Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR

2 Tutum Değişimine Kuramsal Yaklaşımlar
Bilişsel kuram Öğrenme Kuramları Sosyal yargı kuramları Tutarlık ya da denge kuramları İşlevsel kuramlar Bilişsel kuram

3 Öğrenme Kuramları Tutum değişimini de bir “öğrenme süreci” olarak ele almaktadır bu yaklaşım. Eski tutumun yerine yeni bir tutum öğrenilmektedir. Propaganda ile bir tutum yerini başka bir tutuma bırakabilir.

4 SOSYAL YARGI KURAMI Birşeyi sevmek / sevmemek => o şey hakkında bir yargıya sahip olmayı gerektirir. Bu kuramın temelinde “psikofizik” vardır. Bir elimizi sıcak su, diğer elimizi soğuk suda bir süre tutarsak, ardından da her iki elimizi de ılık su dolu bir kaba koyarsak => aynı ılık suyu => hem soğuk hem de sıcak olarak algılarız. Buna KONTRAST (ZITLAŞTIRMA) OLGUSU denir.

5 HEIDER’in DENGE KURAMI
TUTARLILIK KURAMLARI HEIDER’in DENGE KURAMI P.O.X Kuramı Kuram esas olarak, KİŞİNİN diğer kişiyi ve nesneyi nasıl algıladığı ile ilgilenir. Kurama göre 3 birim arasında 2 tür ilişki vardır: Sevme-sevmeme ilişkisi (TUTUM) Ait olma (birliktelik) ilişkisi (AİDİYET)

6 BİLİŞSEL DENGELEME KURAMI
Bu yaklaşımda sevme sevmeme, aidiyet ilişkisi yerine =>“bunları kapsayan” BİRLEŞTİRİCİ (+) ve AYIRICI (-) tutum ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, olumlu / olumsuz ilişkilerin yanında NÖTR (0) ilişkiden de söz edilmektedir. POX kuramındaki “P” dışarıda tutulmaktadır.

7 reddetme ayrıştırma Güçlendirme
Tutum değişimi dışında başka yol var mı? reddetme ayrıştırma Güçlendirme


"TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları