ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANA BABA VE ERGENLİK.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Ergenlik Dönemi.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
ERGENLİK DÖNEMİ SEMİNERİ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ERGENLİK DÖNEMİ A Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
ERGENLİK ve ERGENLİKTE İLETİŞİM
ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
ÖĞRENİM ÇAĞI GELİŞİM DÖNEMİ
AKRANLAR, ROMANTİK İLİŞKİLER ve YAŞAM TARZLARI
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
BÖLÜM 8 AİLELER. BÖLÜM 8 AİLELER AİLELER Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin Ebeveynleriyle İlişkileri Aile Süreçleri Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI VE Ş İ DDET. Madde kullanımı Gençler çok farklı nedenlerle madde kullanırlar. Ergenli ğ in hedefi güçlü bir kimlik oluşturmaktır.
BÖLÜM 10 ERKEN ÇOCUKLUKTA DUYGUSAL ve SOSYAL GELİŞİM.
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
Probleme Dayalı Öğrenme
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
ÇOCUK VE SUÇ.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
ERGENLİK.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
ANA BABA VE ERGENLİK.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Ergenlik Döneminin Tanımı, Önemi ve Sınıflandırılması
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
BİLİŞSEL GELİŞİM KURAMI
“TEARUF” Kavramı ve İlişkili Görülen Kavramlar Açısından Metin Analizi- Kuruluma esas olan metin: M. Selçuk, Birlikte Yaşamaya Kur’anî Bir Yaklaşım ( Kültürel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.
Sunum transkripti:

ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ

ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün ikinci on yılı olarak tanımlanır Erken ergenlik Orta ergenlik İleri ergenlik 18-22

E RGEN DENGESIZLIĞI Ergenler ortalama olarak gerek çocuklardan gerekse yetişkinlerden daha dengesizdirler. Ruh durumları gün içinde çok dalgalanmaktadır.

U YKU ÖRÜNTÜLERINDEKI DEĞIŞIMLER Yatma zamanında enerjik hissetme, sabahları uyuşuk hissetme Yetersiz uykunun zayıf ruh sağlığıyla ve düşük okul başarısıyla ilişkili olduğu konusunda görüş birliği vardır.

E RGENLIKTE F IZIKSEL S AĞLıK VE S AĞLıK B AKıMı Ergen Sağlığına En Büyük Tehditler: Sağlıksız davranışlar (madde kullanımı) Şiddet Riskli etkinlikler Sağlık uzmanları arasındaki uzlaşmaya göre gençliğin sağlığına en önemli tehdit doğal nedenlerden çok psikososyal nedenlerden gelmektedir

B ILIŞSEL G EÇIŞLER 1. Olasılıklar hakkında düşünmek 2. Soyut kavramlar hakkında düşünmek 3. Düşünme üzerine düşünmek 4. Çok boyutlu düşünmek 5. Ergen göreliliği

O LASıLıKLAR HAKKıNDA DÜŞÜNMEK Ergenler başkalarının düşüncelerini sorgulamadan kabul etmezler Hipotetik düşünürler Eğer…… sonra……

S OYUT KAVRAMLAR HAKKıNDA DÜŞÜNMEK Arkadaşlık Hayatın anlamı? Kişiler arası ilişkiler Felsefe Din Siyaset Ahlak

D ÜŞÜNME ÜZERINE DÜŞÜNMEK Kendi duyguları hakkında düşünür Başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğünü düşünür Kendi düşünceleri hakkında düşünür

o Hayali Seyirci Herkesin ilgi odağı olduğunu hayal etme o Kişisel Efsane Benim deneyimlerim biriciktir düşüncesi

Ç OK BOYUTLU DÜŞÜNMEK Ergenler daha karmaşık özelliklerle ilgili düşünebilirler Mecazı kavrar, alaycılık ortaya çıkar

E RGEN GÖRELILIĞI Başkalarının sunduklarını sorgular Mutlak doğru olarak verilen olguları daha az kabul eder Her şey görelidir Aile içi çatışmalar Eleştirel yaklaşım

A ILE ILIŞKILERI Aile ilişkilerinde bir değişim ve yeniden yapılandırma söz konusudur Aile etkinliklerine giderek az zaman ayrılır

K IMLIK GELIŞIMI Bir kişi olarak nasıl biriyim? Sorumluluk sahibi miyim yoksa sorumsuz biri mi? Bir insan nasıl ikisi de olabilir? İnsanlar genç olmanın ne demek olduğunu ne bilirler? Kim olacağım? Olduğum kişiyi ne kadar seviyorum? Meslek seçimim nasıl olmalı?

E RGENLIKTE DINI TUTUMLARıN GELIŞIMI NASıL OLUR ? Ergenlikteki bilişsel gelişime paralel ahlaki gelişimin bir yan unsuru olan dinle ilişkili alanlara da ergenlik döneminde ilgi artar. Ergen kendisinin daha fazla farkında oldukça diğer canlılar gibi kendisinin de öleceğini daha net olarak görmeye başlar. Kendi varlığının anlamını ve ölümden sonrasını daha çok düşünür. Kimlik ve kendilik gelişiminin bir unsuru olarak dini kimlik de şekillenmeye başlar.

Ergenliğin erken dönemlerinde ebeveynleri ile özdeşimlerini yeniden sorgulayan, bir süreliğine ebeveynlerini yetersiz ve değersiz görme eğiliminde olan ergen bu dönemde dinle ilişkili tutum ve davranışlar alanında da ebeveynleri ile çatışma yaşayabilir.

Radikal ve marjinal dini yönelimleri benimseyen ergenlerle yapılan bir çalışmada, bu ergenlerin aile ortamları ve yakın çevrelerinin gidermekte yetersiz kaldığı derin duygusal ve tinsel ihtiyaçlar gösterdikleri bildirilmiştir (Streib, 1999). Öte yandan, başka bir çalışmada toplumda daha çok kabul gören dini eğilimlere uygun dini tutum ve davranışlar sergileyen ergenlerin okul başarılarının daha iyi olduğu, daha yüksek özgüvene sahip oldukları, madde kullanımlarının daha az olduğu, daha az suç işledikleri saptanmıştır (Thomas ve Carver, 1990).

Teşekkürler