Necator americanus ve Ancylostoma doudenale

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Advertisements

Kancalı Kurtlar ve Parazitliği
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Boşaltım sistemi.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
Strongyloides stercoralis
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
BESLENME VE DİYETETİKTE
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Trichinella spiralis.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
HALİM GÜNEŞ.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
2. Sağlık hizmetleri.
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 4. Ders 20 Ekim Cuma.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
ŞEKER HASTALIĞI.
………….İLKOKULU Fen Bilimleri Sınavı Canlı Varlıklar Ad-Soyad : No :
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sunum transkripti:

Necator americanus ve Ancylostoma doudenale

Çengelli solucanlar Çengelli solucanlar çevre ısısı 17-35°C arasında olan yerlerde, hergeçen gün azalmakla birlikte bulunmaktadır. Yumurtada larva gelişmi ve serbest larvanın toprakta yaşayabilmesi için optimum sıcaklık A. duodenale için 25-30 °C, N.americanus için 30-35°C arasındadır.

Erişkinler ağız kapsülleri ile mukozadan kan emdikleri için A Erişkinler ağız kapsülleri ile mukozadan kan emdikleri için A.duoâenale ortalama günlük 0.2 ml, N.americanus 0.03 ml litre kan kaybına neden olmaktadırlar. Ülkemizde özellikle Doğu Karadenizde her iki tür ve Hatay civarında A.duoâenale endemik olarak bulunmaktadır. Doğada tek konağı ve rezervuarı insanlardır.

Morfoloji Her iki türü yumurta ve erişkinlerin dış görünüşleri ile ayrılamaz. Çengelli solucanlar ağız kapsülleri ve üreme kapsülleri yapısı ile ayrılabilirler.

Yaşam döngüsü Çengelli solucanlar deri yoluyla bulaşmalarına karşın doğada serbest yaşam siklusları yoktur ve otoenfeksiyon da yapamazlar. Dışkı yoluyla atılan blastomerli (embriyonel hücre) yumurtalardan uygun ortamda (humuslu toprak) nem, ısı, gölgelik yerlerde 2 günde larva gelişir ve yumurtadan çıkar (rabdidiform larva).

Daha sonra 5-10 günde gömlek değiştirerek flariform larva (infektif larva) şekline döner bu dönemde beslenemediğinden uygun şartlarda 3-4 hafta canlılığını sür­dürebilirler. Larva insan derisiyle karşılaşınca (ayaklar sıklıkla) proteolitik enzimlerin yardımıyla deriden penetre olurlar ve venüller veya lenfatikler aracılığıyla kalp ve akciğerlere gelirler.

Tanı Tanı yumurtaların dışkıda gösterilmesiyle yapılabilir Fakat tür ayrımını yumurtalardan yapmak mümkün değildir. Larvaların bağırsaklarda erişkin şekle ulaşana kadar olan dönemde yumurta bulunamayacağı unutulmamalıdır.

Tedavi ve Kontrol Mebendazole, Albendazole, Pyrantel pamoate kullanılabilir. ,Demir eksikliği anemisi için demir tedavisi uygulanmalıdır. Sanitasyon korunmada en önemli yöntemdir. İnsan dışkısının açıkta bırakılmaması ve dışkı ile kırlı toprağa temasın engellenmesi için eldiven ve çizme giyilmesi önemlidir.