YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımın Önemi Sürdürülebilir Tarım ve Kalkınma Ders Slaytları.
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
Hat Dengeleme.
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
1 Boş ve Dolu Big-Bag’ler ile Çalışma Kuralları. Boş Big-Bag’lerin Stoklanması Belirli ve özel bir yer oluşturulmalıdır. Temiz bir ortam olmalıdır. Güneş.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Coğrafya Performans Ödevi
HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi.
Konu : Çevre ve Sürücü Davranışları
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
KİMYASAL SAVAŞIM.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
AKVARYUM TEKNİĞİ.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Doç. Dr. Sevgi ERTUĞRUL KARATAY
Yangın ve patlama tehlikeleri
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
PİGMENT BOYARMADDELERLE BASKI YAPMA
Bu sorunlar neden çözülmeli?
ATIK YÖNETİMİ.
İLK YARDIM.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Nasıl bir enerji politikası?
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
TOPRAK İŞGÜVENLİĞİ DENETİM EĞİTİM SLAYTI DEMOSUNA HOŞGELDİNİZ
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
PARMAK İZİ İLE EĞİTEME DESTEK Pİ - YOK.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Açık ocak işletmesinde İSG uygulamaları: Çimento sektöründen bir örnek
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Doğru Ürün Kiti Kullanım Kılavuzu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Araçlar: Kitaplar, Tahtalar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe.
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası. DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
Sunum transkripti:

YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta

Sürdürülebilir kalkınma Gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye sokmadan günümüzün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kalkınma. (Ortak Geleceğimiz)

Şekil1 : Sürdürülebilir kalkınmanın üç ayağı

Yeşil Kimya Yeşil kimya, kimyasalların üretilmi ve kullanılmı sırasında insan sağlığına ve çevreye zararı ortadan kaldıran yöntemlerin tasarımı ve kullanımıdır.

Yeşil Kimya Şekil: Evrensel bazda dünya nüfusu ile kimyasal madde üretiminin karşılaştırılması. Varsayım: kimyasal madde üretimi yılda %3 artarken, dünya nüfusu %0,77 artacaktır

Yeşil Kimyanın on iki prensibi Atıkları önleme. Atık çıkarmayacak kimyasal sentez yöntemlerinin dizay edilmesi. Atıkları işleme veya temizlemektense hiç atık çıkarmamak daha iyidir. Atıklar insanlara ve çevreye zarar verebilir. Daha az atık Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 2. Daha güvenli kimyasalların ve ürünlerin tasarlanması. Tam olarak istenen etkiye sahip ama aynı zamanda çok az toksik olan veya hiç toksik olmayan kimyasal ürünler tasarlanmalıdır. Daha düşük toksisiteye sahip maddeler Daha güvenli çalışma ortamı 3. Daha az zararlı kimyasal sentezlerin tasarlanması. Sentez sırasında çevreye ve insana daha az toksik olan veya hiç toksik olmayan maddeler kullanılmalıdır. 4. Yenilenebilir kaynakların kullanımı. Sınırlı ve tükenmekte olan hammaddelerdense yenilenebilir olanlar kullanılmalıdır. Yenilenebilir kaynaklar genellikle tarımsa ürünlerden veya başka işlemler sırasında açığa çıkan atıklar veya yan ürünlerden elde edilirken, Sınırlı ve tükenmekte olanlar fosil yakıtlardan veya madenlerden elde edilmektedir. P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 5. Stokiyometrik reaktiflerdense katalizör kullanımı. Atıklar katalitik reaksiyonların kullanımı ile azaltılabilir. Katalizörler küçük miktarlarda ve birçok kez kullanılırlar. Stokiyometrik reaktifler ise büyük miktarlarda ve sadece bir kez kullanılır. Katalizör kullanımı sayesinde reaksiyonlar yüksek basınç ve sıcaklıklarda gerçekleştirilmek zorunda kalınmaz. Daha ılıman reaksiyon koşulları Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 6. Kimyasal türevlendirmeden kaçınmak.Mümkünse geçici modifikasyonlardan, engelleme ve koruma gruplarının kullanımından kaçınılmalıdır. Türendirme sırasında fazladan reaktif kullanılır ve fazladan atık üretilir. Daha az reaktif/ara madde Daha az zarar Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 7. Atom ekonomisi. Son ürün maddesinin maksimum seviyede başlangıç materyallerini içereceği sentez yöntemlerinin tasarımı. Olabildiğince az atom israf edilmelidir. Daha az zararlı yan ürünler Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 8. Daha güvenilir çözücü ve reaksiyon koşullarının kullanımı. Çözücü, ayırma ajanları veya yardımcı kimyasallar kullanılmamalı, kullanılması gerekiyorsa da tehlikesiz olanları kullanılmalıdır. Daha güvenli (veya hiç!) çözücü/yardımcı kimyasallar Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 9.Enerji verimliliğinin yükseltilmesi. Mümkün olduğu her durumda kimyasal reaksiyonlar oda sıcaklığı ve basıncında gerçekleştirilmelidir. Oda sıcaklığı ve basıncı Daha güvenli çalışma ortamı 10. Kullanıldıktan sonra tehlikesiz maddelere bozunabilir ve doğada birikmeyen kimyasallar ve ürünlerin tasarımı. 11. Kirliliği önlemek için gerçek zamanlı analiz. Sentez sırasında gerçek zamanlı izleme ve kontrol sayesinde istenmeyen yan ürünlerin minimize edilmesi veya bertaraf edilmesi. Gerçek zamanlı önleme Daha güvenli çalışma ortamı P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

Yeşil Kimyanın on iki prensibi 12. Kaza ihtimalini minimize etme. Yayılma, patlama ve yangın gibi kaza ihtimalini azaltmak için en uygun kimyasal işlemlerin ve kimyasalların seçilmesi gerekir. Yeşil kimyanın amacı doğayı korumaktır ama bu amaç aynı zamanda laboratuvar ve üretim tesisininden çalışanlar için daha güvenli olmasını sağlamaktadır. Yeşil kimya güvenli kimyadır ve Güvenli kimya yeşil kimyadır. P. Anastas and J. Warner. Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press, New York, 1998, pp. 8–9. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars

KAYNAKLAR S. Armenta, S. Garrigues, M. De la Guardia (2008), “Green Analytical Chemistry” Trends in Analytical Chemistry, 27(6), 497-511. J. Kovel, Doğanın Düşmanı, Metis yayınları:İstanbul, 2005, p23. M. Tobiszewski, A. Mechlinska, J. Namiesnik (2010), “Green analytical chemistry – theory and practice” Chemical Society Reviews, 39, 2869-2878. P. T. Anastas, J. C. Warner, Green Chemistry: Theory and Practice, Oxford University Press: New York, 1998. D. Finster, J Whitford and J Fortunak. «How to Create a Safer and More Sustainable Lab Through Green Chemistry”. ACS Webinars