Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK

2 ELEKTRİK A. ELEKTRİK AKIMI B. BİR İLETKENİN DİRENCİ

3 A. ELEKTRİK AKIMI * ELEKTRON AKIMI (elektrik akımı )
* BASİT ELEKTRİK DEVRESİ * PİL.AMPUL VE ANAHTAR YAPIMI * DEVRE ELEMANLARI VE SEMBOLLE GÖSTERME * SERİ DEVRELERDE AKIM * PARALEL DEVRELERDE AKIM * İKİ NOKTA ARASINDAKİ POTANSİYEL VARKI, VOLTMETRE * AKIM ŞİDDETİNİN ÖLÇÜLMESİ VE AMPERMETRE

4 ELEKTRİK AKIMI Elektrik akımını daha iyi kavrayabilmemiz için maddenin yapısını bilmemiz gerekir. Maddeler ATOM’ lardan yapılmıştır. Atom,maddenin en küçük yapı taşıdır.

5 Atom,maddenin en küçük yapı taşıdır.
Elektron ( e - ) Yörünge Proton ( p +) +p 0 n Çekirdek Nötron (n 0 ) Atomun Yapısı

6 PROTON : Çekirdeğin içinde bulunur ve pozitif ( + ) yüklüdür.
NÖTRON : Çekirdeğin içinde bulunur ve yüksüzdür. ( 0 ) ELEKTRON : Çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde hızla hareket ederler ve negatif ( - ) yüklüdür.

7 YÜKSÜZ CİSİM ( nötr cisim )
Elektron sayısı,proton sayısına eşit olan atoma nötr atom,atomları nötr olan cisme de nötr cisim denir. Nötr cisim yüksüz cisim demek değildir. (+ )yükü, ( - ) yüküne sayıca eşit cisim demektir.

8 POZİTİF ( + ) YÜKLÜ CİSİM
Elektron kaybetmiş nötr bir cisimde ( + ) yük fazlalığı olacağından pozitif yükle yüklenmiştir. Böyle ( + ) yük fazlalığı olan cisimlere (+) yüklü cisimler denir.

9 NEGATİF ( - ) YÜKLÜ CİSİM
Elektron kazanmış ( almış ) nötr bir cisimde( - ) yük fazlalığı olacağından (- ) yükle yüklenmiştir.Böyle (-) yük fazlalığı olan cisimlere negatif yüklü cisimler denir.

10 İLETKEN CİSİMLER Üzerinde serbestçe dolaşabilen yüklerin bulunduğu maddelere İletken Cisimler denir. Elektrik akımını ( elektron akımını ) ileten cisimler. ÖRNEK :Metaller ( demir, bakır alüminyum vb. ) ,İnsan vücudu, Asit-Baz çözeltileri .

11 YALITKAN CİSİMLER Üzerinde yüklerin serbestçe dolaşamadığı cisimlere Yalıtkan Cisimler denir. Yalıtkanlar yüklerin (elektronların ) hareketini engeller. Elektrik akımını ( elektron akımını ) iletmeyen cisimler. ÖRNEK : Cam,mika,kağıt,kuru hava,ebonit,mum,bakalit

12 UYARI I . Aynı cins elektrik yükleri ile yüklü cisimler birbirlerini İTERLER. - - + +

13 II. Zıt yükler birbirlerini ÇEKER.
+


"ELEKTRİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları