık 1.5 m yükseklikte, daima yeşil kalan ağaçlar veya hafif ağırlıkta işaretleyiciler gibi göze çarpan cisimlerden oluşmalıdır.

15 Kaynaklar Annex 14 Manual Aerodrome Stds ICAO Annex 14, 5th Edition Aerodrome Design and Operations U.S. Department of Transportation Federal Aviation Administration Advisory Circular Standards for Airport Markings.


"İşaretleyiciler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları