NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

Yarıiletkenler - 2 Fizikte Özel Konular Sunu 2.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİK.
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
Yaşamımızdaki Elektrik Elektrikli cihaz ve makinelerin çalısmasını saglayan enerjiye elektrik enerjisi denir. Elektrik akımı bir cihazdan geçtiginde cihazın.
FARADAY KAFESİ.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Diyot ve Çeşitleri.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Elektrik Alan ve Sığa
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
1 Yarıiletken Diyotlar.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
BARALAR.
AKIM ve DİRENÇ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
YER MANYETİK ALANI.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
Elektrikli cihazlarla çalışma Elektrik akımıyla ilgili veriler
KİMYASAL BAĞLAR.
Yarıiletken Fiziği Tuba Kıyan.
Isı Yalıtımı.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Buse özer 6/a Aybüke hoca
YAŞAMIMIZDAKi ELEKTRiK
MADDELERİN ÖZELLİKLERİ.
NET 205 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Endüstriyel Elektronik
Maddeler doğada karışık halde bulunur
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
İşlemciler.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Prof. Dr. Ali ERYILMAZ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR Birim Sistemleri NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR

AKIM Bizim bilmemiz gereken iki tür akım vardır. Alternatif akım ve doğru akım. Bu dönem yukarıdaki konu başlıklarında da anlaşılacağı gibi doğru akım ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Devre analizi ise, elektrik-elektronik devrelerin üzerinde bulunan devre elemanlarının incelenerek devrenin çözümünü yapmaktır.

DOĞRU AKIM Doğru akım üreten kaynakları da bilmek gerekir[1]. PİL: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. DİNAMO: Hareket enerjisini doğru akım elektrik enerjisine dönüştürür. DOĞRULTMAÇLAR: Diyotlar yardımıyla alternatif akımı doğru akıma çevirir. GÜNEŞ PİLİ: Güneşten aldığı enerjiyi doğru akım elektrik enerjisine dönüştürür.

DOĞRU AKIMIN KULLANIM ALANLARI Haberleşme cihazlarında Radyo, televizyon cihazlarında Maden kaplamacılığında Tren, Tramvay ve Metrolarda Elektrik motorlarında (mıknatıslar yardımıyla)[1]

VALANS YÖRÜNGE Maddenin yalıtkanlık, iletkenlik ve yarı iletkenliğini belirleyen en önemli etken atomların son yörüngesinde bulunan elektron sayılarıdır. Son yörüngeye valans yörünge denir, buradaki elektronlara da valans elektron denilir. Bu son yörüngedeki elektron sayılarına göre maddenin durumu belirtilmektedir. Bu bilgiyi verdikten sonra elektrik-elektronikte kullanılan kavramları açıklayalım.

İLETKEN MADDE Kimyasal olarak açıklamak gerekirse son yörüngesinde elektron sayısı 4 ten küçükse bu maddelere iletken maddeler denir. Başka bir şekilde ise elektrik akımını ileten maddelere iletken madde denir. İletken maddelere örnekler; Bakır; Son yörüngesinde 1 elektron vardır. Demir; Son yörüngesinde 2 elektron vardır. Alüminyum; Son yörüngesinde 3 elektron vardır.

İLETKEN MADDE Isı, ışık ve elektriksel etkisi altında zayıf elektronlara sahip olduğunda atomdan ayrılırlar. Bu sayede elektriği iletmiş olurlar. Metaller, sıvı ve gazlara göre daha iyi iletken olduğu bilinmektedir. Bakır en çok kullanılan iletkendir. Altın ve gümüş iletkenlerine göre biraz daha kötü olduğu düşünülse de maliyet bakımından diğerlerine göre uygun olduğu için daha çok kullanılır.

YALITKAN MADDE Kimyasal olarak açıklamak gerekirse son yörüngesinde elektron sayısı 4 ten büyükse bu maddelere yalıtkan maddeler denir. Başka bir şekilde ise elektrik akımını iletmeyen maddelere yalıtkan madde denir. Yalıtkan maddelere örnekler; Ebonit, cam, tahta ve plastik vb.

YARI İLETKEN MADDE Normal durumda yalıtkan olan maddelerdir. Malzemenin durumuna göre iletken olmaktadır yani çok küçük bir direnç göstererek iletime geçmektedir. Elektronik malzemelerde çok kullanılır. Yarı iletken maddelere örnekler; Silisyum, Germanyum vb.

YARI İLETKEN MADDE Kristal yapıya sahiptirler. İletkenlik durumunda değerlendirildiğinde iletkenler ile yalıtkanlar arasında kalırlar. Isı, ışık veya manyetik alan tarafından bir etki olduğunda yarı iletkenlik özelliği gösterirler. Transistör, tristör vb. malzemeler yarı iletken malzemelerdir.

KAYNAKLAR [1] http://www.elektrikbilgisi.com/YaziOku.asp?id=59#.Wgr64VVl-M8 (Erişim tar: 14.11.2017)

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… (1791 - 1867)