BİLİŞSEL ÇELİŞKİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hemşirelik Eğitiminin
Advertisements

AHLAK FELSEFESİ.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Düşünelim Çözelim Hayallerim Çizgide Saklı
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
TUTUMLAR VE TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
GRUP ETİK SULTAN GAZAL TANRIVERDİ KEMAL KILIÇ BAŞAK KARAMAN
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
ÖZGÜRLÜK VE SORUMLULUK
TÜKETİCİ HAKLARI BİZİM AFACAN ile UZMAN ÖĞRT.Erdoğan GÜL
MOTİVASYON MUCİZE DEĞİLDİR
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
DUYUŞSAL ALAN Yıldız AYDINÖZ Merve KILAVUZ Ümmühan KAYA Serra ARSLAN
Leon Festinger, New York City'de 1919 da doğdu ve daha sonra 1939 yılında City College of New York ’ a lisans diplomasını almak için geldi. 1942'de, o.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Esra Aydın Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı
Bölüm 3 Tutumlar.
HAZIRLAYAN SAYNUR NEVRES KAYA
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
TUTUM.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : İknaya Götüren Yollar Nelerdir? İkna Etmenin Temel Ögeleri Nelerdir? Sıra Dışı İkna: Tarikatlar Nasıl Beyin Yıkıyor?
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
Tutumların değişimi-oluşumu
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Ders IV Bölüm 4 Tutumlar s Bölüm 5 Tutum Değişimine Kuramsal Yaklaşımlar : Tutarlılık kuramları s PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 4. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
TUĞBA ALKAN TUĞBA ÇİFTLİKLİ DERYA ARAT BÜŞRA KOÇ HİLAL BAŞAK AKKUŞ MİRAY TANIL GÖZDE HURİYE YERGİN MELEK DURAK ELİF AKBAYIR.
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
STRES YÖNETIMI EGITIMI STRES INSANıN KENDI HAYATA BAKıŞ AÇıSıYLA OLUŞAN BIR DURUMDUR. STRES Yönetimi Bugün kanser ve kalp hastalığı gibi birçok.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
KLASİK MANTIK.
BİLİM KAVRAMI TANIMI-AMACI-SINIRLARI-ÖZELLİKLERİ
NESNELLİK KONUSU.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE STRES
ATIF (YÜKLEME) KURAMI Başkalarının o anki duygu durumları ve heyecanları hakkında doğru bilgiler elde edebilmeye ve niçin öyle davrandıklarını anlamaya.
KALIPLAŞMIŞ TUTUMLAR (Kalıpyargılar)
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
TUTUM.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ahlak Gelişimi Lawrence Kohlberg Carol Gilligan
TUTUMLAR: SOSYAL DÜNYAYI DEĞERLENDİRMEK
PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu
TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR
DAVRANIŞ PENCERESİ.
Öğretmenlerin Bit Tutumları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

BİLİŞSEL ÇELİŞKİ

FESTINGER’IN BİLİŞSEL ÇELİŞKİ KURAMI Kuram, bilişsel elemanlar arasındaki çelişkiyle ilgilidir. Su 100 derecede kaynar. Kuşun kanadı vardır. Sigara kanser yapar. İki bilişsel öğe birbiriyle çelişik olabilir: “Hava güneşli” “ Ben yağmurluk giyiyorum”. önem Çelişen bilgi sayısı ÇELİŞKİ = önem Uyuşan bilgi sayısı

Bilişsel çelişkiyi azaltmak için çelişen biliş sayısı azaltılmalı; uyuşan biliş sayısı arttırılmalıdır. Birey, çelişkiyi azaltmak için kendi tutumuna uygun bilgileri arar. Zıt olanları reddeder. (1.YOL) Ali Galatasaray taraftarı 1. Bilişsel eleman Galatasaray yeniliyor 2. Bilişsel eleman Çelişkiyi azaltmak için a. Yenen takımı eleştiren yazıları okur. b. GS aleyhine yazıları okumaz.

ÇELİŞKİ NASIL GİDERİLECEK? 1. Bilişsel eleman Sigara akciğer kanseri yapar 2. Bilişsel eleman Ben bir sigara tiryakisiyim ÇELİŞKİ NASIL GİDERİLECEK? UYUŞAN BİLİŞ ARAYARAK Sigara beni rahatlatıyor Grupta kabul ediliyorum ZID FİKİRLERİ REDDEDEREK Sigara aleyhine yazıları okumaz Doktorlar da içiyor Hava kirliliği de sigara kadar zararlı güçlendirme reddetme

2. YOL => ÇELİŞEN ÖGELERİN ÖNEMİ AZALTILABİLİR. PAHALI BİR ARABA ALDINIZ UZUN YOLDA İYİ PERFORMASI OLMADIĞINI GÖRDÜNÜZ. . SEÇİLEN ARABANIN (KARAR SONRASI BİLİŞSEL ÇELİŞKİ) BAZI YÖNLERİNİN KÖTÜ OLDUĞU BİLGİSİ => O ARABANIN SEÇİLMİŞ OLMASI GERÇEĞİYLE ÇELİŞİKTİR.

3. YOL => ÇELİŞKİLİ ÖGELERDEN BİRİNİ, ARTIK DİĞERİYLE ÇELİŞKİLİ OLMAYACAK ŞEKİLDE DEĞİŞTİREREK BİLİŞSEL ÇELİŞKİ AZALTILABİLİR.

KARAR SONRASI BİLİŞSEL ÇELİŞKİ Kararın önemi arttıkça tercih edilmeyen alternatifin çekiciliği arttıkça çelişki büyür.

DAVRANIŞA NEDEN BULMA GEREĞİ Ya birey kararını ÖZGÜRCE veremiyorsa?

“seçme özgürlüğü” duygusunun bulunmadığı durumlarda ÇELİŞKİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. DAVRANIŞA “OBJEKTİF-DIŞ GEREKÇE BULUNABİLİYORSA => TUTUM DEĞİŞİMİNE GEREK KALMAYACAKTIR.

FESTİNGER’ın Vida takıp sökme Deneyi YORDAMA ŞU: 20 $ alanlar işi daha ilginç bulacaktır. OYSA, Bilişsel çelişki kuramı 1 $ alanların yaptıkları işi daha çok sevecekleri tahminini yapmıştır. DOĞRU ÇIKAN SONUÇ

EĞİTİMİN AMACI ŞU OLMALIDIR: “İNSANLARIN YAPMALARI / YAPMAMALARI GEREKEN ŞEYLERİ SADECE CEZA ALMAKTAN KORKTUKLARI İÇİN DEĞİL => SEVDİKLERİ, İNANDIKLARI, İSTEDİKLERİ İÇİN YAPMALARI/YAPMAMALARI”

SONUÇLARIN KESİNLİĞİ Demek ki=> BİLİŞSEL ÇELİŞİKİ YAŞANABİLMESİ İÇİN KİŞİNİN KENDİNİ SORUMLU HİSSETMESİ ZORUNLUDUR.

İTAAT, BENİMSEME, BİLİŞSEL ÇELİŞKİ İtaat ve benimseme mekanizmaları => bilişsel çelişki kuramı çerçevesinde ele alınabilir. İtaat ile uyma ile tutum-davranış tutarsızlığının “nesnel bir gerekçeye” bağlamak suretiyle makulleştirilmesi (yani bilişsel çelişki yaşanmaması) benzerdir.

İtaat ile uyma davranışında ise gerçek bir tutum değişimi söz konusu değildir. Çünkü itaat söz konusu ise bilişsel çelişki oluşmamaktadır.

BİLİŞSEL ÇELİŞKİ EVRENSEL BİR GÜDÜ MÜDÜR? Festinger’a göre bu çelişki evrenseldir. Ancak son yıllarda bilişsel tutarlılık gereksiniminin TOPLULUKÇU kültürden ziyade, BİREYCİ kültürlerin bir özelliği olduğu öne sürüldü. Bireyci kültürlerde, kişiler daha bağımsızdır ve sosyal bağlam kişileri pek etkilemez.

Üstelik, bilişsel çelişki her kültürde aynı oranda yaşanmaz ve her kültürde aynı oranda rahatsız edici bulunmaz.

Bilişsel çelişkiyi yok etmek yerine => bunu kabul etmek, bazen daha iyi olabilir çünkü böylece hatalardan ders çıkarmak mümkün olur. Ör. Bir buzdolabı satın aldınız ve o kadar da iyi olmadığını gördünüz. Bilişsel çelişkiden kurtulmak için aldığınız buzdolabının “en iyisi” olduğunu düşünmek yerine => hatayı kabul etmek daha iyi bir strateji olabilir.